Létrehozva: 2023.09.27.

Mit keresett Nyitrai Zsolt a mosógép tetején? Itt a válasz!

Csütörtökön nyit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol egy műfajában, stílusában és tartalmában egyedülálló kötet is bemutatkozik.

A közelmúlt történelme és a közélet iránt érdeklődők számára különleges csemege lesz a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Csakazértis című könyv, amely műfajában, stílusában és hangvételében is rendhagyó módon mutatja be Magyarország 2002-2022 közötti történetét. Már a könyv alcíme is beszédes: Ahogyan Orbán Viktor főtanácsadója látta, 20 év közélet mérföldkövei Nyitrai Zsolt szemszögéből. 

A Csakazértis című könyv tele van izgalmas történetekkel.

Tudatosan használom politika helyett gyakran inkább a közélet szót, mivel a politikus első számú feladatát abban látom, hogy a közösség és a közösségekben élő egyén minél jobban, teljesebben és boldogabban élhessen 

- mondta lapunknak Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. Igazi kordokumentum ez a könyv, amelynek keretét Nyitrai 20 éves országgyűlési képviselői munkája adja, az ő szemszögéből mutatja be az elmúlt 20 év legmeghatározóbb belpolitikai történéseit, amit más közéleti szereplők nyilatkozatai, történetei is alátámasztanak, kiegészítenek. 

Erről az időszakról kevés visszaemlékezés született, ezért is tartottuk fontosnak, hogy összeszedjük azokat az eddig el nem mondott sztorikat, publikáljunk olyan dokumentumokat és fotókat, amelyek mindeddig nem kerültek nyilvánosságra. Fontosnak tartottam, hogy ne vesszenek el ezek a történetek, melyek leírják, hogy mi történt pontosan ebben az időszakban, hiszen ezeknél a történéseknél én általában ott voltam 

– fogalmazott Nyitrai Zsolt.

"Szerintem nyertünk!" Orbán Viktor és Nyitrai Zsolt a választások estéjén. Fotó: Csakazértis

A sok, eddig el nem mesélt történet, mostanáig nem publikált fotó és dokumentum egyúttal bepillantást nyújt a kulisszák mögé, a közélet boszorkánykonyhájába. Elolvasható elejétől a végéig egyben is, hiszen közérthető, élvezetes stílusa könnyen követhető, de csemegézni is lehet belőle, mert a felépítése lehetővé teszi, hogy egy-egy részt, történetet, témát kiragadva ismerjünk meg. A kiadvány névmutatója árulkodik a bőséges merítésről: 800 nevet találhatunk benne, megszólal a sorok között például Deutsch Tamás, Kubatov Gábor, Szijjártó Péter és Tarlós István, és olyan személyek ajánlják a kötetet, mint Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt, Gulyás Gergely és Várhegyi Attila. 

"Szijjártóval mi voltunk a legeredménytelenebb aláírásgyűjtők aznap a parlamentben, mert az akkori kormány egyetlen tagja sem írta alá a Fidesz petícióját" - Több mint egymillióan viszont aláírták 2004-ben a nemzeti petíciót. Fotó: Csakazértis

Bár a téma komoly, a kötet nem nélkülözi a humort sem. Megtudhatjuk belőle például. milyen titoknak lett fültanúja az egész metró, miért pont egy választási vereség után akart mindenki a Fideszhez csatlakozni, hogyan provokálta Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt a kormánytagokat, de azt is, miért akarta megverni Sylvester Stallone Andy Vajnát és mit mondott Nyitrai Zsoltnak a dalai láma. Az olvasmányos hangvételre garancia a szerző, Ómolnár Miklós, akit a tömegmédia hazai szakértőjeként tartanak számon.

Nyitrai Zsolt; Tendzin, Gyaco
2010-ben a dalai lámával. Fotó: Csakazértis/MTI, Beliczay László

A Csakazértis című kötet a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Libri és a Könyvtündér standján mutatkozik be. "A cím mutatja az elmúlt 20 év azon törekvéseit, melyek arról szóltak, hogy csak azért is megmutatjuk, csak azért is megcsináljuk." 

2002-ben meg kellett mutatni, hogy egy elveszített választás után újra el tudjuk nyerni a választópolgárok bizalmát. 2010-ben meg kellett mutatni, hogy csak azért is lehet csökkenteni a rezsit, ami korábban minden évben emelkedett. Meg lehet csinálni, de azért ez egy mindennapos, a szó jó értelmében vett küzdelem volt 

– emlékeztetett Nyitrai Zsolt.

Egerben a mosógép tetején 2018 áprilisában. Fotó: Csakazértis/Nemes Róbert

És hogy mit keresett a mosógép tetején? 2018 áprilisában, a választások éjjelén onnan köszönte meg a bizalmat, amikor ismét megválasztották Eger és térsége országgyűlési képviselőjének. Hogy miért ezt a rendhagyó „pulpitust” választotta, azt olvasd el a Csakazértis című könyvben!

A szerzővel és Nyitrai Zsolttal készült televíziós beszélgetést ITT nézheted meg!

Ingyenes a belépés a Millenárisra

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket a rendezvény négy napja alatt. A kiállításon minden program ingyenesen látogatható a Millenárison csütörtökön 14-19 óra, pénteken és szombaton 10-20 óra, vasárnap 10-19 óra között.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk