Létrehozva: 2023.09.14.
Módosítva: 2023.09.14.

Hátborzongató: vegyi fegyvereket találtak a budapesti egyetemen

Információink szerint háromféle halálos gázt találtak.

A Ripost információi szerint háromféle, halálos és pusztító gázt találtak az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem természettudomány karán apró, alig néhány milliméteres kapszulákban. Úgy tudjuk, hogy a kapszulák egy része az első világháborúban bevetett mustárgázt tartalmazta, míg a másik részükben tabun, avagy másként a GA nevű gáz volt, amely szintén halálos idegméreg. Megbízható információk szerint a kapszulák további részében egy másfajta gáz lapult, amely az első kettőhöz hasonlóan igencsak veszélyes anyagot tartalmazott. 

A halálos gázok hatalmas pusztításra lettek volna képesek, ha elszabadulnak - Fotó: Pexels (illusztráció

Úgy tudni, hogy a mini fiolákból több tucatot is találtak, a felfedezésük után pedig azonnal értesítették a rendőrséget és vélhetően a Katasztrófavédelmet is. Lapunk úgy tudja, hogy a kapszulákat és a bennük lévő mérges gázokat később a honvédség szállította el az intézményből. 

A Ripost az üggyel kapcsolatban megkereste a rendőrséget, ahol értesüléseinket nem cáfolták, ám szűkszavú válaszukban a nyomozás érdekeire hivatkozva bővebb felvilágosítást nem adtak: 

Az Ön által kérdezett esettel kapcsolatban - a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel - a nyomozás jelenlegi szakaszában tájékoztatást nem áll módunkban adni

 - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Egyelőre tehát nem tudni, hogy pontosan hol és hogyan kerülhettek a kapszulák és a mérges gázok az intézménybe, azonban információink szerint ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Egy névtelenséget kérő szakértő azt is elmondta lapunknak, hogy a talált mennyiség nemcsak azért veszélyes, mert ez a mennyiség az említett gázokból akár Pest vármegyeszerte pusztítást okozhatott volna, hanem azért is, mert nem csak a kereskedelmüket, de még a tárolásukat is tiltja egy szabályzat. 

Lapunk az üggyel kapcsolatban felkereste az egyetemet, válaszukkal cikkünket frissítjük. 

Halálos idegmérgek

A mustárgáz, avagy a kén-mustár erős hólyaghúzó hatást vált ki az érintett felületeken, akár a bőrön, akár a tüdőben vagy a szemeken. Mivel a mustárgázzal bőrön át megmérgezett emberek először tünetmentesek, így kezdetben észre sem veszik a mérgezést, főleg, hogy a gáz áthatol a ruházaton is. 24 órán belül azonban kezdetben erős bőrirritáció és viszketés lép fel, amely fokozatosan sárga folyadékkal telt hólyagokká alakul, amely valójában kémiai égést jelent. Ez lehet első-, másod-, sőt akár harmadfokú égés is. Ha szemet ér a vegyület, az fájni kezd és felduzzad, átmeneti vakságot idézhet elő, míg belélegezve vérzést és hólyagosodást idézhet elő a légzőrendszerben, amely tüdőödémát is okozhat. 

Ha az égés súlyos, azaz több mint 50 százalékát érinti a testfelületnek, halált is okozhat. Ez borzalmas szenvedésekkel jár, ugyanis akár két hétig is eltarthat, de az enyhébb égésekből is hónapokig tart a felépülés, a mérgezett személy pedig fokozottan ki van téve a rák kockázatának.

Első alkalommal az első világháborúban vetették be a németek a belgiumi Ypresnél.  A mustár-vegyületeket 1993 óta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény, a CWC szabályozza. 

A tabun, avagy más néven a GA gáz erős, cseppfolyós halmazállapotú idegméreg. ami a gerincoszlop üzenettovábbító képességét teljesen blokkolja, így az áldozat elveszti kontrollját a saját teste felett. Ekkor nem csak a pupilla tágul ki, de az emésztés és a légzés is leáll, az ember képtelen a ki- és a belégzésre egyaránt, így az áldozat megfullad. Az anyag bőrön át szívódik fel, és már kisebb mennyisége is halálos. 

Bár Németország nagy mennyiségben gyártott belőle a második világháború idején, végül nem vetették be. Irak felhasználta a kurd gerillák ellen.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Már megint a magyarok?! Olaszországban attól félnek, hogy a történelem megismétli önmagát

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe