Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2023.11.23.

"Sokszor mondja, hogy az igazit akarja" – szörnyű baleset miatt kapott műkezet a nyolcéves Lilien

A 8 éves, mezőszentgyörgyi kislány még márciusban nyúlt bele a húsdarálóba egy disznóvágáson. Liliennek négy ujját kapta be a daráló, amit amputálni is kellett a fertőzésveszély miatt. Bár a kislány kapott műkezet, most egy újra van szüksége, mert a régi elszakadt.

Idén márciusban szörnyű balesetet szenvedett egy 8 éves mezőszentgyörgyi kislány. Lilien egy disznóvágáson, a szülői tiltó szó ellenére jobb kezével belenyúlt a húsdarálóba, ami négy ujját kapta be. A gépet bár azonnal leállították, a kislány ijedtében kihúzta a kezét, így négy ujját leszakította a gép. Mivel Lilien ujjai disznóhússal érintkeztek, így a fertőzésveszély miatt a kislány négy ujját végül amputálni kellett, azóta pedig szilikon műkézzel él. 

A 8 éves Lilien már műkézzel kezdte meg a második osztályt  Fotó: olvasói fotó

A kislány nem szereti a műkezet, de szükséges

A 8 éves kislány sebei viszonylag hamar begyógyultak, így már áprilisban megkaphatta műkezét. A szilikonból készült kéz segíti Lilient a fogásban, írni azonban bal kézzel kellett megtanulnia. 

Ha teheti, nem is hordja itthon a műkezet, mert nem szereti. A jobb kezén maradt egy ujjával próbál fogni dolgokat, segíti a bal kezét vele, cigánykerekezéskor is használja, sőt, biciklizni is tud vele. Bár én nagyon féltem, hiszen a biciklin jobb kézzel csak egy ujjal tartja magát" – mesélte Lilien édesanyja a Ripostnak. Károlyi Adél a baleset óta teljesen össze van törve lelkileg, ahogy a párja is, de ezt igyekeznek nem mutatni második osztályos kislányuk felé. 

Mindig azt mondom neki, hogy én mindent megteszek azért, hogy elégedett legyen a kezével, de még sokszor most is mondja, hogy az igazit akarja. Van, hogy fantomfájdalmai vannak és úgy érzi, mozognak az ujjai, amik már nincsenek ott. Ilyenkor hihetetlen sírásban tör ki, a mi szívünk is összetörik

– tette hozzá Adél könnyeivel küszködve. Lilien többnyire csak az iskolában hordja a műkezet és ha elmegy valahová az önbizalma miatt, mert nem szereti, ha nézik az ujjait. A műkéz szilikonból van, és úgy néz ki, mint egy kesztyű.

Lilien műkezet hord, ezzel tud fogni dolgokat és segít növelni az önbizalmát is  Fotó: olvasói fotó

Elszakadt a műkéz, most újat kell venniük

Lilien áprilisban kapta meg a műkezet és igyekszik kímélni azt, hiszen anyaga miatt könnyen elhasználódik. A mostani is elszakadt az ujjánál, így újra lenne szüksége. 

A TB csak évente egy műkezet támogat 18 év alatt, majd az után is kétévente egyet. Mivel Lilien már áprilisban kapott egyet, így a következőre vagy 2024 áprilisáig várnunk kell, vagy meg kellene vennünk, ami ujjanként 250 ezer forintba kerül. Mivel Liliennek 4 ujja hiányzik, így ez 1 millió forintba kerülne, ami nagyon nagy anyagi teher nekünk" – vallott nehézségeikről a mezőszentgyörgyi édesanya, aki hiába dolgozik párjával együtt, a mindennapi kiadások fedezése és három gyermekük nevelése mellett nincs ennyi megtakarításuk. Adél egyik barátnője találta ki, hogy az emberek segítségét kérnék abban, hogy a szörnyű balesetet szenvedett kislány új műkezet kaphasson. 

Az emberek segítségét kéri a család

A gyűjtés célja az 1 millió forint összegyűjtése, hogy a család anyagi terheit enyhítsék. A kislánynak saját bankszámlaszáma van, így a segíteni akarók közvetlenül a családnak tudnak utalni. A számlatulajdonos, és utalás esetén a kedvezményezett neve is maga Csonnó Lilien Mira. Ha valaki segíteni és utalni szeretne, keresse meg a Ripost szerkesztőségét és megadjuk a szükséges számlaszámot és adatokat. 

Megígértem a kislányomnak, hogy a végsőkig elmegyek azért, hogy jobb legyen a keze, a többi azonban az orvostudományon és pénzen múlik. Szeretnénk őt elvinni kézspecialistához és minden lehetséges módot megragadni, hogy elégedett legyen a kezével, de mindez nagyon költséges

– emelte ki Adél elkeseredetten, aki szeretné eljuttatni kislányát több orvoshoz is, de úgy tapasztalta, hogy pénz nélkül szinte szóba sem állnak a pácienssel ilyen ügyben. 

„Nekem, mint szülőnek az a legfontosabb, hogy a gyerekem igazi boldog gyerek legyen. Ne kelljen azon aggódni, hogy nem tud önfeledten játszani, jól érezni magát, mint minden vele egykorú. Szeretném, ha nem érezné magát kevesebbnek, hisz ugyanolyan értékű mint bárki más" – zárta gondolatait az édesanya könnyeivel küszködve. 

INSIDER

Az új év új életet jelenthet a 10 éves Kincsőnek – összejött a pénz a mindent megváltoztatható operációra

A műtét csak a kezdet, további kezelésekre lesz szükség.

INSIDER

Az új év új életet jelenthet a 10 éves Kincsőnek – összejött a pénz a mindent megváltoztatható operációra

A műtét csak a kezdet, további kezelésekre lesz szükség.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Tolvai Reni a végzet asszonyaként pózol: szexi bőrruhából villantotta meg kerek popsiját

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István