INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.26.

Vagyonokat spórolhatsz a napelemmel, ha figyelsz ezekre a trükkökre

Segítünk! Ezekkel a tippekkel fogsz a legjobban járni.

Egy jól működő napelem-rendszerrel akár jelentősen lecsökkenthetjük a havi villanyszámlát, de ehhez megfelelő telepítésre és tudatos energiafogyasztásra van szükség – árulja el Tóth Marcell, a Solar Kit ügyvezetője. 

Fotó: Pexels

1. Spóroljunk tudatosan!

A 2024 után telepített napelemes rendszerekre már csak bruttó elszámolással lehet szerződni. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató az általunk megtermelt és fel nem használt áramot jóval olcsóbb áron vásárolja meg, mint amennyiért mi vásároljuk vissza az áramot a hálózatból. Tehát akkor tudunk a legtöbbet spórolni a villanyszámlán, ha minél több saját termelt energiát használunk fel.

2. Grafikonon a valóság

Szerezzünk be egy okos mérőt, amivel pontosan követni tudjuk az áramfelhasználásunkat és a napelemes termelésünket. Ennek segítségével ellenőrizhetjük a napi termelési eloszlást, így meg tudjuk tervezni, hogy abban az időszakban használjuk fel a termelt áramot, amikor a napelem termel.

3. Alacsony a fogyasztása

Ha háztartási gépcsere előtt állunk, vásároljunk minél alacsonyabb fogyasztású berendezést, mivel ezzel hosszú távon rengeteget lehet spórolni. Ez kifejezetten a hűtőszekrények esetében fontos, hiszen folyamatosan üzemben vannak, így megállás nélkül fogyasztják az áramot.

4. Új szabály a mosásra

A legtöbb modern mosógépben már található időzítő funkció, amivel beállíthatjuk, hogy például csak 2-3-4 óra múlva induljon el a mosás. Ezt kihasználva reggel betehetjük a ruhákat a gépbe, majd beállíthatjuk, hogy csak délben induljon el a mosás, amikor a legtöbb áramot termel a napelem rendszerünk.

5. Pakoljuk be előre

A mosógéphez hasonlóan a mosogatógép működését is érdemes nappalra időzíteni, ezáltal kihasználhatjuk a napelemek által termelt áramot a tányérok, poharak elmosásához is.

6. Estére lesz meleg víz

Meglévő bojlerhez felszerelhetünk egy időzítő kapcsolót, amivel könnyen beállíthatjuk, hogy napközben a napelemes termelésből fűtse fel a vizet. Amikor délután hazaérünk, ezt a melegvizet tudjuk majd elhasználni.

7. Egyetlen gombnyomás

Egy televíziónak vagy asztali számítógépnek nem szükséges a nap 24 órájában áram alatt lennie. Egy kapcsolóval ellátott elosztóval könnyedén áramtalaníthatjuk ezeket a berendezéseket, amikor a napelem nem termel energiát.

8. Fényt hoz a sötétben

Hamarosan itt a tavasz, amikor egyre több időt töltünk a kertben. Mivel sötétben nem termel energiát a napelemünk, érdemes elemmel működő kültéri fényfüzérekkel, vagy napelemes lámpával világítanunk az udvaron.

9. Távolról hűvöset

Néhány klímaberendezést távolról is bekapcsolhatunk a beépített wifi segítségével, így amikor hazaérünk, már kellemes hőmérséklet fogad minket a lakásban. Éjszaka pedig egy rövid, öt-tíz perces kereszthuzattal is felfrissíthetjük a lakás levegőjét.

10. Ebben tároljuk az energiát

Ha éjszaka sok áramot fogyasztunk, megéri beruházni egy akkumulátorba, amivel rövidtávon tárolni tudjuk a fel nem használt termelésünket. Tehát amikor nem süt a nap, az akkumulátorból használjuk fel a napközben termelt napelemes áramot.

11. Híd az eszközök között

A hőszivattyús rendszerhez egy kiegészítő vezéregységet is csatlakoztathatunk. Ez az eszköz össze van kötve az inverterrel, így ha túltermel a napelemes rendszer, bekapcsolódik a tartály fűtőegysége, és felmelegíti a vizet, amelyet később felhasználhatunk fürdéshez, mosogatáshoz.

Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

A következő néhány részletre odafigyelve még többet tudsz spórolni. Eláruljuk a titkot!

1. Osszunk, szorozzunk!

Ahhoz, hogy csökkentsük vagy akár nullázzuk a havi villanyszámlát, megfelelő mennyiségű panelt kell telepítenünk az ingatlanra. Számítsuk ki az éves fogyasztási értéket, és vegyük figyelembe azt is, ha a jövőben további elektromos fogyasztókat telepítenénk, például egy elektromos autótöltő állomást vagy egy új klímaberendezést.

2. Elbírja vajon majd a súlyát?

Nem mindegy, milyen tetőre szerelünk napelemet. Rossz állapotú szerkezetre, valamint a palára és a hullámpalára nem javasolt paneleket szerelni. Mielőtt nekilátunk a munkálatoknak, konzultáljunk egy statikus szakemberrel, aki segít felmérni, hogy az ingatlanunk tetőszerkezete elbírja-e a napelemek és a szerelési rendszerek méretét és súlyát.

3. Merről süt a nap? 

Azt is nézzük meg, milyen fekvésű a tetőnk. Magyarország az északi féltekén található, ezért az az optimális, ha a déli fekvésű tetőre helyezzük fel a napelemeket. A keleti és nyugati fekvés átlagosan 20 százalékot vesz el a hatékonyságból, míg észak irányába történő telepítés egyáltalán nem javasolt.

4. Szögmérés fokban 

A hatékony termeléshez az ideális dőlésszög is fontos tényező. Hazánkban a 35 fokos dőlésszög a javasolt, ezért kerüljük az ennél túl nagy vagy túl alacsony, a 15 foknál alacsonyabb dőlésszögű telepítést. Ma már léteznek kifejezetten lapostetőkre tervezett tartószerkezetek is, melyeket kiegészítő dőlésszöggel gyártanak, így például 15 vagy 30 fokos dőlésszögű napelemeket lehet velük elhelyezni.

5. Az árnyék az ellensége 

Egy fa lombja vagy akár egy kémény időszakosan árnyékot vethet a napelemes rendszerre, ami negatívan befolyásolhatja a többi panel teljesítményét is. Ha nem lehetséges az árnyékmentes telepítés, érdemes optimalizálót is felszerelni a rendszerre, amely képes kiegyenlíteni a negatív hatásokat és minimalizálja a leggyengébben teljesítő modul befolyásoló hatását.

6. Szálljunk le a földre! 

Ha a tető tájolása, vagy a teherbíró képessége nem megfelelő, esetleg a tetőszerkezet felújításra szorul, akkor más épület, például a garázs is megfelelhet a telepítésre, de akár a földre telepítés is megoldás lehet. Utóbbi esetben egy erősebb tartószerkezetre lesz szükség, amelyet talajcsavarokkal rögzíteni kell a széllökések és a várható hóterhelés miatt.

Szöveg: Reiter Georgina (FANNY)

forrás: www.solar-kit.hu

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Kórházból kaptuk a hírt: balesetet szenvedett Zámbó Krisztián

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó