Létrehozva: 2024.02.20.

Újra csillog az ékszerdoboz: elképesztően szép lett a felújított Vakok Intézete - Galéria

Újra a régi fényében pompázik a főváros egyik ikonikus épülete, a Sipeki-villa, ami jóval több egy műemléknél, hiszen száznál is több éve ad otthont a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. A Lechner Ödön által tervezett csodálatos építmény felújítására a kormány 3,5 milliárd forint támogatást adott.

Avatatlan szemmel azt hihetné az ember, hogy vadonatúj épületben jár, pedig száz évesnél is idősebb a Lechner Ödön által tervezett villa, amit most 3,5 milliárd forintból újítottak fel, köszönhetően a Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásának. Az épület több emberöltő óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) a székháza. A felújított épületet február 20-án avatták fel. az ünnepségen jelen volt többek közt  Áder János korábbi köztársasági elnök, a MVGYOSZ 2018-as centenáriumi ünnepségének fővédnöke és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke.  

A sokat látott épület nemcsak küllemében és belső tereiben nyerte el a már rég megérdemelt formáját, de funkciója és használhatósága is nagy mértékben javult, ráadásul a klasszikus villa mögött egy teljesen új, önálló, többfunkciós szolgáltatóház is felépült, ahol konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt is helyet kapott. 

A csodálatos épület kívül-belül megújult. Fotó: Bánkúti Sándor

Épp ideje volt, hogy ez az építészeti csoda megújuljon és ismét a lehető legszebb legyen, hivatásának a legjobban megfeleljen, hogy kevesebb legyen benne az akadály és több a támogató segítség. Ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb is legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha

- fogalmazott Áder János, aki kitért arra, hogy a vak emberek is meg akarják ismerni az őket körülvevő világot, és ebben segíteni, támogatni kell őket minden lehetséges eszközzel

áder jános
Áder János a felújított épület minden egyes részét megtekintette Fotó: Bánkúti Sándor

"Több mint 100 éve képviseli a MVGYOSZ sikeresen és eredményesen a hazai vakok és gyengénlátók büszke közösségét. A kormány és az MVGYOSZ között stratégiai együttműködés áll fenn, és a kabinet kiemelten támogatja a szövetséget, akárcsak az összes fogyatékossággal élőket képviselő nagy hazai szervezetet"

- mondta Nyitrai Zsolt, aki külön kiemelte, hogy itt mindennél jobban érvényesül a "Semmit rólunk nélkülünk elv", hiszen folyamatos a párbeszédben ezekkel a szervezetekkel, igényeiket szem előtt tartják, sőt kikérik a véleményüket, és ezeket lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe. 

Hosszú évek óta minden esztendőben 10 százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek állami támogatása. 2010 után fontos fordulat volt annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy aki tud és akar, az dolgozhasson Magyarországon. A megváltozott munkaképességűek körében az elmúlt évtizedben közel háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány

 - hangsúlyozta a miniszterelnök főtanácsadója. 

Nyitrai Zsolt és Áder János a Braille-nyomdát is megnézte, ahol éppen egy vakoknak szóló újság készült  Fotó: Bánkúti Sándor

Nagy Sándor emlékeztetett rá, hogy ez a patinás épület már túlélt világháborúkat, forradalmakat és már rendkívül rossz állapotba volt, amikor maga Áder János biztatta, hogy folyamodjon a szervezetük támogatásért, amit sikeresen elnyertek. Azonban ekkor jött a koronavírusjárvány, amit az orosz-ukrán háború, majd az energiaválság követett. Ám ilyen körülmények között is megújulhatott a székházuk.

Ezért nem tudok elég hálás lenni a kormánynak a közösségük valamennyi tagja nevében

- tette hozzá a szervezet elnöke. 

Miért Sipeki-villa?

Sipeki Balás Béla Zala megyei főispán megbízására épült meg a városligeti villa, ami 1905 tavaszán készült el. Ezt az épületet tartják a legszebb hazai szecessziós alkotásnak, ahol elsőként alkalmazták a felületet kitöltő, a vakolatba mélyített díszítő elemeket. Sipeki Balás Béla az I. világháború elvesztése után visszavonult a politikai élettől, és kizárólag emberbaráti intézményekkel foglalkozott. Elnöke volt a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületnek. A Sipeki házaspárnak nem voltak utódai, így végrendeletükben a villa nagyobb részét az egyesületre hagyományozták. Az épület egészét 1947-ben vásárolta meg a budapesti vakok szövetsége, és eredeti formájában helyreállíttatta. Azóta nagyobb felújítás nem történt - egészen mostanáig. 

Nézd meg te is, milyen szép lett a Sipeki-villa!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Durva lehűlés jön, húsz fokot esik vissza a hőmérséklet

origo.hu

Újabb terrortámadás Moszkvában, megrázó videó

borsonline.hu

Kitálalt a világbajnok, Milák féltve őrzött titkáról csak kevesen tudhatnak

vg.hu

Végre: megijedtek a kormánytól az üzemanyag-kereskedők – csökkentik a benzin és a dízel árát Magyarországon

ripost.hu

Még csak 23 éves volt, elhunyt a népszerű énekesnő

hirtv.hu

Egyre kínosabb információkra derül fény Magyar Péter új pártja alapítójáról

origo.hu

Meghan Markle és Harry herceg hatalmas bejelentést tett

mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

life.hu

A vashiány és a vas pótlása (hirdetés)

ripost.hu

Sebestyén Balázs felesége tüzes bikiniben várja a nyarat a Balaton közepén – fotó

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek óriási szerencsét hoz a Jupiter és az Uránusz együttállása

lapcentrum.hu

A fenntarthatóság most duplán kifizetődő, ugyanis a digitális Mandinerrel most elektromos rollert lehet nyerni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Okosan intéztük a bevásárlást, mutatjuk, hogyan spórolhatsz te is pár ezer forintot!

INSIDER

Orbán Viktortól lop Magyar Péter: Orbán mondataiból rakta össze beszédét a baloldal új messiása

INSIDER

Európai szinten is egyedülálló segítséget nyújt a kormány a magyar gazdáknak

INSIDER

Itt vannak a kormány legújabb döntései

INSIDER

Karácsonyék nem érdemelnek még egy esélyt

INSIDER

Nagy a baj: egyetlen táskával, idősotthonból tűnt el Marika néni Tatabányán

INSIDER

Elsült a fegyver, barátját ölte meg egy férfi Komádiban

INSIDER

„Örülünk neki, hogy ilyen jó idő van” - tulipánok között élvezte a napsütést a gyógyíthatatlan beteg Karola