Létrehozva: 2023.10.31.

Van néhány tippünk az őszi szünetre, ha program szűkében lennél

Javában tart a diákok 9 napos pihenője, amit a szakértők szerint nem tanulással érdemes tölteni. Íme pár programajánlat a mindenszenteket követő időszakra, hogy tartalmasan teljen az őszi szünet!

Az általános és középiskolás diákoknak legközelebb november 6-án, hétfőn kell bemenniük az oktatási intézményekbe, addig pedig még bőven van idő egy-két izgalmas programon részt venni. Jó hír, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a diákok ingyenesen utazhatnak az őszi szünetben. Van is néhány tippünk, hogy hova lenne érdemes!

ősz
Van még pár nap az őszi szünetből. Fotó: pexels

Ingyen utazhatnak a kisiskolások az őszi szünetben

Az idei tanévben új, világoszöld útlevelet kap minden alsós diák, amivel a korábbi években már megszokottak szerint ismét díjmentesen utazhatnak a kisiskolások az őszi szünetben a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain is-olvasható az erről szóló közleményben. A korábbi sárga, sötétkék és világoskék útlevelek viszont már nem érvényesek. A Kajla útlevél a teljes szünet alatt ingyenes utazást biztosít belföldön, minden helyjegy és felár nélküli vonat- és buszjáraton. Ehhez az útlevél mellett a diákigazolványra vagy személyi igazolványra van szükség, amivel kiváltható a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV járataira érvényes Kajla jegy. A díjmentes utazásra szóló vasúti jegyeket előre meg kell váltani, melyre a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, az új ELVIRA felületén és a MÁV applikáción keresztül van lehetőség. A gyerekeket kísérő szülők is kapnak kedvezményt: a MÁV-START és a GYSEV járatain a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül, amennyiben más kedvezménnyel nem rendelkezik.

 

Kisvasútra is jó a Kajla útlevél

Az őszi szünetben is elérhető a „KajlaBalaton24 jegy”. A jegy az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, legkésőbb november 5-én, éjfélig. A kedvezményes jeggyel ez idő alatt korlátlanul lehet utazni a Volánbusz Balatonfüred–Tihany között közlekedő menetrendszerinti járatain, a MÁV-START Szabadbattyán–Tapolca, Szabadbattyán–Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy–Sümeg közötti vonalain, valamint a balatonfenyvesi kisvasúton. Továbbá Kajla útlevéllel a „Díjmentes Kajla TramTrain A-B-C zónajegy” is megváltható, amivel a Szeged–Algyő–Hódmezővásárhely vasútállomások között közlekedő TramTrain járatok vehetők ingyen igénybe. További információk ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Kajla útlevél
Így néz ki az új Kajla útlevél. Fotó: kajla.hu

A magyar tengernél is van mit csinálni ilyenkor

Hivatalosan az idei hajózási szezon véget ért október 23-án, azonban az őszi szünetben, azaz október 28. és november 5. között rendkívüli sétahajó járatokat indít a Bahart Siófok és Balatonfüred hajóállomásokról 11:00, 12:30, 14:00 és 16:00 óra időpontokban. Akinek idén nem sikerült sétahajóra szállnia, akkor most még bepótolhatja!

 

A múzeumkedvelőknek is van néhány tippünk

November 3-ig minden nap reggel kilenc órától egzotikus állatok bemutatójával készül a Természettudományi Múzeum: a gyermekek megismerhetik és akár kézbe is foghatják a különleges körösfarkú boát, a fekete patkánysiklót, a gabonasiklót, a királysiklót és a korallsiklót is, de lesz amúrsikló, tarantula, erdei óriás skorpió és óriás ezerlábú is. Érdemes lesz november 3-án 16 órától, a magyar tudomány napján is ellátogatni az intézménybe, ahol egy különleges rendezvény járja körül a mesterséges intelligencia és a természettudományok kapcsolatát. November 4-én 9 órakor pedig robotkutya-bemutató várja majd a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

budakeszi vadaspark
A Budakeszi Vadaspark is várja a látogatókat az őszi szünetben is. Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Szabadtéren is lehet majd állatokat tapizni

A Budakeszi Vadasparkban november 2-án igazi állati alkatrészeket lehet majd megérinteni, amiket a múzeumokban vitrinek mögött tartanak. A Tapi-Zoo alkalmával valódi szőröket, koponyákat, agancsokat és más érdekességeket vehetnek kézbe a látogatók. November 3-án kézműves programok, és a környezeti neveléssel, ismeretterjesztéssel, aktív természetvédelemmel, valamint ökológiai gazdálkodás és népi hagyományőrzéssel foglalkozó PANGEA Egyesület várja a látogatókat. November 4-én pedig a Picinke játszóház ügyességi feladataival készülnek.

 

origo.hu

Visszatérhet Schumacher a Forma-1-be

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

borsonline.hu

„Még nincs saját lakásom 25 évesen” – Dárdai Blanka csúnyán kifakadt

magyarnemzet.hu

Végítélet napja: bárhol felbukkanhat egy orosz nukleáris tengeralattjáró a pusztító Bulava rakétáival

mindmegette.hu

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellé ültetni

hirtv.hu

Konteósra vette a figurát Magyar Péter Miskolcon

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

INSIDER

Ragyogó idővel indul a hét, de aztán jön a hidegzuhany!

INSIDER

"Van, ami rögtön sikerül, van, ami csak később" - Ritka sikereket értek el a súlyos betegségekkel küzdő Karolánál

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!