RETRO RÁDIÓ

Penészgomba is lehet benne: elkeserítő eredménnyel zárult a nagy pufi-teszt

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 02. 08. 09:00

Egy német laboratóriumban végzett vizsgálatsor komoly hiányosságot tárt fel a gyerekek egyik kedvenc nasijával kapcsolatban. Mutatjuk, mit találtak a kukoricás pufikban a szakemberek!

A német fogyasztóvédők ezúttal kukoricás rágcsálnivalókat, vagy más néven pufikat vizsgáltak meg laboratóriumi körülmények között, hogy kiderítsék, a címkén jelzett összetevőkön kívül mi van bennük. 19-ből tíz esetben találtak olyan anyagot, melynek hosszútávú fogyasztása károsítja a gyermekek szervezetét. Mutatjuk a részleteket!

pufi, extrudált kukorica pehely, chips, csipsz, rágcsálni való
Mutatjuk, mit találtak a kukoricás pufikban a szakemberek! / Fotó: New Africa / Shutterstock

Főleg a gyerekek esznek pufit

A puffasztott kukoricarudak, vagy a köznyelvben csak pufik csomagolása egyértelműen a gyerekeket célozza: színesek, mosolygós arcok és/vagy kis állatkák vannak rajtuk. Az ilyen típusú termékeket a szakértők szerint már 1 éves kortól fogyasztják a gyerekek, ezért sem mindegy, mit tartalmaznak a címkén feltüntetett összetevőkön kívül. Ezeket a nassolni valókat ráadásul a szülők általában azért veszik meg a gyereküknek, mert biztonságosnak, egészségesebbnek hiszik őket, mint a többi édességet. Valóban így van ez és ha nem, akkor mit vegyenek inkább a szülők?

Laborban vizsgálták meg

19 kukoricás rágcsálnivalót vásároltak a német fogyasztóvédők szupermarketekből, diszkontokból, drogériákból és kiskereskedőktől. Összesen 13 bio és hat hagyományos kukorica snack került a bevásárlókosárba. A teszthez csak kukorica alapú termékeket választottak, legfeljebb olaj és só hozzáadásával. Az alanyokat egy független laboratóriumban vetették vizsgálatok alá. A vizsgált termékek teljes listája itt érthető el.

A teszt során a következő káros anyagokat találták a pufikban

  • Deoxinivalenol (megtámadja az emésztőrendszert és hatással lehet az idegrendszerre, a vérképzésre és az immunrendszerre);
  • zearalenon (a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség valószínűleg rákkeltőnek minősítette, és hormonhatásúnak is tekinthető);
  • ochratoxin A (potenciálisan mutagén és rákkeltő hatású anyag);
  • mikotoxinokat (T-2 és HT-2) vagyis penészgombát.

Az eredményekről részletesen

A tesztben szereplő 19 féle termékből 10 penészgomba toxinokkal volt szennyezett, öt éppen hogy megfelelt a követelményeknek, az értékelésnél pedig csupán 4 termék kapott „kiváló” minősítést (egyebek között a dm sajátmárkás pufija), mivel ezekben legfeljebb nyomokban lehetett kimutatni a penészgomba toxinokat. Kiderült az is, hogy mindegy, a pufihoz használt kukorica hagyományos vagy ökológiailag fenntarthatóbb (bio) gazdálkodásból származik-e, a penészgombák ugyanúgy megtelepedhetnek a gabonán.

Túl sósak ezek a nasik

19-ből hat termék túl sósnak is bizonyult. A WHO 2023-as táplálkozási profilja szerint az olyan nassolni valók például nem is reklámozhatók gyerekeknek, amikben 100 grammonként 0,1 grammnál több (nátrium) só található, a tesztelt, gyerekeknek szánt termékek harmada pedig meghaladta ezt az értéket.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) adatai szerint a kicsik viszonylag nagy mennyiségű gabonaalapú élelmiszert fogyasztanak, amikor hat hónapos koruk körül elkezdik a kiegészítő táplálékok fogyasztását (hozzátáplálást), ezért ebben a korban vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a mérgező penészgombáknak az alacsony testsúlyuk miatt.

Mit ropogtasson inkább a gyerek?

Az igaz, hogy a gyerekek szeretnek ropogtatni, de a rágcsálnivalók általában kevés egészséges tápanyagot tartalmaznak. A gyümölcsök és zöldségek ízletes snacknek is sokkal ideálisabbak és sokkal egészségesebbek, mint például a puffasztott kukoricarudak.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.