Létrehozva: 2024.04.04.

Ha Romániába és Bulgáriába repülsz, jobb ha képben vagy ezzel a változással!

Március 31-étől kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált. Mit jelent ez az átutazókra, turistákra nézve, mi változott a két újabb ország schengeni csatlakozásával?

Jelenleg 29 ország tagja a részben vagy telesen a schengeni térségnek. Legutóbb Bulgária és Románia csatlakozott az övezethez, előttük pedig Horvátország, a magyar turisták nagy örömére. Mit jelent az övezethez való tartozás, és mi változik a határon, ha csatlakozik egy ország?

European,Parliament,Building,In,Brussels.,Glass,Facade. Schengeni övezet
Mit jelent a schengeni övezethez való tartozás? Fotó: Paul Barbar / shutterstock

Mi is az a schengeni övezet?

A schengeni térség az európai projekt egyik fő vívmánya. A projekt 1985-ben öt uniós ország – Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és Luxemburg – részvételével indult, és fokozatosan bővült, mígnem a világ legnagyobb olyan térségévé nőtte ki magát, amin belül szabadon lehet utazni. Schengen egyébként egy kis luxemburgi falu neve, ami Németország és Franciaország határán fekszik, és 1985-ben, illetve 1990-ben itt írták alá a Schengeni Megállapodást, majd a Schengeni Egyezményt. A belső határellenőrzések nélküli térséghez tartozás azt jelenti, hogy az országok:

  • belső határaikon nem végeznek ellenőrzést, kivéve bizonyos fenyegetések esetén;
  • külső határaikon harmonizált ellenőrzést végeznek, egyértelműen meghatározott kritériumok alapján-olvasható az europa.eu.hu-n.

Mely országok részei a schengeni térségnek?

A schengeni térség jelenleg több mint 4 millió négyzetkilométert fed le, közel 420 millió lakosra terjed ki, és 29 országot foglal magában. Legutóbb 2023. január 1-jén Horvátország csatlakozásával 27-re emelkedett a térség teljes jogú tagjainak száma, majd az Európai Tanács 2023. december 30-án megállapodott a Bulgáriával és Romániával közös belső légi és tengeri határokon végzett ellenőrzések megszüntetéséről. Mindkét tagállam teljes körűen alkalmazza a schengeni vívmányokat 2024. március 31-től. Vagyis ettől a naptól kezdődően a belső tengeri és légi határokon megszűnnek az ellenőrzések. De csak ott!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint április elsejétől az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében (Mangalia, Konstanca, Konstanca Dél-Agigea és Midia) beszüntették a teljes körű határellenőrzést azon járatok utasai számára, amelyek a többi 28 schengeni tagországba indulnak, vagy azokból érkeznek. Az utasoknak azonban továbbra is rendelkezniük kell érvényes úti okmányokkal, amiket a repülőtereken (kikötőkben) szolgálatot teljesítő határrendészek a bűncselekmények és illegális migráció megelőzése érdekében továbbra is ellenőrizhetnek.

A repülőterek biztonsági és poggyászellenőrzési szabályaiban nincs változás, és a kiskorúak határátlépésére vonatkozó előírások is érvényben maradtak, valamint a schengeni szabályok nem vonatkoznak Románia és Bulgária folyami kikötőire. A két ország között a Dunán közlekedő kompjáratok a – hidakhoz hasonlóan – szárazföldi határátkelőknek számítanak, az ezeket igénybe vevő utasok úti okmányait továbbra is ellenőrzik!

Mikor lesz Románia és Bulgária a schengeni övezet teljes jogú tagja?

Egyelőre tehát Románia repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szűnt meg a teljes körű határellenőrzés. Ezt az első lépést követően az Európai Tanácsnak további határozatot kell hoznia a belső szárazföldi határokon végzett ellenőrzések megszüntetésére vonatkozó időpont megállapításáról. Addig is, Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög–bolgár, a bolgár–román, illetve a román–magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: váratlanul elhunyt a legendás énekes

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Az orosz hadsereg új csodafegyverei: a pávák

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa