INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.01.31.

„Tíz percet beszélgettem valakivel, aki ott sem volt" – lelkek kísértenek a tragikus múltú budapesti házban

Különös históriák terjednek a Kodály köröndnél álló Andrássy-házról. A hatalmas és gyönyörű épületben ugyanis szellemek tanyáznak. Erről árulkodnak a helyiek beszámolói, de sokaknak elég csak elsétálni a ház mellett és máris rájuk tör a félelem.

Budapesten szinte minden háznak megvan a maga története, legyen az dicső, vagy szomorú. Vannak azonban különösen tragikus épületek, főleg az Andrássy úton sétálva. Ilyen a Kodály körönd egyik épülete, az Andrássy út 87-89. számú is, azaz a híres Andrássy-ház. Az épületről számos misztikus történet kering, amivel kivívta a paranormális jelenségek és rejtélyek iránt érdeklődők figyelmét, ugyanis az épület közel 140 éves múltja során több megmagyarázhatatlan esemény is történt. 

Ebben a házban élt Kodály Zoltán is, 1924 és 1967 között egy négyszobás, földszinti lakásban  Fotó: Hajdú Ágnes

Tragikus balesetek, eltűnések és rejtélyes haláleset az Andrássy-házban

Az 1883 és 1885 között épülő ház tervezője és építője Bukovics Gyula volt, aki sokszor ikerfiait is elhozta munkába. A helyi szóbeszéd úgy tartja, hogy a fiúk egy nap egy hibásan épített emelvény miatt szörnyethaltak. Később sokáig terjedt a hír, hogy szellemek kísértenek a folyosókon, hiszen többen az itt dolgozó munkások, majd a későbbi lakók közül a Bukovics-fiúkat vélték látni. 

A paranormális jelenségek azonban itt még nem értek véget: a következő rejtélyes esemény egy későbbi felújítás során történt, amikor másfél év különbséggel ugyan, de pár napra két különböző munkás is eltűnt a házban. Egyiküket végül egy dohos szekrényben, másikukat pedig egy belülről zárható, sötét pincében találták meg. A helyzet furcsasága ráadásul, hogy a férfiakra eszméletlen állapotban találtak rá, és egyikük sem emlékezett még évekkel később sem, hogy mi is történt pontosan. Az eset hatalmas port kavart, az eltűnések után le is álltak egy időre a felújításokkal, majd teljesen átkutatták az épületet, a pincétől a padlásig. 

Akkor azonban egy újabb rejtélyes dolog történt: A ház átvizsgálásakor az egyik alkalmazott egy régi, poros ládára bukkant, amit titokban egyedül próbált meg felfeszíteni. A kinyitás közben a rozsdás zár felsértette a kezét, ám ő ezzel nem foglalkozva a ládában talált, titokzatos könyvet kezdte el vizsgálni. Társai hamar rátaláltak, a csendőrség pedig azonnal elkobozta a rejtélyes zsákmányt, ő pedig másnap meghalt vérmérgezésben a kinyitáskor szerzett sebe miatt. Az esetek furcsasága, hogy szinte mind egy felújítás vagy házkutatás kapcsán történtek. A legutóbbi ismert, paranormális jelenség nem is olyan régen, 1998-ban történt. 

Horror,Scene,Of,Scary,Woman's,Ghost
Az 50-es években itt élt és dolgozott Barcsay Jenő festőművész is, illetve itt üzemelt Glück Tibor tüdőgyógyász „Körönd inhalatóriuma” Fotó: Shutterstock (illusztráció!)

„Míg élek tisztán fogok emlékezni, úgy beégett az elmémbe!"

A misztikus történetek sora azonban nem ér véget a rejtélyes halálesetekkel és eltűnésekkel. Zsolt maga is tapasztalta a szellemjárta ház megmagyarázhatatlan jelenségeit. Zsolt 1998-ban, mindössze 19 évesen vett részt a ház felújítási munkálataiban, ami azonban az egyik nap történt vele, azt sosem fogja elfelejteni. 

Egy mosdó ajtaján keresztül történt a dolog. Segítséget kért tőlem valaki, mert beragadt az ajtó. Kb. 10 percet beszélgettünk az ajtón át, majd amikor sikerült kinyitnom az ajtót, senki nem volt bent! Gondoljatok bele! Lehet kacagni, de én még most se tudok rajta. Míg élek, tisztán fogok emlékezni rá, úgy beégett az elmémbe

– írta le Zsolt az élményét egy TikTok videó alatti kommentben, ami a házról szól. Nem csak ő van ezzel így. Van, aki már pusztán a Kodály köröndön és az Andrássy-n sétálva érzi a furcsa, nyomasztó hangulatot. 

Mindig olyan sötét, szomorú és kétségbeesett energiákat érzek a Köröndben lévő épületekből

– tette hozzá egy budapesti lakos kommentben, egyetértően.

„A Köröndön van egy szakadt ruhás, idős asszony, aki mindig figyeli az épületet, órákon át, tisztes távolból. Mindig ott van, télen-nyáron. Elvileg fiatal korában találkozott a szellemekkel..."– írta valaki. A beszámolók alapján tehát nem kizárt, hogy ezek a históriák igazak és bár nehéz elhinni, talán a szellemek tényleg léteznek és itt kísértenek köztünk, az Andrássy úti villák 140 éves falai között, emlékeztetve mindenkit az ott történt tragédiákra. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Ezért veszted el az eszedet, amikor szerelmes vagy - itt a tudományos magyarázat

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért