RETRO RÁDIÓ

Csak egy sört kértek a Csíkiben - elképesztő, ami ezután történt velük

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2023. 11. 16. 15:49

Van egy hely a városban, ahová egy korsóra nem érdemes beugrani. Több korsóra szabad csak és hagyni, hogy végigvezesse a vendéget a székely ízek kavalkádján, a sörök, a likörők, a levesek, a főfogások és a desszertek páratlan univerzumán a Tiltott Csíki Sörház és Étterem háziasszonya.

Zsíros városi eső hullik, a permet tócsákban áll a villamosmegállóban, a Mechwart ligetnél. Nem akarunk mást, csak egy sört inni. Bemegyünk. Nem szóltunk előre senkinek, mégis várnak. Így kezdődött minden.

Ibolya, a ház asszonya mindent tud a sörökről és a fogásokról  Fotó: Vaskó Tamás

Ibolya a ház asszonya:

 Szóval egy sör, mindjárt hozom. De milyet is?

 - kérdezi gyöngéden, szemével végig a tekintetünket pásztázza, aztán amikor kiderül, hogy bizonytalanná válunk és segítségre szorulunk, egy kis időre a türelmünket kéri. Néhány percen belül egy eddig ismeretlen, új dimenzióba csöppenünk: tizenegy üveges és hét csapolt életútját ismerjük meg a csíki gyárból a Keleti Károly utcáig: a forrásvíz, maláta, komló aranyháromszöge tárul elénk, a csak természetes anyagokat tartalmazó nedűk világa, a 28 napos érlelés és a gyöngéd hab titka, ami puhán ül meg a korsó tetején.

Tehát, akkor milyet is?

 – kérdezi Ibolya gyöngéden ismét.

Aranyló csorbaleves tejfölpamacsokkal a tetején Fotó: Vaskó Tamás

A sör nem játék

A Tiltott Csíki Sörház és Étterem, röviden a budai Csíki gasztronómiai utazás a székely ízekhez. 

Ország az országban.

Haza a hazában.

A sörök a hölgytársaságnak éppúgy kedveznek, mint a magyar ipari remekekhez szokott férfifőknek: gyöngédek, buják, harmatosak, szűrtek, szűretlenek, aztán vannak az erősebbek és a még erősebbek, egészen a 9 százalékos mézsörig. És itt álljunk meg egy pillanatra.

Egyre kell csak vigyázni

 – mondja Ibolya szelíden, óvva vendégeit attól, hogy váratlanul kalapácsütésszerű maflást mérjenek saját fejükre egy téves kombinációval.

Kérem, a szűretlen után ne kérjék rögtön a mézsört

 – szól az intelem, aminek egyszerű az oka: a két sör már nehézsúlyú versenyző, egyik sem játék külön - külön sem, nemhogy együtt.

Bólintunk, és ezek után újabb lépcső következik, betekintést nyerünk a likőrök tárházába. A sörpárlatok mellett két likőrnél teszünk apró kitérőt: a meggyes olyan telt ízeket hordoz, mintha kóstolása közben magán a meggyfa tetején ülnénk, ahonnan éppen most szedték, az áfonyás pedig talán az utóbbi évek legnagyobb találata: 25 százalékos erejével és bohó, könnyed, karcok nélküli aromájával egy könnyed este tökéletes kiegészítője. Selymes és nem támad bitangul, mint a tökéletlen párlatok.

Fél decit szoktunk adni belőle, nálunk Székelyföldön így szokás. Két-három centért nem szoktuk bepiszkolni a poharakat, persze szívesen hozok belőle annyit is, ha éppen úgy kívánják 

– jegyzi meg halkan Ibolya, majd egy lapot tesz elénk.

A nyári naplemente: túrós puliszka szarvasgomba raguval Fotó: Vaskó Tamás

Salvador Dali a tányéron

Estebéd – ez még oké, mondom magamnak, ezt még értem az étlapról, de a következő két szónál már megakadok:

Vinete variációk.

- Padlizsánkrém – súgja halkan a mellettem ülő lány, padlizsánkrém, ma is tanultál, telepi menzakirály.

Pazar első felvonás, hozzá fatüzelésű kemencében sütött pityókás kenyér.

A leves következik, aranyló pompával, úgy ahogy csak Krúdy tudott írni róla, úgy ahogy Huszárik Zoltán Szindbád című filmjében Latinovits nagy rákészüléssel kanalazza, a közepén húsgömbőccel.

Egy újabb tányér jön, igazi meglepetés: rajta egy nyári naplemente. Vöröses ég alján sárga napkorong, a színek, mint egy Dali festményen.

Túrós puliszka az rókagomba raguval. A puliszka omlós, belsejében rejtőzik a túró, a ragu óvatosan öleli körbe a műremeket.

Rövid pihenő után csíki válogatást ajánl Ibolya, csülök, és az egyéb különleges fogások lágy torma és mézes mustár kíséretében kerülnek az asztalra.

- Zárásként legyen barna sörös csokoládétorta vadmálna fagylalttal – úgy, ahogy nálunk szoktuk, teszi hozzá Ibolya, majd kiegészítőként meggylikőrrel zárunk. 

Így lépünk ki a gasztronómiai kalandparkból, ahol azt is megkóstoltuk, amiről egy órája még azt sem tudtuk, hogy létezik.

Ez történik az emberrel, ha „csak egy sörre” beugrik a budai Csíkibe.

Az első kör ingyen van

Ahogy betér a vendég, azonnal kap egy pohár sört és egy zacskónyi chipset. Mindezt ajándékba. 

Ha ízlett a sör - ami eléggé valószínű, sőt szinte biztosra vehető –, főzethet magának is.

Amíg pedig ismerkedik az erdélyi fogásokkal, néptáncosok is szórakoztatják a betérőket, előadásuk az est végére általában táncházzá bővül. 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.