Létrehozva: 2023.07.31.

Mi lesz az árstopos termékekkel augusztus 1. után?

Augusztus elsejével az üzletek maguk dönthetik el, mennyiért adják az eddig hatósági áron kínált termékeiket. Mi lesz az árstopok megszűnése után a liszttel, tojással, tejjel? Drágulni fognak?

Annyi biztos, hogy augusztus elsejével megszűnnek az árstopok. Így az eddig hatósági áron kínált kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell és társaik árát a kereskedők határozhatják majd meg. A kötelező akciózás viszont ezekre a termékekre is vonatkozni fog, aminek a mértéke 15%-ra emelkedik ugyancsak augusztustól.

árstop
Mi lesz az árstopok megszűnése után a tojással, tejjel, olajjal? Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

17 hónap után megszűnnek az árstopok

Az árstopokat még 2022 februárjában vezette be a kormány. Akkor még csak a kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, valamint a 2,8% zsírtartalmú UHT tej árát fixálták, méghozzá a 2021. októberi áron. Később a tyúktojás és az étkezési burgonya (az újkrumpli kivételével) is árstopos lett. Ezek ára azóta sem lehet magasabb, mint amennyi 2022. szeptember 30-án volt. Az intézkedés eltörléséről idén júniusban döntöttek, ami augusztus elsején lép életbe.

Pánikra semmi ok

Az összes nagyobb hazai kiskereskedelmi lánc arról számolt be, hogy az árstopos termékek iránt megugrott a kereslet. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban nincs ok pánikra. 

"Nem látjuk az okát annak, hogy az emberek felvásároljanak, ugyanis most a korábbinál is szélesebb körű termékcsoportból kap engedményeket a vásárló"- mondta Vámos György a Világgazdaságnak. A szakember hozzátette, hogy az árstop által érintett alapvető élelmiszerek ráadásul augusztus elsejétől hozzákapcsolódnak a kötelező akciózásban részt vevő termékkörhöz. Ezeknél pedig 10-ről 15 százalékra emelkedik a kedvezmény mértéke.

Mi lesz az árstopos termékekkel augusztus elseje után?

Azt már most is tudni lehet, hogy bekerülnek a kötelező akciózással érintett termékek körébe. Vagyis a heti akciózási időszakot megelőző harminc napban a bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 15 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az üzleteknek ezeket a termékeket. Ez azt jelenti, hogy mivel az árstopos termékeknél nem lehet a legalacsonyabb árat figyelembe venni, hiszen az az árstopos ár, ezért ebben az esetben a bruttó beszállítói árból kell 15 százalékot engedni. Tehát még a beszerzési árnál is olcsóbbak lesznek ezek a termékek, pontosabban azok, amiket akciósnak jelöl ki egy adott üzlet. Hogy hol, melyik termék lesz akciós, az árfigyelőn lehet majd megnézni.
 

Hogyan hat mindez az árakra?

A szakemberek szerint nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy az árstopok kivezetése után az ebbe a termékkörbe tartozó áruk többe, vagy kevesebbe fognak majd kerülni augusztustól. Az agroinform.hu korábban ezzel kapcsolatban azt írta, hogy sok ex-árstopos termék ára még a mostaninál is alacsonyabb lesz. Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül lesz majd literenként, a lisztté 190Ft/kg körül, a sertéscombé 1500 Ft/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentés: eldőlt Bognár jövője az NB I-es csapatnál

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Dopeman tönkreverte Puzsért, eldőlt a politikai rapháború + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat