Létrehozva: 2024.01.21.

"Ilyet eddig csak a filmekben láttam!" - mentésre szorultak a budai mentők - videó

Bejutottunk oda, ahonnan szirénázva indulnak a mentők, ha hívás van. A Budai Mentőállomáson felugrik az adrenalinszint, amikor indulni kell, de ha nincs hívás, akkor jöhetnek a sztorik!

Korán reggel van, Budapest álmosan ébredezik. A Budai Mentőállomás mentőtisztjeinek pihenőjében frissen főzött kávé illata száll. A folyosón nagy a forgalom, jönnek-mennek a mentősök. Vannak, akik éppen visszaérnek a műszakból és lefekszenek aludni a következő előtt. Aki már megitta az első kávéját, alaposan átvizsgálja az esetkocsit és a felszerelést, hogy a perceken belül kezdődő új műszak a lehető legsimábban menjen.

A Budai Mentőállomás mentőtisztjei éppen pihenőidejüket töltik. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Amíg a mentőtisztek készülődnek, arról faggatjuk őket, mik voltak a legemlékezetesebb esetek. Sejtjük, hogy ha valaki, hát a mentők biztosan tele vannak különös történetekkel, de egy-egy sztori hallatán leesik az állunk. Vittay Márton mentőtiszt is mesél egyet, miközben a mentőautók garázsába tartunk.

„Az egész akkor történt, amikor leesett az első nagy hó. A szokásos ebédszünetünk közben riasztást kaptunk. Váratlanul egy kolléga kért segítséget a betegszállításhoz, mivel a nagy hóban elakadtak. Az egyetlen kérésük az volt, hogy siessünk, amennyire tudunk” – meséli Márton és közben a mentőkocsiban átnézi azokat az eszközöket, melyeket az életmentéshez alkalmaznak, majd folytatja.

A beérkező riasztás után egyből esetkocsira pattantunk és indultunk is. Úgy láttuk, a helyszín tíz percre van, a II. kerületben. A nagy hó miatt azonban csaknem 30 perc is eltelt, mire meg tudtuk közelíteni a címet – de elakadtunk a 10-15 centis hóban. Egy olyan jármű mentett ki minket, amilyet addig csak filmekben láttam. Ezután tovább kellett mennünk a domb tetején lévő házba, annak is a legfelső szintjére, ahová egy szűk csigalépcső vezetett...

A sztorit egy mentőautó motorjának a zaja szakítja félbe. Gyorsan elindul kifelé a garázsból és amint a kijárathoz ér, felvijjog a sziréna. Szívszorító arra gondolni, hogy valaki most nagy bajban van, az élete múlhat azon, mikor érnek oda a mentők és tudnak-e segíteni rajta. Amint távolodik a sziréna zaja, Márton folytatja.

Vittay Márton mentőtiszt lapunkkal osztotta meg történetét. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

„Egy eszméletlen, idős asszonyt kellett ellátnunk, aki a háza legkevésbé megközelíthető részére szorult be. Amit annak idején a szimulációk során gyakoroltunk, arra most mind szükség volt” – magyarázza a fiatal mentőtiszt. Fél napig tartott, mire megoldották a helyzetet. Utána a társaival átbeszélték a történteket, ahogyan azt egyébként szokták a nehezebb vagy éppen megrázó eseteknél. Mert akármilyen régen is mentőzik valaki, egy-egy emberi tragédia megérinti a szívet, nehéz feldolgozni az esetleges kudarcokat, azt, amikor már nem tudnak segíteni, vagy amikor valakit nagyon nehéz élethelyzetben találnak. A feldolgozási folyamatban egyébként az Országos Mentőszolgálat pszichológusai is a rendelkezésükre állnak.

Mi hárman dolgozunk egy esetkocsin. 12 vagy 24 órán keresztül megosztjuk egymással az életterünket, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Kicsit olyan ez, mint amikor egy kocsiban utaztok összezárva, jó messzire

– szemlélteti a műszakot Márton.

„Ha jó a hangulat, a munka is könnyebben megy, ezért nem áll távol tőlünk a humor, az ugratás, de mindig csak addig, amíg nem éles a helyzet. Mert ha beteghez riasztanak, onnantól fogva minden másodperc érték” – árulta el Vittay Márton, miközben a kocsi és az eszközök átnézésének a végére ért.

Míg mi lassan továbbállunk, Mártonnak és több társának még csak most kezdődik a reggeli műszak. Azt kívánjuk nekik, hogy ugyanazzal a nyugodtsággal és kiegyensúlyozottsággal, jókedvvel tudják majd zárni a napot, ahogyan bennünket reggel fogadtak. Ez ugyanis egy olyan hivatás, amit máshogy nem is lehetne végezni.

 

 

origo.hu

A világ jövőjéről tárgyalt Putyin, az atomfegyverek bevetése már nagyon közel van

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

borsonline.hu

„Most is a természetesség híve vagyok” – vallja a plasztika ellenére Berki Mazsi

mandiner.hu

Két hónapot kapott Németország, Kossuth-díjas legenda állt ki Orbán mellett – ezek voltak a hét legolvasottabb cikkei

metropol.hu

Kiszivárgott egy felvétel: ilyen volt Azahriah első Puskás Aréna-koncertje - videó

magyarnemzet.hu

A NATO főtitkára felvázolta, hogyan indulna el a harmadik világháború

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt: mindössze 1 százalék nem bukik el rajta

ripost.hu

Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka

ripost.hu

Durván bekavar az univerzum, drámai fordulat jön 3 csillagjegy kapcsolatában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb lépés a világháború felé: térképen az amerikai fegyverekkel támadható orosz célpontok

INSIDER

Orbán Viktor: ez az a választás, ahol eldől a háború és béke kérdése

INSIDER

Magyar Péter alelnöke a piramisjáték főszereplője: 1200 embert loptak meg, 7 milliárd forint tűnt el

INSIDER

Ellenzik a magyarok a kötelező sorkatonaságot

INSIDER

Magyar bűnözők sokkolták Bécset: kifosztották az osztrák betörőkirályt

INSIDER

Magyar festő rejtélyes múltú képe teszi dúsgazdaggá a dédunokát

INSIDER

Digitális állampolgárság: elindult a regisztráció!

INSIDER

Áll a bál Kemenespálfán: porrá égett Anita háza, négy gyermekével maradt fedél nélkül