Létrehozva: 2023.12.17.

"Lehet, hogy ez volt az utolsó napom az édesanyámmal" - TikTok-sztár a demens idős néni, Irénke

Az élet néha olyan kihívások elé állítja az embert, melyekre legrosszabb álmaiban sem gondolt. Ilyen nehézség az időskori demencia is, ami az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint gyógyíthatatlan, csak a folyamata lassítható.

A 82 éves idős hölgy, Irénke évtizedeken keresztül másoknak segített és adta át tudását egy budapesti főiskola előadójaként, most viszont ő szorul segítségre, méghozzá huszonnégy órás felügyeletre. Lánya, Éva, pénzt és energiát nem sajnálva, mindent megtesz azért, hogy Irénke állapotán javítson és a lehetőségekhez mérten lassuljon a szellemi, testi leépülése.

Amikor a kép elkészült, még nem tudták, hogy Irénke beteg Fotó: Olvasói


A betegség 2019-ben sújtott le a családra, bárminemű konkrét előjel vagy tünet nélkül. Egy délelőtti napon Irénke a szokásos teendőit végezte: éppen a napi bevásárlásról indult volna haza, de nem találta meg a buszmegállót. Kétségbeesve telefonált lányának, Évának, hogy segítsen, mert nagy baj van, nem tud hazajutni. Éva sejtette, hogy valami nincs rendben édesanyjával, félelmét pedig beigazolta a pszichiáternél tett látogatás: Irénke középsúlyos demenciában és Alzheimer-kórban szenved. Az idős hölgy állapota hamar romlásnak indult, pár hónapon belül már önellátásra képtelenné vált és szükség volt a huszonnégy órás felügyeletére. Éva ekkor költözött szeretett édesanyjához, majd hozzáteszi: soha nem volt kérdés, hogy nem adja őt otthonba. A család számára nem volt ismeretlen a betegség, hiszen Éva nagymamája is ebben a kórban szenvedett, mégis úgy érzi, nagyon kevés szó esik erről a problémáról, pedig egyre többeket érint.

Néhány hónappal ezelőtt Éva úgy döntött, hogy TikTok csatornát indít, és nyíltan, tabuk nélkül beszél az otthonápolás és a betegség nehézségeiről, ezzel segítve a sorstársakat, illetve érzékenyítve az embereket. A csatornát közel húszezren nézik, Irénke kacsintása pedig már-már ikonikussá vált – a kommentelők szinte rajonganak az idős hölgyért és mosolyáért.

Sokan beszámolnak arról, hogy szerettük a betegség következtében teljesen kifordult önmagából, és a korábban nyugodt, higgadt emberek gyakran türelmetlenné, agresszívvá válnak. Irénkénél ez egészen másként, meglepően alakult.

Irénke néni és lánya, Éva Fotó: Olvasói

Anyukám mindig is csupa szív, tündéri asszony és szülő volt. Mindenkihez volt egy jó szava, türelemmel fordult az emberekhez. Nagyon érdekes, de amit az egyik oldalon elvett tőle a betegség, azt a másikon visszaadta: olyan humorérzéket és jókedvet kapott, ami előtte nem volt rá jellemző ilyen mértékben. Szinte nincs nap, hogy ne kacagna egy jót, vagy ejtene el egy-egy poént

- számol be a pozitív változásokról Éva. A hölgy hatalmas szeretettel és elfogadással fordul édesanyjához, de elcsuklik a hangja, amikor elmesélni, sajnos már fel kellett készülnie a legrosszabbra.

Minden este úgy alszom el és minden reggel úgy kelek fel: lehet, hogy ez volt az utolsó édesanyámmal. Ezért minden időt igyekszünk kihasználni.

A videókban igazán megható, könnyfakasztó pillanatokkal is szembesülhetünk – ilyen például az, amikor az idős hölgy hosszú idő után újra megismeri lányát, Évát, és „nagy rigónak” szólítja őt. A hölgy úgy érzi, ezek a pillanatok mindig erőt adnak számára, és egy percig sem érzi terhesnek édesanyja gondozását. 

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen hosszú ideig a Malévnál dolgoztam, így bejártam a világot: éltem Amerikában és Thaiföldön is, sok élményben volt részem. Most az a legfontosabb, hogy édesanyámnak visszaadhassam azt a sok jóságot és szeretetet, amit életemben tőle kaptam

- zárja a beszélgetést Éva.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián