Létrehozva: 2023.09.21.

Újabb őrült ötlet Brüsszeltől: a mai jogsival csak 110 lenne a maximális sebesség - íme a részletek

Ha elfogadják a brüsszeli tervezetet, az autósok maximum 110-zel haladhatnak majd az autópályákon is. Sőt B-kategóriás jogosítvánnyal maximum 1800 kilós autókat lehet majd csak vezetni, ennél nehezebb kocsikhoz B+ kategória kell majd.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottságának legutóbbi ülésén tárgyalt jelentéstervezet szerint a nagyobb személygépkocsik és kisteherautók vezetőinek újra kellene vizsgáznia, a B-kategóráiás jogosítvánnyal rendelkezők pedig csak 110-zel közlekedhetnének. Íme a részletek!

jogosítvány, jogsi, vezetői engedély, jogosítvánnyal vezethető autók
A tervek szerint a jövőben B+ kategóriás  jogosítvánnyal lehet csak teherautót vezetni. Fotó: Unger Tamás /  Vas Népe

Így módosítanák a jogosítványokra vonatkozó szabályokat

A jelentéstevő a B kategóriás jogosítvány felosztását javasolja B és B+ kategóriákra, ami számos korlátozást vonna maga után, ha átmegy az uniós terv. A „B” kategóriás jogosítvány birtokosainak például

  • 110 km/h lenne a maximális megengedett sebesség az autópályákon;
  • maximum 1,8 tonnás gépjárművet vezethetnének;
  • az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetéséhez külön B+ jogosítványt kellene szerezniük.

Már most sokan ellenzik a jogosítvánnyal való variálást

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő közleménye szerint a B+ kategóriás jogosítvány különválasztása az eddigi egységes B kategóriától azt jelentené, hogy az európai polgároknak két jogosítványt kellene megszerezni, hogy teljes értékű jogosultságuk legyen a személygépjárművek vezetésére. Ez a költségeket is megduplázná. Meggyőződésem, hogy az uniós döntéshozók feladata az európai polgárok segítése és a jogszabályok egyszerűsítése lenne, és nem újabbnál újabb adminisztratív és pénzügyi terhek kivetése- tette hozzá

Ezek a módosítások nem veszik figyelembe a vezetői engedélyekre gyakorolt valós következményeket, és tényleges veszélyt jelentenek a környezetvédelmi fejlődésre, elrettentve az embereket az elektromos járművek elterjedésétől- reagált a tervezetre Raluca Marian, az IRU uniós érdekképviseleti igazgatója. A B+ kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges további képzés és vizsga ráadásul pénzügyi, adminisztratív és gyakorlati terhet róna a jelenlegi hivatásos járművezetők és üzemeltetők számára-tette hozzá. A Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyesület (IRU) mellet pedig több közúti fuvarozó és európai autógyártó képviselője -köztük az FIA Region I és az ACEA- is bejelentették, hogy határozottan ellenzik az uniós tervet.

Megszereztük a tervezetet, szó szerint ez áll benne

  • Létre kell hozni egy fokozatokra épülő rendszert, azaz a B kategóriájú vezetői engedélyre való jogosultságot kell megállapítani annak előfeltételeként, hogy a kérelmező jogosulttá váljon bizonyos egyéb kategóriák -például a B+ kategória- vezetésére. Ennek a rendszernek kötelező erejűnek kell lennie valamennyi tagállamra nézve, ugyanakkor lehetővé kell tenni a tagállamok számára, hogy azt egymás között a saját területükön alkalmazzák.
  • A nehéz személygépkocsik és a nyitott rakterű kisteherautók (SUV-k) nemcsak magasabb szintű kibocsátást eredményeznek, hanem a közúti közlekedésbiztonság szempontjából nagyobb valószínűséggel vannak kitéve sokkal súlyosabb következményekkel járó ütközéseknek. A B kategóriájú vezetői engedély nem teljesen alkalmas az ilyen nehéz személygépkocsik vezetéséhez, ezért új vezetőiengedély-kategóriát -B+ kategóriát- kell létrehozni az 1800 kg-nál nagyobb tömegű személygépkocsik, valamint N1 kategóriájú tehergépjárművek esetében. Ugyanakkor lehetővé kell tenni a szakmai vagy különleges használati okok miatti mentességeket, különösen a kibocsátásmentes járművekre való áttérés előmozdítása érdekében.
  • Az A kategóriájú (korlátozás nélküli motoros jogosítvány) járművezetők számára engedélyezett abszolút legnagyobb sebesség nem haladhatja meg a 110 km/h-t.
  • A nemzeti hatóságok által az egyes utakon meghatározott sebességkorlátozás sérelme nélkül a B kategóriás járművezetők számára engedélyezett abszolút legnagyobb sebesség nem haladhatja meg a 110 km/h-t - olvasható a tervezetben.

A holttérfigyelő használatát is kötelezővé tehetik

Egy új EU-s irányelv szerint 2024-től kötelezővé tennék, hogy bizonyos tonna feletti járműveket holttérfigyelő rendszerrel szereljék fel, csökkentve ezzel a kerékpárosok és gyalogosok elütésének kockázatát. Ezt a kötelezettséget később vélhetően minden Európában közlekedő járműre ki fogják terjeszteni-írja az autoszektor.hu.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megbukott Zelenszkij, összeomlik Ukrajna - már a lengyel hadsereg is ezt mondja

origo.hu

Ezért alázták meg durván Palvin Barbara férjét, Dylan Sprouse-t

borsonline.hu

A 80-as években minden nő szíve érte dobogott: 68 évesen elhunyt a szívtipró színész

vg.hu

Az MVM mindenkinek megnézi közelebbről a gázóráját

ripost.hu

Hoppá! Kiderült, csak egyetlen dolgot nem foghat meg Mikes Anna Krausz Gábor testén

magyarnemzet.hu

Igen ritka állatról sikerült felvételt készíteni a Börzsönyben + videó

origo.hu

Eva Longoria szabadjára engedte a melleit - fotók

mindmegette.hu

75 kilós malaccal él együtt budapesti otthonában Zsanna

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Döntöttek a CSOK pluszról, itt az összes részlet

INSIDER

Orbán Viktor: 2024-ben az áremelkeésnél nagyobb béremelések lesznek

INSIDER

Miért káros, amit az albán pékségekben veszel? Itt az 5 legfőbb bűnük

INSIDER

Számlagyárat üzemeltethetett az Amnesty International igazgatójának testvére

INSIDER

„Csupa vér volt a váró!” – brutális, mi történt Tárnokon

INSIDER

Különleges látvány: útnak indultak a budapesti fényvillamosok – galéria

INSIDER

Már most megveheted ezeket az autópályamatricákat 2024-re

INSIDER

Újra támadnak a banki csalók! Ezúttal Székesfehérváron akarják a bankszámlát megcsapolni