INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.26.

Te felismered az igazi akciós árakat a boltokban? Ezekre mindig figyelj!

Ha ezekre odafigyelsz, soha többé nem leszel átverve.

Előfordul, hogy véletlen hiba miatt 1 forintért árulnak egy értékes műszaki cikket, vagy egy adott termékre több ár van feltüntetve a boltban. Ilyenkor sokan azonnal lecsapnak a kedvezményes összegre, ám érdemes vigyázni – hívja fel a figyelmet Dr. Mezei-Rácz János, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa.

vásárlás 
bolt
üzlet
élelmiszer
Képünk illusztráció / Fotó: Ground Picture

1. A vásárlás is adás-vétel

Bár a mindennapi életünkben nem gondolunk a vásárlásra jogi szerződésként, azonban minden vásárlás egy adásvételi szerződés megkötését jelenti. Vásárlás során az "ajánlat"-ként a polcokon feltüntetett árat tekintjük. A vásárló ezt az ajánlatot fogadja el, amikor a kívánt terméket a pénztárhoz viszi, illetve a kasszaszalagra helyezi.

2. A polcra kiírt az igazi

Tehát, ha egy terméken meglátunk egy árat, akkor vásárlóként jogosan követelhetjük, hogy ezen a feltüntetett összegen vásárolhassuk meg a kívánt terméket. Ennek a szabályozásnak az az oka, hogy a vállalkozónak lehetősége volt ellenőrizni a kihelyezett árcédulák helyességét.

3. Több összeg is szerepel

Ha az üzletben ugyanarra a termékre több ár van feltüntetve, a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási áron értékesíteni a terméket. Tehát nem elfogadható kifogás az üzlet részéről például az sem, hogy "a gépben ez az összeg van", mivel a legolcsóbb az irányadó.

4. A pénztártól való távozás után

Az üzletekben az árak gyorsan változnak, ezért gyakran előfordul, hogy nem sikerül követni a változást a polcok vagy termékek címkéin. Ha csak később, a kasszánál vagy a blokk ellenőrzésekor vesszük észre, hogy nem a boltban látható akciós áron számolták el a terméket, a bolt akkor is köteles a kiírt összegen eladni a terméket.

5. Véletlen elírás volt

Ha egy terméken feltűnően alacsony, irreális ár szerepel, például egy 500 ezer forint értékű nagyképernyős TV árcéduláján csupán 5 forint szerepel, akkor a vásárlónak kötelessége meggyőződni arról, hogy a kiírt összeg valós-e. Ha kiderül, hogy ez nyilvánvalóan tévedésen, például elíráson alapul, akkor a kereskedő nem köteles azt a feltüntetett áron eladni.

6. Csakis a készlet erejéig!

Ha egy üzlet tévesen közölte az árat hirdetéseiben, például egy akciós újságban, nem köteles a feltüntetett összegen értékesíteni a terméket. Azon se csodálkozzunk, ha más árral találkozunk a boltban: ha az újságban szerepel, hogy csak a készlet erejéig érvényes, akkor a boltban, ha az már másik készletből származik, drágábban is árulhatják a terméket.

7. Vége lett az akciónak

Gyakori, hogy az akciós árat hirdető plakátokon apró betűkkel jelölik az akció időtartamát, ám még az akció lejárta után is kint marad a tábla. Ha nem vagyunk elég figyelmesek, csalódhatunk, mivel jelenleg nincs jogi precedens arra vonatkozóan, hogy a bíróság hogyan döntene ilyen esetekben.

vásárlás 
bolt
üzlet
élelmiszer
Képünk illusztráció / Fotó: wavebreakmedia

Elárulunk még néhány fontos szempontot, amit betartva te leszel a becsaphatatlan vásárló!

1. Online más a szabály!

A webshopokban történt vásárlás némiképp eltér a személyes vásárlások szabályaitól. Ennek oka, hogy az elektronikus kereskedelmi gyakorlat során a vásárló az, aki ajánlatot tesz a megrendeléssel, azonban a szerződés csak akkor jön létre, ha a webáruház kifejezetten elfogadja azt.

2. Elállási jog mindkét félnek

A vásárlásunk akkor lesz érvényes, ha az áruház a rendelés leadása után 48 órán belül visszaigazolást küld. Ha a megrendelésről a megadott időn belül nem küldenek ilyet, a vásárló nem köteles megvásárolni a terméket, de ugyanígy a kereskedő is visszavonhatja a termék eladását, például készlethiányra vagy elírt árra hivatkozva.

3. Automatikus üzenet érkezett

A rendelés megerősítése nem azonos az automatikus visszaigazoló levéllel, amelyben csupán arról tájékoztatják a vásárlót, hogy a rendelés feldolgozás alatt áll. Az eladónak megfelelő tartalmú üzenetben vagy más alkalmas módon kell értesítenie a vásárlót a rendelés teljesítéséről, vagy – attól függően, hogy melyik szállítási és fizetési módot választotta – a termék feladásáról vagy az átvétel lehetőségéről.

4. Erre nincs mentség

Ha a rendelés leadását követően a webshop a visszaigazoló e-mailben megerősítette a rendelést, akkor a szerződés jó eséllyel létrejött. Ennek megfelelően a terméket a feltüntetett áron kell értékesítenie, és a vállalkozás nem hivatkozhat rendszerhibára, még akkor sem, ha az Általános Szerződési Feltételeiben figyelmeztet a hibák lehetőségére.

5. Hiba csúszott a rendszerbe

A webáruházban történő vásárlás során is előfordulhatnak technikai hibák. Az egyik leggyakoribb jogeset az, amikor a vállalkozás webáruházában informatikai hiba miatt a vásárló egy nagy értékű elektronikai eszközt rendel 1 forintos áron. Hasonlóan a személyes vásárláshoz, a vállalkozásnak nem kell teljesítenie az olyan tévesen rögzített rendelést, amely nyilvánvalóan hibára vagy elírásra utal.

6. Első mindig a kötelesség!

Ha észrevesszük, hogy egy kereskedés szándékosan téves árakat tüntet fel azzal a szándékkal, hogy megtévessze az embereket, az már tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet. Vállalkozóként tehát kötelességünk a pontos árfeltüntetés, és amennyiben hiba történik, az azonnali korrigálás. Fogyasztóként pedig érdemes körültekintőnek lenni, és alaposan tájékozódni.

7. Szabad reklamálni!

Panasz esetén mindig próbáljunk meg egyezségre jutni a kereskedővel. Ha nem sikerül megoldani a problémát, érdemes írásban panaszt tenni például a Vásárlók Könyvében. Utána lehetőség van az illetékes Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságánál eljárást kezdeményezni, valamint a Békéltető Testülethez is fordulhatunk.

Összeállította: Reiter Georgina (FANNY)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

mandiner.hu

Mi történt? Ursula von der Leyen kétperces videóban áradozik a magyarokról!

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal

INSIDER

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen

INSIDER

Indul a strandszezon! Megnéztük, mikor nyitnak a strandok és mennyibe kerül a strandolás