Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.05.30.

Már üzenetet is küld a NAV-app, ha nem fizetik utánunk a TB-t - érdemes letölteni!

Májustól push üzenetet is küld az adóhivatal alkalmazása, ha megváltozik valakinek a biztosítási jogviszonya. Mi mindenre jó még a NAV applikációja és mit érdemes tudni az új funkcióról? Most kiderül!

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól- közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ezt érdemes tudni az új funkcióról!

NAV-app applikáció
Mi mindenre jó a NAV applikációja ami most már üzenetet is küld? / Fotó: nav.gov.hu

Mire jó a NAV applikációja?

Sokan jártak már úgy, hogy azt hitték, a munkaszerződésüknek megfelelően fizetik utánuk az adót és járulékokat, valójában viszont a munkáltatójuk ezt nem tette meg vagy nem rendesen. Gyakran ez már csak akkor derül ki, amikor ez régóta így van, esetleg valaki már rég nem ott dolgozik, vagy esetleg éppen a cég bedőlésénél bukik ez ki. A digitalizáció azonban segít abban, hogy könnyen ellenőrizzük, rendben bejelentette-e minket és a bérünk után befizeti-e rendben a közterheket a munkaadónk. Többek között ennek leellenőrzésére jó a NAV mobilalkalmazása, a NAV-Mobil, amit bárki ingyen letölthet a telefonjára - írja a Bank360.hu.

Mit tud jelenleg az adóhivatal NAV-Mobil nevű applikációja?

A Google Play és az App Store alkalmazás áruházakból is letölthető NAV-Mobil számos funkciót tartalmaz. Például lekérdezhető benne az adószámla, egyszerűen befizethető a gépjárműadó és ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai is.

A NAV-Mobil „Foglalkoztatási adatok” szolgáltatásába először KAÜ-azonosítással lehet belépni, ezután beállítható egy jelkód is, amellyel a későbbiekben még gyorsabban hozzáférhető a felület, sőt az erre alkalmas mobilokon ujjlenyomattal vagy arcfelismerővel is használható a lekérdező.

Ezt tudja a NAP-app újítása

Az alkalmazás mostantól már push üzenetet is küld a mobilunkra a biztosítotti jogviszonyunk változásairól. Vagyis az applikáció már üzenetet is küld a biztosítotti jogviszonyt érintő új bejelentésről, változásról, törlésről, szünetelésről és zárásról. Konkrétan például arról,

  • ha valakit hivatalosan is felvettek egy munkahelyre,
  • ha valakinek változott például a munkaideje,
  • vagy ha valakinek felmondtak.

Minden azonosított felhasználó, aki nem tiltotta le az értesítéseket, megkapja a push üzenetet, ami- egyéni beállítástól függően- az okostelefon lezárt képernyőjén vagy az értesítéseknél jelenik meg. Ezáltal a felhasználók azonnal megtudhatják, ha munkáltatójuk akár közös megegyezéssel, akár egyoldalúan módosította a foglalkoztatásuk feltételeit. Az üzenetre koppintva az élő jogviszonyok a NAV-Mobil Foglalkoztatási adatok menüpontjában, a már lezárt jogviszonyok pedig a NAV Ügyfélportálján ellenőrizhetők.

Mikor nem jön üzenet a NAV-tól?

Nem jön értesítés a saját bejelentésekről (önfoglalkoztatás, külföldi foglalkoztató helyett teljesített bejelentés), a foglalkoztató visszamenőleges jogviszonybejelentéseiről, a hibás vagy még feldolgozatlan bejelentésekről, illetve akkor sem, ha a felhasználó a NAV-Mobil értesítéseit szünetelteti.

Aki korábban töltötte le az appot, bekapcsolhatja az újítást

A NAV-Mobil legfrissebb verziójában az értesítési beállítás automatikus, de a szolgáltatás a Beállítások menüpontban a Foglalkoztatási adatok kapcsoló átállításával bármikor letiltható és engedélyezhető.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek