Létrehozva: 2024.01.17.

Korlátoznák a kezdő sofőröket: éjszaka nem, nappal is csak lassabban vezethetnének

Mind a kezdő sofőrök, mind a legnagyobb rutinnal rendelkező vezetők helyzete is alaposan megváltozna az Európai Unió közlekedésbiztonsági tervezete alapján. A tervezett változásokról kérdeztünk az utca emberét, illetve egy vezetéstechnikai szakembert.

Az Európai Unió közlekedésbiztonsági tervezetében a friss jogsisok, illetve a fiatalok számára sebességkorlátozást léptetne életbe. Maximalizálódna a sebességhatár a számukra, és csak 90 km/óra sebességgel közlekedhetnének, beleértve az autópályát is. Továbbá bevezetnék a friss jogosítványosoknak az éjszakai vezetés tilalmát. A javaslat szerint számukra megtiltanák a vezetést éjféltől reggel 6 óráig.

Egy új javaslat szerint a fiatal sorőrök maximum 90 km/h sebességgel közlekedhetnének/ Illusztráció

A statisztikák szerint a 65 évnél idősebbek ritkábban okoznak közúti balesetet, és a sebességhatárokat is többnyire betartják. Náluk a legtöbb baleset a figyelmetlenségből ered, és ritkán törik össze az autójukat gyorshajtás miatt. Akadnak olyan hibák is, amit mindkét korosztály elkövet. Gyakori a figyelmetlenség megforduláskor, tolatáskor és induláskor is.

A fiataloknak jobbak a reflexei, de többet bevállalnak, míg az idősebbek megfontoltabbak. Én úgy ítélem meg a legtöbb baleset nem a korral van összefüggésben, hanem mindenki rohan és siet, és nincs semmi tolerancia. Szerintem ez a tervezet nem megoldás a balesetek számának csökkentésére

– mondta el Köves Szilárd a Monitorin vezetéstechnikai Kft. oktatója, aki arról is beszélt, hogy az idősek általában megfontoltabbak, de ennek ellenére gyakrabban vezetnek figyelmetlenül. A legjellemzőbb baleset az elsőbbségadás elmulasztásával okozzák. Mellettük szóljon, hogy ittas vezetésen is ritkábban kapják őket a statisztikák szerint, melyekből azt is kimutatták, hogy a lakosság arányát figyelembe véve kisebb valószínűséggel lesznek részei közlekedési baleseteknek, mint a fiatalok. Ezzel szemben a friss jogsisok kisebb rutinnal rendelkeznek és gyakran "merészebben" vezetnek, kevésbé tudják helyesen felmérni a közlekedési helyzetek. 

A felmérések szerint a fiatal és az idős sofőrök mellett van még egy korosztály, akiknél gyakoribb a balesetokozás, az 53. életévnél idősebbek. A számok azt tükrözik, hogy  hogy náluk az okozott károk száma az életkor előrehaladtával folyamatosan emelkedik. 

(Balról) Ádám, Sándor, Karesz  / Fotó: Ripost

Megkérdeztük az utca emberét is a tervezett változtatásokról:

Karesz

Az irány, hogy változtatni kell az nem rossz. A fiataloknál a felelősségvállalás más, az idősebbeknél pedig a reflexek romlanak. Így azt gondolom nem ez a megoldás, hanem átfogóbb orvosi vizsgálatra lenne szükség, ahol a reflexeket és a mentálhigiéniás alkalmasságot a sofőröknél időnként jobban felülvizsgálnák

– fogalmazott Karesz.
"Úgy gondolom, hogy tízévenként mindenkinek szüksége lenne új elméleti és gyakorlati vizsgára. Ezzel lehetne leginkább kiszűrni az alkalmatlanokat a forgalomból. A bizonytalan sofőrök, és vezetés közben mobiltelefont nyomkodók a  leginkább a veszélyesek. Ez sajnos nem életkorfüggő és nem lehet orvosi vizsgálattal kiszűrni" 

– fejtette ki Sándor.
 

Nagyon jónak látom ezeket a kezdeményezéseket. Szerintem a rendszeres és szigorú orvosi vizsgálat nagyban elősegítené, hogy idős korban ne ülhessen volán mögé az, aki veszélyes a forgalom többi részvevőjére. A fiatalok meg természetesen gyakrabban megfontolatlanabbak még,  így az általuk előidézett közlekedési balesetek számát is lehetne csökkenteni szankciókkal

– vélekedett Ádám. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal