tóth gabi
Eszébe jutna napi 45 kanál cukrot megenni? Márpedig lényegében ezt javasolják.
A befolyásos Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) azt javasolta, hogy minden felnőtt állampolgár csak heti 300 gramm húst és kolbászt egyen (szemben a korábbi 600 grammal.) Egy napi menüajánlat például így nézne ki: napi 25 gramm dió, napi 300 gramm gabonafélékből, hetente legalább 125 gramm hüvelyes (például borsó, bab), és csak egy tojás hetente - írja a Bild.
A DGE megküldte az ajánlásokat a német kormánynak. Cem Özdemir a zöldek mezőgazdasági minisztere azt mondja, jelenleg vizsgálják az ajánlásokat.
Mindenesetre a Német Megelőző Orvostudományi Akadémia veszélyesnek tartja az irányelveket. Az egyesület alelnöke, Johannes Scholl a Bildnek elmondta:
„Ezek az ajánlások több mint harmincmillió ember egészségére veszélyesek, mindenkit érint, aki túlsúlyos, cukorbetegség felé tart, vagy már cukorbeteg.”
„A napi 300 gramm gabona elfogyasztásának olyan hatása van, mint 45 teáskanál cukornak – magyarázza Scholl –, ugyanis a gabonában lévő keményítő nem más, mint egy glükózlánc.”
Tény, hogy a DGE irányelvei ajánlások, nem pedig étrendi követelmények, azonban nem mentesek a politikai befolyástól.
A mezőgazdasági miniszter Özdemir nyilvánvalóan nagyra értékeli a DGE-t. Új táplálkozási stratégiája a DGE által is kidolgozott minőségi előírások lépésről lépésre történő kötelező bevezetését irányozza elő, például az iskolai étkezdékben. A szövetségi kormány évek óta támogatja a szervezetet, csak 2022-ben 3,8 millió euróval (a teljes költségvetés mintegy 80 százalékával).
A CDU közgazdasági vezetője, Gitta Connemann szintén figyelmeztet:
Nincs tojás, nincs tej, csak sok gabona – a DGE alapvető ajánlásai elavultak, technikailag hibásak, sőt egyesek még egészségtelenek is. De ezek a dogmatikus ajánlások a szövetségi kormány táplálkozási stratégiájára vonatkoznak.
A CDU táplálkozási szakértője, Albert Stegemann szerint Özdemir a DGE ajánlásait használja saját politikája támogatására. Úgy véli, hogy azért növényközponú az ajánlás, mert a DGE már nem kizárólag az egészséges táplálkozásra alapozza standardjait, hanem egyre inkább a klímapolitikát és a fenntarthatósági tényezőket tekinti igazodási pontként.