Létrehozva: 2024.01.21.

"Ilyet eddig csak a filmekben láttam!" - mentésre szorultak a budai mentők - videó

Bejutottunk oda, ahonnan szirénázva indulnak a mentők, ha hívás van. A Budai Mentőállomáson felugrik az adrenalinszint, amikor indulni kell, de ha nincs hívás, akkor jöhetnek a sztorik!

Korán reggel van, Budapest álmosan ébredezik. A Budai Mentőállomás mentőtisztjeinek pihenőjében frissen főzött kávé illata száll. A folyosón nagy a forgalom, jönnek-mennek a mentősök. Vannak, akik éppen visszaérnek a műszakból és lefekszenek aludni a következő előtt. Aki már megitta az első kávéját, alaposan átvizsgálja az esetkocsit és a felszerelést, hogy a perceken belül kezdődő új műszak a lehető legsimábban menjen.

A Budai Mentőállomás mentőtisztjei éppen pihenőidejüket töltik. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Amíg a mentőtisztek készülődnek, arról faggatjuk őket, mik voltak a legemlékezetesebb esetek. Sejtjük, hogy ha valaki, hát a mentők biztosan tele vannak különös történetekkel, de egy-egy sztori hallatán leesik az állunk. Vittay Márton mentőtiszt is mesél egyet, miközben a mentőautók garázsába tartunk.

„Az egész akkor történt, amikor leesett az első nagy hó. A szokásos ebédszünetünk közben riasztást kaptunk. Váratlanul egy kolléga kért segítséget a betegszállításhoz, mivel a nagy hóban elakadtak. Az egyetlen kérésük az volt, hogy siessünk, amennyire tudunk” – meséli Márton és közben a mentőkocsiban átnézi azokat az eszközöket, melyeket az életmentéshez alkalmaznak, majd folytatja.

A beérkező riasztás után egyből esetkocsira pattantunk és indultunk is. Úgy láttuk, a helyszín tíz percre van, a II. kerületben. A nagy hó miatt azonban csaknem 30 perc is eltelt, mire meg tudtuk közelíteni a címet – de elakadtunk a 10-15 centis hóban. Egy olyan jármű mentett ki minket, amilyet addig csak filmekben láttam. Ezután tovább kellett mennünk a domb tetején lévő házba, annak is a legfelső szintjére, ahová egy szűk csigalépcső vezetett...

A sztorit egy mentőautó motorjának a zaja szakítja félbe. Gyorsan elindul kifelé a garázsból és amint a kijárathoz ér, felvijjog a sziréna. Szívszorító arra gondolni, hogy valaki most nagy bajban van, az élete múlhat azon, mikor érnek oda a mentők és tudnak-e segíteni rajta. Amint távolodik a sziréna zaja, Márton folytatja.

Vittay Márton mentőtiszt lapunkkal osztotta meg történetét. Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

„Egy eszméletlen, idős asszonyt kellett ellátnunk, aki a háza legkevésbé megközelíthető részére szorult be. Amit annak idején a szimulációk során gyakoroltunk, arra most mind szükség volt” – magyarázza a fiatal mentőtiszt. Fél napig tartott, mire megoldották a helyzetet. Utána a társaival átbeszélték a történteket, ahogyan azt egyébként szokták a nehezebb vagy éppen megrázó eseteknél. Mert akármilyen régen is mentőzik valaki, egy-egy emberi tragédia megérinti a szívet, nehéz feldolgozni az esetleges kudarcokat, azt, amikor már nem tudnak segíteni, vagy amikor valakit nagyon nehéz élethelyzetben találnak. A feldolgozási folyamatban egyébként az Országos Mentőszolgálat pszichológusai is a rendelkezésükre állnak.

Mi hárman dolgozunk egy esetkocsin. 12 vagy 24 órán keresztül megosztjuk egymással az életterünket, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Kicsit olyan ez, mint amikor egy kocsiban utaztok összezárva, jó messzire

– szemlélteti a műszakot Márton.

„Ha jó a hangulat, a munka is könnyebben megy, ezért nem áll távol tőlünk a humor, az ugratás, de mindig csak addig, amíg nem éles a helyzet. Mert ha beteghez riasztanak, onnantól fogva minden másodperc érték” – árulta el Vittay Márton, miközben a kocsi és az eszközök átnézésének a végére ért.

Míg mi lassan továbbállunk, Mártonnak és több társának még csak most kezdődik a reggeli műszak. Azt kívánjuk nekik, hogy ugyanazzal a nyugodtsággal és kiegyensúlyozottsággal, jókedvvel tudják majd zárni a napot, ahogyan bennünket reggel fogadtak. Ez ugyanis egy olyan hivatás, amit máshogy nem is lehetne végezni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentés: eldőlt Bognár jövője az NB I-es csapatnál

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Csak nem hagyja abba: új szobrával a Fradistáknak szól be Baranyi

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat