INSIDER

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.06.22.

Eddig tartott a nyár: hidegfront vet véget mindennek

Az egész ország területén várhatók viharok.

Szombaton többórás napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg a reggeli, illetve esti órákban fordul elő szórványosan zápor, zivatar. A szél északnyugatira fordul és megerősödik. 29 és 35 fok közötti értékeket mérhetünk - írja a Köpönyeg. 

 

Sőt a HungaroMet figyelmeztető előrejelzés adott ki Magyarország területére 2024.06.22. szombat éjfélig. Szombaton napközben kiemelten az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatartevékenység. Ekkor már heves zivatarok kialakulásához is - nagy területen és akár több hullámban is - kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat általában viharos erejű szél (> 60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső ( < 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos ( > 90 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

Vasárnap reggelig többfelé fordul elő zivatar, zápor. Később sok napsütés várható, de délutántól ismét magasra törnek a gomolyok, és elszórtan újabb zápor, zivatar fordul elő. 32 fok körüli kánikula lesz.

Hétfőn és kedden sok napsütésre van kilátás, de elszórtan zápor, zivatar előfordulhat mindkét nap. 30-32 fok körül alakul a hőmérséklet.

„Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást” – hívta fel mindenki figyelmét dr. Pukoli Dániel.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek