RETRO RÁDIÓ

„Átütő sikert hozhat a magyar közétkeztetésben” – Imádják a gyerekek az új svédasztalos menzát

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 02. 01. 19:05

Ki ne szeretné a svédasztalt? De hogy egyszer a szállodákban bevett étkezési formában részesülhetnek a diákok is? Ezt nem gondoltuk volna! Pedig a svédasztalos menzának köszönhetően közel felére csökkent az élelmiszerpazarlás, a gyermekek pedig jobban várják az ebédet, mint valaha. Új időszak kezdődhet az iskolai menza történelmében.

„Csak annyit szedj, amennyit meg is eszel” – hirdette a tábla a Németh Imre Általános Iskola ebédlőjének a bejáratánál. A Hungast csoport egy évvel ezelőtt a XIV. kerületi iskolában vezette be elsőként a svédasztalos menzát, a gyerekek és a szülők nagy örömére. A kezdeményezés visszaszorította az élelmiszerpazarlást és jótékonyan hat a gyerekek fejlődésére is.

A gyerekek örülnek, hogy maguk dönthetik el, mit szeretnének enni Fotó: Bánkút Sándor

„Mi csak annyit kérünk, hogy az étkezés végén legyen üres a tányér”

A svédasztalos menzán a leves mellett a gyerekek kétféle főételből, valamint hideg falatkákból válogathatnak. A menzareformba dietetikusokat, pedagógusokat és szülőket is bevontak, hogy a lehető legjobb iskolai étkeztetést biztosíthassák a gyermekek számára.

Egy éve elindítottuk a svédasztalos, vagy más néven szabadszedéses tálalást a magyar menzákon, kezdetben 20, aztán 40 intézménnyel. Folyamatosan figyeljük ezeket a helyeket, kialakítottuk azt a módszert, ami alapján mára már egy működőképes modellről beszélhetünk. A svédasztalos tálalás olyan újdonságot hozott a gyermekek mindennapi életébe az iskolákban, ami nemcsak új felhasználói élmény, hanem a fejlesztésükhöz is hozzájárul, hiszen a döntési képességüket, az ügyességüket, valamint az étkezési kultúrának azt a részét támogatja, hogy tudják, miből mennyit szedjenek. Mi csak annyit kérünk, hogy az étkezés végén legyen üres a tányér. Szabad kóstolni, bármiből szabad enni, akár többször is

– idézi a Metropol Enyedi Csaba kommunikációs igazgatót.

Enyedi Csaba kommunikációs igazgató Fotó: Bánkút Sándor

„Átütő sikert hozhat a magyar közétkeztetésben”

Az új módszernek köszönhetően közel felére sikerült csökkenteni a korábbi ételhulladék mennyiségét.

Magyarországon a közétkeztetésben 27 százalék ételhulladék keletkezik. Egy év alatt gyakorlatilag 200 ezer tonna ételt szolgálnak fel a közétkeztetésben és ebből 50 ezer tonna hulladékként végzi. Zökkenőmentesen vezettük be a svédasztalos szolgáltatást, mindenkinek a legnagyobb örömére. Átütő sikert hozhat a magyar közétkeztetésben. Levontuk tavaly nyáron a következtetéseket és azt láttuk, hogy ezt érdemes tovább, egyre több helyen folytatni

– árulta el Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató.

Többen is kiálltak a kezdeményezés mellett Fotó: Bánkút Sándor

Lotfi Begi DJ és producer apukaként támogatja a menzareformot.

Jó ötletnek tartom azt, hogy a gyermeknek van választási lehetősége, ami pedig még szimpatikusabb, az az, hogy magának szedhet annyit, amennyit szeretne és aztán újra szedhet

„Annyit ehetek, amennyit akarok”

A svédasztalos menzát egyszerűen imádják a gyerekek. Csillogó szemmel sétáltak be az ebédlőbe és lelkesen kezdtek szedni a felkínált ételekből. A gombapörkölt, a halpaprikás és a resztelt máj a három dobogós étel.

Örülök, mert annyit ehetek, amennyit akarok és bármelyik menüből választhatok

– árulta el a 10 éves Vilmos, akinek a harcsapörkölt a kedvenc étele.

Alíz örül, hogy azt ehet, amit ő szeretne Fotó: Bánkút Sándor

Régebben, amikor sorban álltunk és vártuk, hogy kiszolgáljanak minket, nem volt választási lehetőségünk, azt kellett ennünk, amit kaptunk, hiába nem szerettük. Jobban szeretem az új menzát

– mondta a 9 éves Alíz, akinek a sajtos-tejfölös tészta a kedvence.

A gyerekek maguk döntenek az ebédjükről Fotó: Bánkút Sándor

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.