Létrehozva: 2023.09.28.
Módosítva: 2023.09.29.

„Minden gyerek egy önálló galaxis" – 34 iskola diákjai tanulhatnak high-tech környezetben a Mészáros Csoport jóvoltából

2020-ban indult el a High-Tech Suli program a Mészáros Csoport támogatásával. A programnak köszönhetően már 34 iskola rendelkezik modern tantermekkel, digitális eszközökkel és innovatív környezettel. A diákok így igazi high-tech környezetben tanulhatnak.

Lézervágó, 3D nyomtató, robotika szakkör és modern, felszerelt high-tech tanterem – csak néhány dolog azok közül, melyekkel a High-Tech Suli programban résztvevő iskolák diákjai találkozhatnak. A Mészáros Csoport által támogatott High-Tech Suli program 2020-ban indult, most pedig, három évvel később, egy konferenciára várták a résztvevő iskolák pedagógusait, hogy bemutassák az elmúlt évek eredményeit. A konferencián részt vett Mészáros Lőrinc alapító, Dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke, valamint az alapítvány kuratóriumának tagja, Horváth Ádám is, aki a High-Tech Suli program szakmai vezetője.

Konferenciára várták a High-Tech Suli program pedagógusait. Mészáros Lőrinc alapító és Dr. Várkonyi Andrea, a kuratórium elnöke is részt vett a rendezvényen.  Fotó: Ripost

„A körülmények soha ne állhassanak a tudás útjába"

A High-Tech Suli program digitális tantermek felszerelésével és a tanárok támogatásával segíti hozzá a gyermekeket ahhoz, hogy a világ megismerése mellett a bennük rejlő tehetséget is fel tudják fedezni. 

Az alapítvány célja, hogy az iskoláknak módszertani, oktatástechnológiai és infrastrukturális fejlesztéseket biztosítson és támogassa a pedagógusok szakmai fejlődését. A program keretein belül a tanárok eszközhasználati, módszertani képzésben és anyagi támogatásban is részesülnek.

A High-Tech Suli programban résztvevő iskolák diákjai így ki tudják bontakoztatni tehetségüket és esélyegyenlőséget kapnak más, elit iskolákkal is. 

Az ötletet a Covid-világjárvány ihlette, amikor a távoktatás rávilágított a digitális eszközök hiányára az oktatásban. Dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a saját bőrén, lányán keresztül tapasztalta meg a nehézségeket, aki távoktatásban tanult otthon. Akkor döntötte el, hogy szeretné digitális eszközökkel és modern környezettel támogatni a magyar iskolákat, hogy a diákok valódi high-tech környezetben készülhessenek fel a felnőtt élet kihívásaira. 

Dr. Várkonyi Andrea fontosnak tartja, hogy a diákok modern környezetben, a szükséges eszközökkel felszerelve tanulhassanak. Fotó: MG

„Nem akartunk tableteket osztani csupán"

Amikor én voltam iskolás, nem voltak még digitális eszközök a tanórán. De nyilván, ha az embernek van egy gyermeke, akkor rajta keresztül látja a helyzetet és a gyerek is nagyon sok visszajelzést ad"

2020-ban beütött a Covid, ami élesen rávilágított arra, hogy a modern oktatás és az iskolák felszereltsége egy kicsit talán elmaradott. Ezekből a tapasztalatokból gyúródott össze ennek a programnak az ötlete

– nyilatkozta a Ripostnak Dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke és a program egyik megálmodója, aki nem szerette volna, ha egy egyszeri tablet- vagy laptoposztásban merül ki a segítségnyújtás. Valódi együttműködést és támogatást szeretett volna adni az iskoláknak. 

 

Sikeresek és motiváltak a High-Tech sulis diákok

A konferencián kiderült, hogy a program hatására motiváltabbak lettek a résztvevő diákok és a tanárok is. Több iskola azt nyilatkozta, hogy az elmúlt tíz évben ez volt az egyetlen informatikai fejlesztés, amit kapott az intézmény. A High-Tech tantermeket rendszeresen használják, még olyan alaptantárgyak oktatására is, mint a magyar vagy a történelem. A programban résztvevő iskolák közül volt, aki így elindíthatta űrkadétprogramját, tudósklubját vagy épp robotika szakkörét, és számos versenyen szerepelhetnek, az új eszközöknek hála. 

A nagy sikerre való tekintettel Dr. Várkonyi Andrea pedig azt is bejelentette, hogy hamarosan újabb pályázati ciklust nyitnak meg és várják az új iskolák jelentkezését, hogy minél több diák számára kinyílhasson a világ.

Nézd meg, mit nyilatkozott Dr. Várkonyi Andrea:

 

origo.hu

Totális kiütéssel indult a németországi Európa-bajnokság

ripost.hu

Csókolózós képpel tudatta az örömhírt Palvin Barbi, özönlenek a gratulációk

mindmegette.hu

Ide menj a friss barackért, itt az országos Szedd magad lista

magyarnemzet.hu

Szoknyás férfiak lepték el Münchent, és ezt mondták a magyarokról + videó

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

magyarnemzet.hu

Karácsony nagyon vékonyan nyert, és csak most jön a neheze

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

mindmegette.hu

Rangsorolták a magyar cukrászdákat, ki nem találnád, melyik végzett az élen

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

INSIDER

Hivatalos: Karácsony Gergely 41 szavazattal győzött

INSIDER

Személyi változások a Mészáros Csoport alapítványainál

INSIDER

SUP-oztál már éjszaka? Most ingyen megteheted, jön a Mozgás Éjszakája!