INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.02.12.

„Ez minden szülő rémálma” – fájni kezdett a mellkasa, most 40 gyógyszert szed naponta a 15 éves magyar lány

A 15 éves Anasztáziánál tavaly szeptemberben jelentkezett erős mellkasi fájdalom, majd karácsony előtt pár nappal kiderült, hogy nagy a baj: a felgyői kislánynál rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A Hodkin-limfóma nevű betegség kezelés nélkül akár végzetes is lehet.

Anasztázia, azaz Tázi még csak 14 éves volt, amikor kiderült, hogy olyan harccal kell megbirkóznia, ami sok felnőtt életét is romba dönti. A 15 éves kislánynál rosszindulatú daganatot találtak. A Csongrád-Csanád vármegyei Felgyőn élő kislány tele volt álmokkal: mérnök vagy pszichológus szeretett volna lenni, sokat tanult is céljaiért, a betegség azonban közbeszólt. Tázi most a Szegedi Tudományegyetem Hematológiai Osztályán van, kemoterápiát kap és több mint 40 gyógyszert szed napi szinten. A kislány azonban nem adja fel, online továbbra is szeretne tanulni. Családjával együtt hiszi, hogy ezen is túl lesz és csak emlékként tekintenek vissza erre a szörnyű időszakra.

Tázi, még a betegség előtt, boldogan  Fotó: olvasói fotó

„Hadd vegyem át tőle az egészet..."

Tázinak három testvére van, az egész családot megviselte a diagnózis, ami beárnyékolta a 2023-as karácsonyukat.

Tázi betegsége sokként érintett minket. Ez minden szülő rémálma. Egy világ omlott össze bennünk. Sokszor nehéz a hétköznapi dolgokra figyelni, mert a betegség körül járnak a gondolataink. Bennünk van az aggódás, a félelem, hogy Tázi hogyan tudja kezelni, feldolgozni a dolgokat 

– nyilatkozott Anasztázia édesanyja, Mónika, aki próbál pozitív lenni, de a szíve összeszorul és a sírás fojtogatja, hogy kislánya ilyen harcot vív.

„Erősek vagyunk! Megcsináljuk! Mondogatjuk egymásnak úgy, hogy közben magunkat is próbáljuk meggyőzni. Ami segít az Tázi bátor hozzáállása, küzdése és az egymás iránti szeretet" – tette hozzá.

Tázi kisöccse számolja a napokat mikor térhet haza a kórházból a nővére, akit nagyon hiányol   Fotó: olvasói fotó

Tázi nővére és bátyja legszívesebben átvenné húguk szenvedését, egy világ tört össze bennük.

A legelső gondolatom az volt, hogy még csak 14 éves, miért pont ő? Hadd vegyem át tőle az egészet, hadd ne neki kelljen szenvednie és harcolnia! Fáj látni, hogy kihullott az a gyönyörű haja, amire mindig is irigy voltam, mert sokkal szebb volt neki mint nekem 

– mondta a Ripostnak Anasztázia nővére, Klaudia, akit az motivál, hogy idővel majd úgy tekintenek vissza erre, hogy Tázi a legerősebb testvér közülük, aki legyőzte a rákot. Anasztázia bátyja, Zsolt először csak egy rossz tréfának gondolta, amikor hallotta a hírt, idő volt mire felfogta, hogy húga élete foroghat kockán.

„Semmi sem rosszabb annál az érzésnél, ami akkor fog el, amikor látja az ember a saját húgát szenvedni... Az én kishúgomnak mindössze 14 évesen kellett szembenéznie ezzel a sok megpróbáltatással. De hiszem és tudom, hogy le fogja tudni győzni ezt a betegséget, mert egy erős, vidám és mindenekelőtt életrevaló lány" – nyilatkozta Zsolt. 

Anasztázia úgy tervezte, hogy mérnöki vagy pszichológiai irányban tanul majd tovább  Fotó: olvasói fotó

„Ha nem jól reagál, végzetes is lehet”

Anasztázia betegsége, a Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzása. Kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedések közé tartozik.

Hogy mennyi idő még a kezelése, azt nem lehet előre megállapítani, mivel minden szervezet máshogyan reagál. Az orvosok szerint van esély a gyógyulásra, viszont számolni kell a sok mellékhatással és ha nem bírja a szervezete, végzetes kimenetelű is lehet

 – mesélte szomorúan Mónika, Tázi édesanyja, aki a Tegyünk a Leukémiás Betegekért Közhasznú Alapítvány segítségét kérte, hiszen olyan szükségleteik lettek a betegség miatt, amik eddig nem voltak az életük részei. Az ilyen betegségben szenvedők immunrendszere ugyanis annyira legyengül, hogy sokkal kitettebbek minden fertőzésnek. Így Mónikáéknak speciális tisztítószereket, mosószert és antiallergén ágyneműt is be kellett beszerezniük.

„Speciális étkezést is kell biztosítani, egyre több olyan gyógyszer kell amit nem lehet felíratni. Szüksége van antiallergén testápolóra, tisztálkodószerekre. Mivel jön a jó idő, magas UV szűrős napvédő krémekre is szüksége lesz" – részletezte Mónika, akinek be kell osztania férjével az eddig kapott segítséget és a pénzt, ugyanis nem tudják mennyi ideig húzódik el Tázi betegsége. 

Szavakkal lehetetlen leírni, hogy mennyire hálásak vagyunk azoknak, akik segítettek eddig nekünk, akár ismeretlenek is. Hihetetlen számunkra, hogy mennyi jó ember van. A sok bátorító szónak köszönhetően kaptunk lendületet az előttünk álló időszakra

 – hálálkodott az édesanya, aki minden segítséget szívesen fogad, hogy kislánya felépülhessen és tovább élhesse életét, ahogy azt minden gyermek megérdemli. Tázit a fenti posztban található számlaszámon lehet támogatni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

metropol.hu

Azt beszélik, ő lehet III. Károly király utódjának legfőbb tanácsadója

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem