INSIDER

Szerző B.

Létrehozva: 2024.04.11.

200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a hazai élelmiszeripari vállalkozók

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.

Az államtitkár ismertette: a jelenleg kifutó Vidékfejlesztési Program keretében összesen 415 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda, ebből már több mint 184 milliárd forintot fizettek ki a támogatott kérelmekre. Az új kifizetési rendszer, a KAP Stratégiai Terv II. pillérének keretében a 2027-ig terjedő időszakban a rendelkezésre álló gazdaságfejlesztési források 17 százalékát, 480 milliárd forintot szánnak az élelmiszerfeldolgozás fejlesztésére.

tornaiszobor73
Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Fotó: Penovác Károly

Nem titkolt szakpolitikai célunk, hogy e támogatások segítségével az élelmiszerberuházások értéke 2030-ra 1,8 milliárd euróra emelkedjen, ami 117 százalékkal haladja meg a 2020-as mértéket. Az export tekintetében pedig ugyanerre a határidőre évi 15 milliárd eurós volument tűztünk célul – hangsúlyozta Feldman Zsolt, hozzátéve: – A támogatásokkal elsősorban a magasabb hozzáadott értékű, hazai élelmiszeripari termékeket előállító vállalkozásokat kívánjuk erősíteni.

A most megjelent, jelenleg társadalmi egyeztetés alatt álló pályázati felhívások külön-külön célozzák a kisebb, illetve a nagyobb élelmiszeripari vállalkozásokat: a „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztési támogatása” címet viselő pályázat vissza nem térítendő támogatási összege 200 milliótól 1,5 milliárd forintig terjedhet. A „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” pályázatban" ez az összeg legfeljebb 200 millió forint lehet.

Kedvezőbb feltételek

Az államtitkár kiemelte, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében számos ponton átalakították a kondíciókat. Az értékelési szempontok között a pénzügyi megalapozottság és az értékesítési biztonság mellett felértékelődik az exporttevékenység. A támogatás alap intenzitása 50 százalék, ugyanakkor a kiegészítő támogatás intenzitásokkal, köztük például a beruházáshoz kapcsolódó kamat- és kezességvállalási költségek elszámolhatóvá tételével az intenzitás akár a 65 százalékos szintet is elérheti (megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák alkalmazása esetén pedig 70% is lehet ez az arány). További könnyebbséget jelent az új pályázatok esetében, hogy sikerült eltörölni a bázislétszám megtartásának kötelezettségét is.

Bővülő fejlesztési lehetőségek

Szemben a Vidékfejlesztési Programmal, a most megjelent pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a mezőgazdasági termékek egyéb típusú értéknövelését végző üzemek fejlesztésére is (ide tartozik például a takarmányfeldolgozás, mézkiszerelés, gyapjúfeldolgozás, kenderfeldolgozás, illetve trágyafeldolgozás), de olyan biogáz erőmű is létesíthető az új keretek között, amelynek termelési kapacitása meghaladja az adott fogyasztási hely energiaszükségletét.

Menetrend

Feldman Zsolt elmondta, hogy a támogatási kérelmek első benyújtására a kisebb üzemek esetében várhatóan már a nyár első felében június-júliusban sor kerülhet (itt a rendelkezésre álló forrás 50 milliárd forint lesz), a nagyobb üzemek komplex fejlesztésének támogatására a tervek szerint a nyár második felében kerülhet sor (itt a forrás mértéke 150 milliárd forint lesz). A kisebb projektek megvalósítására rendelkezésre álló idő 24 hónap, a komplex fejlesztési pályázatok esetében 36 hónapos a megvalósítási határidő, mely utóbbi keretében négy időközi kifizetési kérelem nyújtható be.

Az államtitkár kiemelte, hogy mindkét szóban forgó pályázat esetén több időt biztosítanak a pályázók számára pályázataik átgondolt, megfelelő szakmai színvonalú összeállítására: a szokásos 30 nap helyett a kisebb szereplők 60 napos, a nagyobb szereplők 90 napos határidővel nyújthatják be kérelmeiket.

A Foodinform címmel lezajlott online konferencia valamennyi előadása hamarosan visszanézhető lesz az Agroinform.hu portálon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe