Létrehozva: 2023.07.14.
Módosítva: 2023.07.14.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban: fontos bejelentéseket tett a kormányfő

A háromnapos kormányülésről jelentkezik be Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök július 14-én, fél nyolctól ad interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő vezetésével csütörtökön reggel összeült a kormány a sopronbánfalvi kolostorban; a tanácskozás péntek délig tart, így onnan fog bejelentkezni. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

 A megtárgyalandó témakörökkel kapcsolatban korábban elmondta: Magyarország kormánya békét akar és nemet mond a migrációra. A célok változatlanok: "letörjük az inflációt, megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést".

„Ez egy hagyományostól eltérő kormányülés, ahol az aktuális ügyek mellett a nagy ügyekről is beszélnek” - mondta a háromnapos kormányülésről Orbán Viktor. Azt is elárulta, hogy csütörtökön is csak nagy ügyekről beszéltek, így az energiaellátásról, a mezőgazdasági fejlesztésekről, pénteken pedig a hadsereggel és a családtámogatási rendszerrel foglalkoznak. 

Orbán Viktor bejelentette, hogy a háború el fog húzódni. Másfajta jövő vár a magyarokra, ha van háború, és ha nincs. A nyugatiak a háború folytatását akarják, a béke hangján alig beszélnek. Arra kell készülni, hogy a háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből.

Ha az utóbbiak eltűnnének, akkor a gazdasági bajok és az árak pillanatok alatt rendeződnének. Ebből az következik, hogy az infláció letörését nekünk magunknak kell letörni

– mondta a miniszterelnök.

A kormányfő ismertette, hogy a kabinet folyamatosan lép az infláció ellen, minden hónapban csökkenni fog a drágulás mértéke. A migráció ügyével kapcsolatban azt mondta, hogy Brüsszelben úgy döntöttek: bevezetik a migránskvótát és migránsgettókat építenének.

Ha engednénk Brüsszelnek, akkor migránsgettókat kellene építeni, de ezt nem hajtjuk végre, és áttekintettük mit tehetünk

- fogalmazott Orbán

Említést tett arra is, hogy annak ellenére, hogy Brüsszel igyekezik eltörölni a rezsicsökkentést, a kormány azon dolgozik, hogy megtalálja a megoldást a megőrzésére. Pénteken megoldást akarnak arra is találni, hogy segítsék a magyar borászokat, nehogy hátrányba kerüljenek az új hulladékgazdálkodás miatt. 

Orbán Viktor: Sikerült most elkerülni a harmadik világháborút

A kormányfő arról is beszélt, hogy az ukránok csak a saját szemüvegükön keresztül tudják nézni a konfliktust. Ez persze érthető is az ő szemszögükből nézve. De, ha Ukrajnát felvették volna a NATO-ba, akkor az azonnali világháborút jelentene. Hozzátette, éppen ezért meg kellett akadályozni, hogy az ukrán igényeket letörjék, és a többség nem akarta vállalni a világháború kockázatát.  A kormányfő szerint az ukránok kommunikációs és érintkezési stílusa szokatlan, mert ha bajban vagy, akkor viselkedj rendesen, és ez nem érvényes az ukránokra. 

Ne feledkezzünk el az emberi dimenzióról, mert ezrek halnak meg naponta. Éppen ezért akarunk tűzszünetet és békeszerződést

 - tette hozzá. 

Mint elárulta, a békéhez egyetlen méterrel nem kerültünk közelebb, mert egyre több fegyver kapnak az ukránok. A kormányfő szerint senki sem tudja, hogy az amerikaiak miért nem akarnak békét. Ukrajna elvesztette a szuverenitását, mert szinte mindent Nyugatról kap. Ha az USA békét akarna, akkor holnap megkezdődnének a tárgyalások - tette hozzá. 

Hamarosan elérhetjük az egy számjegyű inflációt

Orbán közölte: már egy-másfél hónappal hamarabb sikerülhet elérni az egy számjegyű inflációt.

A rezsicsökkentés révén minden család 181 ezer forintot kap havonta, tehát ez nem energetikai kérdés, hanem a középosztály és szegényebbek jelenlegi életének a fenntartását szolgálja. 

Migráció

Orbán Viktor a kötelező kvótáról azt mondta, hogy az elmúlt egy évben 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel az unió határainál, ebből 270 ezret a magyar határon. 

A migráció ügyében csak a saját tapasztalatainkra kell támaszkodni. Éppen ezért emlékezni kell a saját élményanyagunkra, így a 2015-ös eseményekre. A brüsszeli szirénhangokat meghallgatjuk, de nem érdekel minket. No migration 

 mondta a kormányfő, aki szerint irigykedve nézik a magyarokat, hogy nálunk nincsenek migránsok. A migránsválság megoldása, hogy senki ne lépjen az unió területére, és csak azok jöhetnek be, akik menekültstátuszt kaptak. 

Nem engedjük, hogy lerombolják a sikeres magyar határvédelmi rendszert

- tette hozzá.

„Az, hogy Brüsszelben eldöntik, hogy migránsgettók legyenek, az elfogadhatatlan. Vért izzadtam, hogy a hazai menekülttáborokat bezárjuk, és most is ki fogunk tartani. Amíg nemzeti kormány lesz, addig nem lesznek migránsgettók Magyarországon” – ígérte a kormányfő. 

Szólt arról is, hogy kiderült, hogy a magyar ellenzéket valutában fizetik, és mindenki tudja, hogy aki a pénzt adja, az rendeli a nótát. A magyar baloldalt Brüsszel bármikor fel tudja használni, hogy ránk kényszerítse a migránskvótát és a migránsgettót.

A migránsokkal szembeni küzdelem első frontvonala a parlamentben van, és nem szabad engedni. A baloldal támogatja a brüsszeli döntéseket, és Brüsszelben is azt mondják, amit a gazdáik

 - tette hozzá. 

Orbán Viktor szerint a lengyelek is a magyar álláspont mellett vannak, és várják a szlovák választásokat is. Épp ezért egy migránsellenes szövetség megalakulására lenne szüksége Európának.

Orbán Viktor: Szuverenitási kérdés a baloldal külföldi finanszírozása

Ha a főpolgármestert meg lehet vásárolni, akkor nem a magyar emberek érdekei alapján dönt - mondta a kormányfő. Korrumpálták őket, mert pénzt adtak valamiért - tette hozzá. A mostani jogszabályok alapján is ez bűncselekmény, de aki külföldi megbízóktól pénzt fogad el, az bűncselkeményt követ el, és ebbe az irányba kell módosítani a törvényeket. Orbán Viktor szerint a magyar szabályozásnak vannak hiányos részei, és világossá kell tenni, hogy a külföldiek nem vásárolhatnak belföldi befolyást. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

life.hu

Meglepően egyszerű módszer a horkolás megszüntetésére: egy csapásra megoldja a problémát

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa