Létrehozva: 2023.08.14.
Módosítva: 2023.08.14.

„Ha még egyszer meglátom, elköltözök” – Katalin egyik rémálma vált valóra a napokban

Katalin gyermeke játékai között vett észre egy nagy méretű pókot. Mivel új lakásukban naponta lát ilyen „szörnyetegeket”, már pókfóbiája lett.

Szerző K.D.R.

Sok pókfóbiás rémálma kezd valóra válni azzal, hogy egyre több nagytestű nyolclábúval találkoznak otthonukban. Akár a konyhában, vagy még rosszabb esetben a gyerekszobában, a játékok között. A pókfóbiások általában a nagyobb testű pókszabásúaktól félnek, pedig sok esetben éppen azok ártalmatlanok. Ilyenek például a farkaspókfélék, amikről rendszeresen posztolnak rémületükben az emberek a közösségi médiára, választ keresve a kérdésükre: „Milyen pókkal állnak szemben és kell-e tőle félni?”

Gyújtsd fel a házat és menekülj!”

Cselőpók, réti farkaspók vagy épp magyar madárpók – hívjuk őket bárhogyan, egyikkel sem szívesen futunk össze szeretett otthonunk falai között éjnek évadján, amikor épp kimegyünk a konyhába egy pohár vízért. Pedig ez egyre gyakoribb jelenet a magyar háztartásokban, és bár a trópusokon élők számára teljesen természetes a tenyérnyi nyolclábúak jelenléte a házban, a magyarok ehhez nincsenek hozzászokva.

Nem véletlen tehát, ha ijedtében mindenki kiposztolja a közösségi médiába a lencsevégre kapott pókokat és másoktól kér tanácsot: csomagoljon és kezdjen új életet Mexikóban vagy egyből gyújtsa fel a lakást? Az ilyen ötletre azonban szomorúan jeleznénk, hogy Mexikóban sokkal több a veszélyes és nagytestű pók, mint itthon. Csúnyácska példányokkal azonban hazánkban is bőven összefuthatunk, de azok nagy része teljesen ártalmatlan, vagy csak akkor csípnek, ha bántjuk őket.

Katalin egyik rémálma vált valóra a napokban, amikor gyermeke játékai között vett észre egy nagy méretű pókot. Az elmúlt egy hónapban ráadásul többször is összefut a termetes állatokkal, így rájött, pókfóbiával küzd.

A régi házunkban 10 évben ha kétszer összefutottam 1-2 centis pókokkal, de mióta itt vagyunk, az elmúlt 1 hónapban lassan naponta futok össze ilyenekkel, mint ami a képen van. Már nem tudom mit vehetnék, hogy távol tartsam őket. Olyat ne tanácsoljatok, hogy gyújtsam fel, költözzek el, mert nincs hová mennem. Ha lenne, már rég nem itt lennék

– posztolta ki a játékokkal teli dobozt, amiben bizony ott látszik a méretes nyolclábú.

Marianna pár évvel ezelőtt a gyermeke szobájában talált egy hatalmas pókot. Mondanunk sem kell, hogy ő sem örült a betolakodónak.

Mariann ezt a pókot látta  Fotó: olvasói

 

A farkaspókok a legnagyobbak itthon

Hazánk legnagyobb testű pókjai egyébként a farkaspókfélék családjából kerülnek ki, azt azonban viszonylag kevesen tudják, hogy a farkaspókok nem konkrét fajt jelölnek, hanem egy népes családot, amiből hazánkban is több, mint 60 fajuk fordul elő. Közöttük nem csupán nagy, hanem egészen apró méretű fajokat is találunk, de ide tartoznak az üreglakó, óriási méretű cselőpókok is, akiket ijedtünkben könnyen nézhetünk Tarantulának és a réti farkaspókok is. Ráadásul még nagyobbak lehetnek, ha nősténnyel futunk össze, akik a petezsákot mindenhová magukkal cipelik a testük végén. Ezek általában nyár végén tévedhetnek be lakásainkba közeli rétekről és augusztusra akár 20-25 mm-es testméretet is elérhetnek.

Félelmetesek, de ártatlanok a farkaspókok

Mit tehetünk ellenük?

Egyben biztosak lehetünk, bármennyire is ártalmatlanok a hazánkban található pókok, úgy leszünk nyugodtak, ha az otthonunktól távol tudjuk őket. A bolti, vegyszeres irtószerek mellett sokat esküsznek a gesztenyére, a szárított levendulára, a mentára és eukaliptuszra is, olajjal átitatva. Ezek a sarokban elhelyezve állítólag valódi pókirtók lehetnek, hiszen egyiket sem szeretik a nyolclábúak. Azonban ne feledjük, hogy a pókok nem akarnak minket bántani, mérgüket prédájuk elfogására szánják és nem pazarolják ránk, ráadásul kifejezetten hasznos is lehet a jelenlétük a házban, mivel távol tartanak más ízeltlábúakat és rovarokat otthonunktól. Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy nem túl szépek, egyes esetekben pedig kifejezetten ijesztőek lehetnek.

 

 

Szerző K.D.R.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe