INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.31.

Berlin és Párizs után jöhet Brüsszel ostroma – Egész Európából az EU központjába vonulnak a gazdák

A német, holland, lengyel, román és francia gazdálkodók tiltakozásaihoz a belga gazdálkodók is csatlakoztak. Tönkreteszik őket az elhibázott döntések.

Hatalmas gazdatüntetésekkel indult az év Európa-szerte, a csütörtöki uniós csúcson is tiltakozni fognak a megélhetésüket veszélyeztető döntések ellen. A növekvő adóterhek, a bürokrácia, az uniós normák követése, és különösen az EU más országokkal vagy országcsoportokkal kötött szabadkereskedelmi egyezményei miatt telt be náluk a pohár.

A francia gazdák bejelentették "Párizs ostromát". / Fotó: AFP

A német mezőgazdasági termelők hétfőn és kedden blokád alá vettek több kikötőbe vezető útvonalat, tiltakozva az adókedvezményeik eltörlése ellen.

 

A gazdák tiltakozása Franciaországban már-már felkeléssé fajul. A kormány páncélozott járműveket, helikoptereket és 15 000 fős rendfenntartó kontingenst mozgósított a helyzet kezelésére. A gazdák napok óta tiltakoznak út- és autópályalezárásokkal a túl sok bürokratikus előírás, a csökkenő bevételek és az EU mezőgazdasági termelőket érintő környezetvédelmi szabályozása ellen. 

Amikor a francia kormány bejelentette, hogy drasztikusan megemeli a mezőgazdasági gázolaj adóját – hasonlóan ahhoz, mint Németországban –, a gazdák  bejelentették a főváros „ostromát”.

A gazdák haragját főként az alacsony mezőgazdasági jövedelmek táplálják Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt. Elutasítják az olyan szabadkereskedelmi megállapodásokat, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák őket az Ukrajnából vagy a dél-amerikai országokból érkező mezőgazdasági exporttal szemben. Nem tudják elfogadni, hogy a számukra előírt környezetvédelmi előírások csak őket kötik, növelve a költségeiket, miközben versenytársaiktól ugyanezek betartását senki nem kéri számon. Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy fontolgatja a Közös Agrárpolitika (KAP) ugaroltatásra vonatkozó rendelkezése alóli felmentés további meghosszabbítását.  Az új KAP megköveteli, hogy a területük 4%-át parlagon tartsák a gazdák, ami viszont növeli a költségeiket. Több állam, köztük Franciaország, követelte e mentesség folytatását.

Belga zászlóval és trakrokkal üzennek Brüsszelnek a belga gazdák. / Fotó: AFP


Belgiumban, csakúgy, mint Európa más részein, a gazdálkodók tisztességes jövedelmet akarnak kiharcolni, mivel az ukrajnai háború óta növekvő termelési költségekkel és csökkenő termékárakkal kell szembenézniük. Olyan jogszabályokat akarnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az agrárágazat gazdaságilag, és társadalmilag is fenntartható legyen. 

Csütörtökön Brüsszelben kell lennünk az európai csúcson

– mondta Guillaume Van Binst, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) főtitkára a Brussels Timesnak.
Emmanuel Macron csütörtökön az EU-csúcs előtt Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével. Ezen elsősorban az EU és a dél-amerikai Mercosur országok közötti kereskedelmi megállapodás lesz terítéken.

Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet! 

Nagy István agrárminiszter szerint az Ukrajna számára biztosított korlátok nélküli kereskedelem (ATM-rendelet) veszélyezteti az agrár ágazatok stabilitását és a termelők jövőjét. Emellett a termelési előírások közötti különbségek versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket. Elfogadhatatlannak tartja az ATM-rendelet meghosszabbítását 2025 júniusáig, és azt módosítani szükséges az európai agrár és élelmiszeripar védelmében. Közölte: amíg ez nem történik meg, a magyar kormány saját hatáskörben a határokat lezárva védi meg a magyar termelőket és fogyasztókat egyaránt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Végre tényleg szuper újítást kap a Windows 10

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

travelo.hu

Videó: Ingyen nézhetitek meg ezt a díjnyertes, magyar természetfilmet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó