Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.19.

Orbán Viktor: Viszlát, Brüsszel! Irány Tusnádfürdő! Itt az ideje a Békének!

A béke ideje mottóval indult az idei rendezvény, ahol szombaton mond beszédet Orbán Viktor.

A béke ideje mottóval indult az erdélyi Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Idén is megrendezik a péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztalt a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek részvételével, a hagyományos szombat délelőtti politikai fórumon pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, valamint válaszol a közönség kérdéseire.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Most nincs más lehetőség, nincs más alternatíva, mint a béke - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára  Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján.  

"A béke ideje van, a magyarság számára nincs más alternatíva, éljünk akár Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a világ bármely pontján" 

- fogalmazott az államtitkár. Potápi Árpád János az ukrán-orosz háború kapcsán a kárpátaljai magyar közösség fizikai megmaradásának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: 2023-ban ugyanazok az események játszódnak le, mint a második világháború után vagy a délvidéki háború során.  "Semmi más bűnök nincs, mint hogy magyarok" - mondta. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Tusványos a béke szigete 1990 óta. Azóta vannak olyan alapvető értékek, amelyekre büszkék, amelyeket nem akarnak elengedni.

Orbán Viktor kedden Brüsszelből, az Európai Unió, valamint a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC)  vezetői szintű találkozójáról indult el Tusványosra.
 

A miniszterelnök az  EU - Latin-Amerika csúcsról közölt bejegyzésében azt írta: Itt az ideje a békének! -utalva az idei Tusványos egyik legfontosabb témájára, az ukrajnai  háborúra és annak következményeire. A rendezvény szervezői szándékai szerint a szabadegyetem idén is iránytű akar lenni a világpolitikai és a Kárpát-medencei folyamatok megértésében. 

Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor  fórumán, 2022 -ben. Fotó: Magyar Nemzet

Orbán Viktor tusnádfürdői megszólalásai a magyar politikai élet legnagyobb hatású témakijelölő beszédei. Az itt megfogalmazott gondolatok jelentik a kormányzás intellektuális kereteit, az elvi kijelentések mindig konkrét intézkedésekben öltöttek testet. E szónoklatok ezért meghatározzák a stratégiai horizontot a magyar jobboldal számára, de viszonyítási pontot jelentenek a tágabb, közép-európai politikai közegben is - írta tavalyi elemzésében a XXI. Század Intézet.

Popa Ilona, Tusványos erdélyi főszervezője szerint az idei Tusványoson a  biztonságpolitikával, energiagazdálkodással és nemzetpolitikával kapcsolatos témák kapnak kiemelt hangsúlyt. 69 partnerrel közösen szervezték meg a tábor programját, 30 rendezvényhelyszínen több mint ötszáz program közül lehet válogatni, ezeken közel ezer előadó vesz részt. 
 

Fotó: Veres Nándor

Idén sem lesz nyomtatott programfüzet, a rendezvényekről Tusványos honlapján és a mobilalkalmazáson lehet – immár román és angol nyelven is – tájékozódni. 

A Petőfi-színpadon a Maszkura és a tücsökraj és a Magna Cum Laude fellépésével kedd este kezdődött a koncertprogram. 

MEZŐ Misi

Mező Misi énekes a Magna Cum Laude együttes koncertjén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 18-án.
MTI/Veres NándorFotó: Veres Nándor

A hét folyamán pedig a Pál Utcai Fiúk, a Quimby, az Anima Sound System, a Vad Fruttik, Péterffy Bori és a Love Band, a Republic és az Ismerős Arcok is fellép.

Sportolókkal is találkozhatnak  a Tusványosra látogatók. Ott lesznek a 2016-os futball EB hősei közül Király Gábor, Nikolics Nemanja, Priskin Tamás, valamint Szalai Ádám is. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Versenyző luxusautók okozhatták a halálos balesetet Szalántánál

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

metropol.hu

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Tolvai Reni a végzet asszonyaként pózol: szexi bőrruhából villantotta meg kerek popsiját

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István