Létrehozva: 2024.02.20.

Újra csillog az ékszerdoboz: elképesztően szép lett a felújított Vakok Intézete - Galéria

Újra a régi fényében pompázik a főváros egyik ikonikus épülete, a Sipeki-villa, ami jóval több egy műemléknél, hiszen száznál is több éve ad otthont a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. A Lechner Ödön által tervezett csodálatos építmény felújítására a kormány 3,5 milliárd forint támogatást adott.

Avatatlan szemmel azt hihetné az ember, hogy vadonatúj épületben jár, pedig száz évesnél is idősebb a Lechner Ödön által tervezett villa, amit most 3,5 milliárd forintból újítottak fel, köszönhetően a Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásának. Az épület több emberöltő óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) a székháza. A felújított épületet február 20-án avatták fel. az ünnepségen jelen volt többek közt  Áder János korábbi köztársasági elnök, a MVGYOSZ 2018-as centenáriumi ünnepségének fővédnöke és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke.  

A sokat látott épület nemcsak küllemében és belső tereiben nyerte el a már rég megérdemelt formáját, de funkciója és használhatósága is nagy mértékben javult, ráadásul a klasszikus villa mögött egy teljesen új, önálló, többfunkciós szolgáltatóház is felépült, ahol konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt is helyet kapott. 

A csodálatos épület kívül-belül megújult. Fotó: Bánkúti Sándor

Épp ideje volt, hogy ez az építészeti csoda megújuljon és ismét a lehető legszebb legyen, hivatásának a legjobban megfeleljen, hogy kevesebb legyen benne az akadály és több a támogató segítség. Ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb is legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha

- fogalmazott Áder János, aki kitért arra, hogy a vak emberek is meg akarják ismerni az őket körülvevő világot, és ebben segíteni, támogatni kell őket minden lehetséges eszközzel

áder jános
Áder János a felújított épület minden egyes részét megtekintette Fotó: Bánkúti Sándor

"Több mint 100 éve képviseli a MVGYOSZ sikeresen és eredményesen a hazai vakok és gyengénlátók büszke közösségét. A kormány és az MVGYOSZ között stratégiai együttműködés áll fenn, és a kabinet kiemelten támogatja a szövetséget, akárcsak az összes fogyatékossággal élőket képviselő nagy hazai szervezetet"

- mondta Nyitrai Zsolt, aki külön kiemelte, hogy itt mindennél jobban érvényesül a "Semmit rólunk nélkülünk elv", hiszen folyamatos a párbeszédben ezekkel a szervezetekkel, igényeiket szem előtt tartják, sőt kikérik a véleményüket, és ezeket lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe. 

Hosszú évek óta minden esztendőben 10 százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek állami támogatása. 2010 után fontos fordulat volt annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy aki tud és akar, az dolgozhasson Magyarországon. A megváltozott munkaképességűek körében az elmúlt évtizedben közel háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány

 - hangsúlyozta a miniszterelnök főtanácsadója. 

Nyitrai Zsolt és Áder János a Braille-nyomdát is megnézte, ahol éppen egy vakoknak szóló újság készült  Fotó: Bánkúti Sándor

Nagy Sándor emlékeztetett rá, hogy ez a patinás épület már túlélt világháborúkat, forradalmakat és már rendkívül rossz állapotba volt, amikor maga Áder János biztatta, hogy folyamodjon a szervezetük támogatásért, amit sikeresen elnyertek. Azonban ekkor jött a koronavírusjárvány, amit az orosz-ukrán háború, majd az energiaválság követett. Ám ilyen körülmények között is megújulhatott a székházuk.

Ezért nem tudok elég hálás lenni a kormánynak a közösségük valamennyi tagja nevében

- tette hozzá a szervezet elnöke. 

Miért Sipeki-villa?

Sipeki Balás Béla Zala megyei főispán megbízására épült meg a városligeti villa, ami 1905 tavaszán készült el. Ezt az épületet tartják a legszebb hazai szecessziós alkotásnak, ahol elsőként alkalmazták a felületet kitöltő, a vakolatba mélyített díszítő elemeket. Sipeki Balás Béla az I. világháború elvesztése után visszavonult a politikai élettől, és kizárólag emberbaráti intézményekkel foglalkozott. Elnöke volt a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületnek. A Sipeki házaspárnak nem voltak utódai, így végrendeletükben a villa nagyobb részét az egyesületre hagyományozták. Az épület egészét 1947-ben vásárolta meg a budapesti vakok szövetsége, és eredeti formájában helyreállíttatta. Azóta nagyobb felújítás nem történt - egészen mostanáig. 

Nézd meg te is, milyen szép lett a Sipeki-villa!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

magyarnemzet.hu

Várhatóan megbukik a csapatánál, a Bayern mégis lecsapna az edzőre

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

travelo.hu

Nem találnád ki, kik lopták el az aranyhalakat ebből a gyógyfürdőből!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Felkavaró részletek: gyerekek bukkantak rá az Aszódon elrejtett holttestre

INSIDER

Magyar Péterék összevissza kapkodnak, egymás után állnak elő vállalhatatlan jelöltekkel

INSIDER

Fél valamitől? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

INSIDER

Győrffy Balázs: a magyar kormánynak prioritás a gazdák támogatása