INSIDER

Szerző K. C.

Létrehozva: 2023.12.11.

Világsztárok költöztek be a Zene Házába

Nagyszabású nemzetközi utazókiállítás nyílik hamarosan a Zene Házában.

Rihanna, Billie Eilish, Beyoncé, Lady Gaga, Björk, Madonna, Adele, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be a Zene Háza új időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás.

Fotó: Magyar Zene Háza

A nagyszabású kiállítást a világ legnagyobb iparművészet-és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum rendezte. Az eredeti helyszínen 2024. áprilisában zár a tárlat, majd utazókiállításként először a Zene Házában lesz látható, 2024 májusától. Budapest után a világ több fontos múzeumába utazik tovább. A nyitás óta teltházzal futó V&A Díva tárlat a nagy dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig.

„A Zene Háza nagysikerű állandó tárlatával és a január 21-ig látható poptörténeti kiállításával magasra tettük a lécet. A nemzetközi utazókiállítás egy újabb fejezet a Zene Háza életében: a Dívák & Ikonok kiállítás világraszóló és magas színvonalú, mely jól felépített forgatókönyv mentén egy feltűnően látványos és tartalmas kiállítást valósít meg. A tárlat teljes képet nyújt a díva jelenségéről, így minden generáció megtalálja benne a számára vonzó tartalmat, az is, akit az olyan klasszikus filmsztárok, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe érdekel, az is, akinek Cher, Tina Turner, vagy később Madonna jelentette a fiatalságát, de az is, akit Rihanna vagy Billie Eilish hoz lázba. A kiállítás meghatározza a Zene Háza jövő évét is, különböző kapcsolódó programokkal, pop-up tárlatokkal mélyülünk el a kiállítás által felvetett témakörökben 2024-ben” – meséli Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Fotó: Peter Kelleher / Magyar Zene Háza

A londoni kiállítás a maga nemében az első olyan tárlat, amely a 19. századtól napjainkig a hangjukat hallató ikonikus előadóművészek történetét mutatja be. Stílushűen kétfelvonásos: az első rész történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit, akik létezésükkel formálták napjaink populáris kultúráját, míg a második felvonás a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják.

A V&A által megrendezett kiállítás több száz tárgyat mutat be a múzeum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, felölelve a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, zene és a film területét. A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d’Arcról szóló filmben hordott ruháján keresztül, csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más ikonikus előadóművész életének drámáját is. Több jelmez első alkalommal látható, mint például Maria Callas Norma szerepében viselt színpadi ruhája a Covent Garden Opera Norma című produkciójában (1952), Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája, amelyet Sugar "Kane" Kowalczyk szerepében viselt a Van, aki forrón szereti című filmben (1959), de a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek is helyet kapnak. Így láthatóak lesznek Tina Turner, P!nk és CHER által viselt ruhák, de sokak mellett Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk és Whitney Houston is kölcsönzött fellépőruhát a kiállítás számára.

Fotó: Dave Hooker / Magyar Zene Háza

A Dívák & Ikonok kiállítás a Zene Háza időszaki terében, 800 négyzetméteren lesz látható. „Nagy erőkkel készülünk a kiállítás fogadására. A V&A kurátora, Kate Bailey fantáziával és hatásos dramaturgiával építette fel a kiállítás koncepcióját, sok izgalmas téma mellett megvizsgálja, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, hogyan használják hangjukat a modern előadóművészek a társadalmi és politikai változások érdekében, hogyan működnek a dívák a hírnév kultuszában, és rávilágít a személyes és a privát élet közötti küzdelmükre is. A Zene Házától megszokott módon azonban célunk, hogy valami egyedit adjunk látogatóinknak. Ezért egészítjük ki a történelmi jelentőségű magyar dívák fejezeteivel a kiállítást” – mondta Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója.

A Zene Háza 2024-es évadát meghatározza a Dívák & Ikonok kiállítás, Batta András januárban induló Szubjektív! sorozata három szeánszban idézi meg elsősorban az opera és a popzene díváit, művek, zeneszerzők, látványtervezők, stílusok hatósugarában. A kiállításhoz kapcsolódóan több alkalommal tűnnek majd fel időszakos, pop-up installációk a Zene Háza különböző tereiben, elsőként a december 20-án nyíló, ingyenesen látogatható Díva-tranzit című installáció kapcsolódik a jövő évi kiállításhoz, mely a dívák korokon átívelő szerepének változását idézi meg.

A Dívák & Ikonok kiállításra kedvezményes, early bird jegyek 2023. december 11-től válthatók – először ajándékutalvány formájában, majd 2024. januárjától teljes áron, már időpontokra is foglalható.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez most sokkolhatja az autósokat: korábban kell fizetniük egy fontos díjat

origo.hu

Nagy a baj: megtámadták Amerikát

metropol.hu

Változás: ez a papír is kell a nyugdíjhoz

mandiner.hu

Búcsú a magyar címertől: doppingbotránya után országot vált az olimpia évében világbajnok kajakosunk

metropol.hu

Sokkoló fotók a helyszínről: pokoli tűzből menekültek a magyar település menetrend szerinti járatának utasai

mandiner.hu

Dopeman üzent Puzsérnak: Állandóan cibálod az oroszlán bajszát, te marharépa! (VIDEÓ)

origo.hu

Zelenszkij kábítószerrel áraszthatja el Európát

mindmegette.hu

Itt a vége: súlyos döntést hozott a Pepco, a sokak által kedvelt üzletlánc

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat(x)

ripost.hu

Ezt a 3 csillagjegyet hatalmas szerencse éri a februári szökőnapon

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

ripost.hu

Fülöp herceg forog a sírjában: ezúttal tényleg túl messzire ment Harry és Meghan

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kifizetődött a magyar emberek kemény munkája! Mutatjuk a részleteket

INSIDER

Top7, akinek le kellett volna mondania: a baloldalon sosem vállalják a felelősséget

INSIDER

Újra csillog az ékszerdoboz: elképesztően szép lett a felújított Vakok Intézete - Galéria

INSIDER

A magyar kormány tovább szigorítja Európa legkeményebb gyermekvédelmi törvényét

INSIDER

Egyedül motorozott Izsákon egy két és féléves kisfiú, baj lett belőle

INSIDER

Letartóztatta a rendőrség a holland nőt, aki végzett párjával Erzsébetvárosban

INSIDER

Megszólalt a magyar lottónyertes Éva: Az első 4 szám egyezett, letettem a szelvényt, és nem mertem megnézni az ötödiket

INSIDER

Bemennél hétfőn dolgozni, ha megnyernéd a lottó ötöst?