Létrehozva: 2023.08.20.

Vásári forgatag a budai Várban, hosszú sor az Országháznál

Igazi vásári forgataggal fogadta a látogatókat vasárnap, Szent István napján a Mesterségek Ünnepe és a Magyar Ízek Utcája Budapesten. A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoztak az érdeklődők, hogy bejussanak az Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi kiállítás.

   Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepén, a budai Várban a népi parasztkonyha kellékeit ismerhetik meg az érdeklődők, a Várkert Bazárnál a frissen sült kenyér és az ország tortája mellett sült pecsenyékkel és gyümölcssörökkel várják a látogatókat.      
    Az ingyenesen látogatható rendezvény díszvendége Csehország, kiemelt témája pedig a népi parasztkonyha kellékei. A helyszínen mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik meg estig az érdeklődők, és csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket.
    A program kiemelt témája idén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik "Befordultam a konyhára" címmel olyan konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek. A standok kínálatában egyebek mellett fazekas termékek, samottos sütő- és főzőedények, lakás- és konyhai textilek, valamint vesszőből és csuhéból készült használati tárgyak láthatók.
    Az érdeklődők megtekinthetik a többi között a népi faművesek, bőrművesek, mézeskalács-készítők, szalmafonók, ötvösök, fazekasok bemutatóit is.
    A csehországi kézművesek standjánál többek között szövéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók.
      A programot számos színpadi produkció, táncos és zenés előadás kíséri, a népi gyerekjátszóházakban a legkisebbek a régi idők népi játékaival ismerkedhetnek meg.
    A Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással, valamint kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket.
    Délután a Szent István ünnepét köszöntő kenyérmegáldással, majd divatbemutatóval és táncházzal folytatódtak a programok a budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, valamint a Szentháromság tértől a Dísz térig.  
    Az estét a Fitos Dezső Társulat Embertánc című műsora zárja a Szentháromság téri nagyszínpadon.
    Az ünnep alkalmából ingyenesen látogatható a Zenetörténeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete, valamint a Budavári Palotában a Szent István-terem.
    A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoznak az érdeklődők, hogy bejussanak Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi Pannónia hajó kiállítás.
    Szintén nagy érdeklődés mellett zajlik a Magyar Ízek utcája a Várkert bazár előtt, a Clark Ádám tértől egészen a Döbrentei térig. Az érdeklődők nagy sorban várakoztak arra, hogy megkóstolják a Szent István napi kenyeret, valamint az ország tortáit. A spicces füge névre keresztelt kreációt a nagy érdeklődés miatt három helyszínen is kínálják.

Érdeklődők a Magyar Ízek Utcája eseményen az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén a Várkert Bazárnál 2023. augusztus 20-án. Fotó: Vasvári Tamás


    A Magyar Ízek Utcája kínálatában idén is több kézműves termék szerepel az ország és a Kárpát-medence tájairól, így például hatalmas üstökben rotyog a cigánykáposzta Bihartordáról, a káposztás paszuly Kárpátaljáról, a paradicsomos töltött káposzta Szabolcsból, de megkóstolható a sokác bableves, a bogyiszlói halászlé, a haltepertő és a csíptetett ponty is.
    Az idei év központi témája a pecsenye, ennek jegyében két süldő malac forog a nyársakon a Lánchíd lábánál. A húsok mellett a kínálatban számos harcsából, süllőből, pisztrángól készült finomság is szerepel a kínálatban.
      A három napos rendezvény résztvevői között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövény-készítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, sajtokat kínálnak.
    Az idén 14. alkalommal megrendezett gasztro-kulturális vásárt a Bab Társulat produkciói és a Hagyományok Háza mesemondói színesítik a Várkert rakparton.
    A Vigadó előtti téren, a Szent István-napi ünnepségsorozat legújabb helyszínén a látogatók három napon át bárzongorakoncertek sorát hallgathatták meg. A Vigadó Piano idei műsorának zárásaként vasárnap 19 órától Veres Mónika (Nika) lép fel "Napjaink popzenéje "elnevezésű zenés programjával.
    A látogatók az itteni tematikus bárokban 80-féle ital közül választhatnak és megízlelhetik italkultúránk számos különlegességét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal