INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.22.
Módosítva: 2024.03.23.

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe

Fontos összefogás történt.

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe, a kormány az egész éves országos akcióhoz támogatást nyújt - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Mórahalmon.

TÚRÓS András; JUHÁSZ Roland; NYITRAI Zsolt
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Koncz Zsófia azt mondta, 2020-ban fogadták el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik eleme az illegális hulladéklerakók felderítése, megszüntetése, illetve természetes vizeink védelme.

A kormány az elmúlt időszakban több programot indított az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében. Ilyen volt a Tisztítsuk meg az Országot! program első, 2020-as pályázata, a rendszeresen megszervezett Te szedd! akciók vagy a ma már nemzetközileg is elismert PET kupák.

Elindult a polgárőrök által is használt HulladékRadar alkalmazás is, amely lehetővé teszi az illegális lerakók azonnali bejelentését - közölte Koncz Zsófia.

Hozzátette: e kezdeményezéseknek köszönhetően félmillió tonna illegális hulladéktól sikerült megszabadítani az országot.

Koncz Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a Tisztítsuk meg az Országot! program második kiírására a civil szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek március 27-ig nyújthatják be pályázatukat.

NYITRAI Zsolt
Fotó: Balogh Zoltán

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója úgy fogalmazott, napjainkban a veszélyek korát éljük: láttunk világjárványt, Európában jelen van az illegális migráció, amely kéz a kézben jár a terrorral, szomszédunkban több két éve háború dúl. Ilyen helyzetben felértékelődik a polgárőrök szerepe és feladata.

 A polgárőrök a modern hazafiak, akik munkájukat önkéntesen végzik biztonságunk érdekében. A több mint 60 ezer polgárőrnek is köszönhető, hogy Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa - hangsúlyozta a politikus.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) is számíthat a kormány támogatására. A szervezet köztestületté vált, munkájához kiszámítható anyagi segítséget, modern eszközöket, gépjárműveket kap - tudatta a miniszterelnök főtanácsadója.

Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta, a polgárőrök tíz éve foglalkoznak az illegális hulladéklerakók felderítésével, a helyi szervezetek pedig rendszeresen részt vesznek a hulladékgyűjtési akciókban.

TÚRÓS András; JUHÁSZ Roland; NYITRAI Zsolt
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A kormány 200 millió forinttal támogatja a polgárőrök illegális hulladéklerakók felderítése és felszámolása érdekében végzett munkáját. Ebből ezer helyi szervezet 150 ezer forintos működési támogatást kap a tevékenységhez, 50 millió forintból technikai eszközöket - a többek között drónokat - vásároltak, melyek segítik a felderítést - tudatta az elnök.

Az illegális lerakók felderítését összekapcsolják a mezei, erdei lopások megelőzése érdekében végzett, a külterületek biztonságát javító munkával. A kezdeményezéshez csatlakozó helyi szervezetek szolgálati óráik 15-20 százalékát a külterületeken végzik majd, ez 1,5-2 millió szolgálati órát jelent majd az év során - közölte Túrós András.

A polgárőrök feladata elsősorban az illegális lerakók felderítés lesz. Ezekről bejelentést tesznek az önkormányzatoknak, amennyiben pedig olyan mértékű a környezetszennyezés, a rendőrségnek. Dokumentálják a történteket, összegyűjtik az elkövetőkre utaló bizonyítékokat, alkalmanként pedig maguk is részt vesznek a szétszórt hulladék összegyűjtésében 

- mondta Túrós András.

A polgárőrség lovas tagozat a szerb-magyar határ Csongrád vármegyei szakaszán, Tokaj-hegyalján, a Tisza-tó és a Körösök vidékén, valamint a Balaton déli részén segíti az illegális lerakók megtalálását, ahogy a szervezet határvédelmi tagozata is bekapcsolódik a munkába - tudatta az elnök.

Nyitrai Zsolt: a kormány online párbeszédben kérdezi meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról

Közös ügyünk a zöldenergia - közölte Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szerdán a Facebook oldalán a zöld konzultáció indulása alkalmából.

Kiemelte, a közéleti munkájukat az együttműködésre alapozzák, Magyarország kormánya ezért online párbeszédben kérdezi meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról.

Hangsúlyozta, 13 fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig. A kérdőívet mától egészen április 15-éig lehet kitölteni a https://zoldenergia.kormany.hu/ címen.

A főtanácsadó bejegyzése melletti videoüzenetben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról beszél, hogy Magyarország zöldgazdaságot szeretne kiépíteni, ezért folytatják az ipar átalakítását, hogy újjá és modernné tegyék.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, Magyarország jövője a zöldenergia. A sikerhez zöldenergiát kell termelni, és azt tárolni kell. Aki ebben jó, az a világgazdaság élére tör, és megnyeri a jövőt, aki kimarad, az lemarad, vesztes lesz, várhat a következő nagy lehetőségre - tette hozzá Nagy Márton, és jelezte, ez a verseny óriási, nemzetgazdaságok és vállalatok között dől el, hogy ki lesz a nyertes.

A magyar gazdaság jövője a tét, mert most dől el, hogy hol alakulnak ki Európa zöldipari központjai. 

Ha jól döntünk, akkor egy új világgazdasági korszak éllovasai lehetünk

- fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a videóüzenetben hangsúlyozta, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője. Az elmúlt években komoly mérföldköveket sikerült elérni, bár korábban csak 2030-ra várták, nemrégiben meghaladta a 6 ezer megawattot a naperőművek együttes kapacitása Magyarországon.

Ha azt akarjuk, hogy hazánk ne maradjon le a világban zajló versenyben, a magyar gazdaság erősödjön, és elérjük klímapolitikai céljainkat, akkor folytatni kell ezt a fejlődést. 2030-ig jelentősen növeljük a napelemes, a szélenergia és a tárolói kapacitást. Minél több zöldenergiát tudunk megtermelni és tárolni, Magyarország annál élhetőbb és fenntarthatóbb lesz

- mondta Lantos Csaba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Visszatérhet az ATV-be Somos András, aki egy műsorában korábban azt mondta, hogy Kaleta Gábor nem pedofil

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Most akkor kitől vesz el szavazatokat Magyar Péter? Szakértőt kérdeztünk!

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó