INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.06.09.

Medárd napja eldöntötte: Ezeken a településeken negyven napig esni fog az eső!

A népi hiedelem szerint ha Medárdkor (június 8.) esik az eső, akkor 40 napig el sem áll, de ha süt a nap és jó idő van, akkor 40 napnyi szárazság jön és aszály. Bár országszerte kánikula volt Medárd napján, néhány településen esett az eső szombaton. Mutatjuk, kiknek kell számítania 40 napnyi zuhéra!

Igazi strandidőt hozott Medárd napja idén, ami a népi hiedelem szerint befolyásolja a következő negyven nap időjárását. A hagyomány úgy tartja, hogy, ha Medárdkor esik, akkor negyven napig el sem áll. Amennyiben azonban ezen a napon nem esik az eső, negyven napnyi folyamatos szárazságra kell számítani. Mindkét eset tartalmaz egy-egy mezőgazdasági vonatkozást is: ha nem esik Medárdkor, akkor édes lesz az aktuális évi bortermés. Ellenkező esetben a bor savanyú lesz, a széna azonban bőséggel növekszik majd.

eső, esernyő, időjárás
Esőt is hozott Medárd napja, ami pár településnek negyven napnyi csapadékot jelent a népi hidelem szerint  Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Nem úsztuk meg eső nélkül Medárdot

Bár szinte minden előrejelzés kánikulát és igazi napos, nyári időt jósolt, azért mindenhol megemlítették, hogy délután elszórtan lehet számítani zivatarokra június 8-án, szombaton. Ez olyannyira bejött, hogy napközben az ország nyugati részét el is érte az eső: Sopronban például annyi csapadék zúdult le, hogy elöntötte a Sopron Pláza raktárhelyiségét, majd szinte az egész épületet. De Szombathelyen, Veszprémben és Miskolcon is jelentettek esőzésről. Volt, ahol csak fél, háromnegyed órát esett, de Medárdkor bizony az is számít. Éjszakára pedig szinte az egész országot elérte a vihar, de ha hivatalosak akarunk lenni, akkor a hajnali égszakadás már nem számít Medárd napi esőnek. Ezek alapján tehát főleg az ország nyugati részén élők készülhetnek fel a következő negyven napra. Nekik jobb ha a kezük ügyében marad az esernyő, a népi hiedelem szerint ugyanis negyven napig le se fogják tenni.

szél tavasz enyhe időjárás
A jövő hétre el kell búcsúznunk a kánikulától, 25 fok körüli maximumokra számíthatunk  Fotó: Pexels (illusztráció)

Milyen időt hoz a jövő hét?

Az előrejelzések szerint a következő hétre búcsúznunk kell a kánikulától. Vasárnap estétől északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható újabb zivatar, zápor. Akár felhőszakadás, jégeső is lehet – írja a Köpönyeg. Hétfőn a gyakran gomolyfelhős égből nyugat, délnyugat felől több hullámban érkeznek záporok, zivatarok. Akár 12 mm csapadékra is számíthatunk, 25-26 fok köré csökken a hőmérséklet. Kedden is marad az esős idő, az ország északnyugati és délkeleti felén zápor, zivatar fordulhat elő a gyakran erősen felhős égből. 23-27 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerda délelőtt erősen felhős lesz az ég és eső, zápor többfelé előfordul. Délután csökken a felhőzet, naposra fordul az idő, de még mindig csak 20-26 fok valószínű. A hét vége felé azonban újra elkezd felmelegedni az idő, lassacskán kitisztul az ég és újra eléri a 30 fok körüli értéket a hőmérő higanyszála. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek