Létrehozva: 2023.11.29.
Módosítva: 2023.11.30.

„Igazi nagy művész voltál és kiváló ember” – kollégái gyászolják az elhunyt magyar művészt

A szórakoztatás polihisztorának is nevezték, balett-táncosból lett újságíró, több könyvet is írt.

Balett-táncos, revütáncos, énekes, operettszínész, segédrendező, koreográfus, bábszínházi ügyelő, újságíró, kritikus, korrektor, nyelvőr: felsorolni is nehéz, mi minden volt életében Kisgergely József, akinek halálhírét Szalai Zsolt, a Ruttkai Éva Színház igazgatója jelentette be kedden este. A hír rengeteg embert megrázott, Gergőnek, ahogy a szakmában hívták, rengeteg barátja volt. Kisgergely József november közepén került kórházba, az intenzíven ápolták. "Sok rosszat állapítottak meg nála" - írta akkor egy ismerőse. Egykori munkahelye, a Maxim Varieté rajongói az elmúlt napokban szorítottak, imádkoztak a gyógyulásáért, ám mindhiába. 

Polihisztor volt Gergő, ahogy a szakmában hívták

Kalandos életútja volt

„Nem voltam egy kirobbanó tehetség, nálam nagyobb neveket sodort el saját hiúságuk. Jöhetett bármilyen váltás, én mégis túl tudtam élni mindenkit” – nyilatkozta 2017-ben saját magáról Kisgergely József. Első színházi élménye a Pillangókisasszony volt a Miskolci Nemzeti Színházban, ami aztán meghatározta jövőjét. „Ötéves lehettem, és egy életre megfertőződtem. Később a színészet után vágyakoztam, egy újsághirdetés révén mégis a balettintézetben kötöttem ki” – mesélt a kezdeti évekről. Kalandos életútjába sok minden belefért: az Állami Balett Intézet után a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött, majd az Állami Bábszínházban dolgozott, legszebb éveiben pedig a Maxim Varieté revütáncosa volt. „A Maximba hirdetés útján kerestek táncosokat, elkísértem egyik ismerősömet, őt elutasították, engem 12 évre felvettek négy tehetséges táncossal együtt. Egyre jobban megismertem ezt a fordított, sajátos szabályok szerint működő világot, a revüt, lubickoltam a sikerben. Az ország négy legjobban fizetett férfitáncosa közé tartoztam. Később szólista lettem, és a „Grazy Cabaret" című műsorral együtt naponta négy teltházas fellépésem is volt, összesen mintegy 13.600” – mesélt erről az időszakról, amiről első könyvét, az Éjjeli pillangókat írta. 1991 és 1995 között a Fővárosi Operettszínház színpadán játszott az Őrült nők ketrecében, amit élete legnagyobb sikereként könyvelt el, a társulattal pedig bejárta az egész világot akkoriban. Ötvenedig születésnapján a színpadon táncolhatott, úgy ünnepelt, végül 1999-ben búcsúzott el végleg a színház és a tánc világától. Ezután kritikusként, újságíróként, végül korrektorként tevékenykedett, és az írás világában is számos barátságra tett szert.

Kisgergely József a Maxim színpadán (jobbra). Fotó: Olvasói

Imádta unokáit

Legeslegnagyobb sikerének azonban mindig is családját tekintette, hatalmas szeretettel mesélt róluk kollégáinak. „1972. május 2-án Miskolc és Budapest között vonatozva megismerkedtem a pécsi születésű Mészáros Ágival, akivel 1974. augusztus 18-án összeházasodtunk. Óvónő feleségem megajándékozott két szép gyerekkel, 1975-ben a családi hagyományt fodrászként öröklő Évával és 1979-ben a később programozó-matematikussá lett Ádámmal, ők pedig egy-egy fiú unokával” – nyilatkozta róluk.

A "táncoló ember" 74 éves korában elhunyt. Fotó: Olvasói

Szerencsés ember volt

Hogy Kisgergely József mennyire szerencsés ember volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hetvenes években lottónyertes lett. „Egyetlen szelvénnyel, állandó számokkal egy évig lottóztam, amikor 1971-ben négyes találatot értem el, ami akkor 110 ezer forintot fizetett (nem sokkal később első fizetésem 1.600 forint lett)” – mesélte.

Rengetegen gyászolják

Halálának híre rengeteg régi kollégáját megrázta. „14 éven keresztül dolgoztam vele együtt a Napi Ásznál, a Star Magazinnál és a Sorry magazinnál. Közvetlen munkakapcsolatban voltam vele, hiszen én szerkesztettem az újságokat, ő pedig a korrektor volt. Nekem sok jó emlékem van vele, nagyon szerettem őt, nagyon sok őszinte beszélgetésünk volt, az egész életét elmesélte. Nagyon sokat mesélt az unokáiról, neki az nagy boldogság volt, nagyon sokszor látogatta őket. Jó ember volt, segítőkész. Vicces emlékeim is vannak róla. Nagyon megrázott engem is a halála” – nyilatkozta a Ripostnak Soltész Mónika, a Mediaworks újságírója.

„2004-2015-ig dolgoztunk együtt. Amikor szinte gyakornokként odakerültem a szerkesztőségbe, ő abszolút segítőkész munkatárs volt, terelt, és nagyon jó tanácsokkal látott el, és ez végigkövette a közös munkánkat. Minden témában otthon volt, mindenhez tudott valami jót mondani. Jó humorú ember volt, és olyan furcsa, hogy azt mondjuk, hogy volt, mert olyan, mintha tegnap még együtt dolgoztunk volna” – mesélte Radics Márk József, a Mediaworks szerkesztője.

"Gergő, Isten Veled, végtelenül sajnálom. Itt van a könyved az asztalomon. Örömmel emlékszem vissza az együtt töltött időnkre a Komédiásban munka után. Különleges ember voltál, szerettelek, szeretlek" - búcsúzott egy ismerős. 

Kisgergely József 74 évet élt. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ötmillió forintot ért Vastag Csaba duettje - videó

origo.hu

Szoboszlai Dominik elképesztő munkával lett hatalmas sztár a Premier League-ben

metropol.hu

Napra pontosan tudjuk, ekkor érkezik vissza a hűvös téli idő

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet még húsvét előtt nagy szerencse éri

hirtv.hu

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

origo.hu

Az elkerülhetetlen műtét után megszólalt a Farm VIP sztárja

ripost.hu

Angyali üzenetet hoz a március: ez a 3 csillagjegy pénzhez jut

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Színt vallottak a multik, ezek a termékek zsugorodtak össze a boltokban

INSIDER

Ebből veheti észre egy szülő, ha pedofil ólálkodik a gyermeke körül

INSIDER

Orbán Viktor ismertette a 2024-es év gazdasági terveit

INSIDER

Orosz-NATO-konfliktus: már most is lőnek britek oroszokra? A német kancellár elárulta az ukrajnai titkot

INSIDER

Rettegnek a pesterzsébetiek: félmeztelen fosórémek lepték el a teret

INSIDER

Újra lecsap az ítéletidő: 2 vármegyére adtak ki riasztást, de van itt más is

INSIDER

"Iszonyú érzés volt" - isteni csodával gyógyul a sztrókból János, az orgonista kántor

INSIDER

Dementor ijesztgeti a kispestieket, egy fán látták Kispesten