Létrehozva: 2023.07.22.
Módosítva: 2023.07.22.

Karácsony magyarázata nevetséges a 506 milliós adományról

Karácsony nevetséges dolgokat állít, vajon ki hiszi ezeket el neki?

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd nevű mikropárt arca az általa gründolt 99 Mozgalmával 2021-ben beszállt a baloldalon zajló miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányba. Perjés Gábor, Karácsony párbeszédes, ámde ritkán nyilatkozó embere 506 millió forintnyi összeget fizetett be ismeretlen forrásból a 99 Mozgalom számlájára, nagy részét valutában. Az erről szóló titkosszolgálati jelentés szerint 2021. augusztus 30. és 2022. szeptember 15. között „összesen 917.695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán”. Összesen 19 alkalommal utalt Perjés, ezek közül 5 tranzakció az ötven millió forintot is meghaladta. Mindez felveti a pénzmosás gyanúját.

19 alkalommal tett pénzt Perjés a 99 Mozgalom számlájára.

Vajon hogyan gyűjthettek össze félmilliárd forintnyi adományt úgy, hogy sem a 99 Mozgalom honlapján, sem a Facebookon nem reklámozták az adománygyűjtést?

Karácsonyék magyarázata szerint a pénz mikroadományokból, a jogszabályok szerinti zárt adománygyűjtő ládában gyűlt össze.

Ám nehezen hihető, hogy az euróval és fonttal sétálgató magyarok szórták a sehol sem látható „ládákba” valutáikat, hiszen az 506 millió forint jelentős része nem forintban, hanem euróban és angol fontban "gyűlt össze".

Gyanús az is, hogy a pénz nagyobb részét - mintegy háromszáz millió forintot - Perjés csak hónapokkal később fizette be a mozgalom számlájára, vagyis jóval azután, hogy a főpolgármester  visszalépett Márki-Zay Péter javára a miniszterelnök-jelölti versengésben.

Karácsony Gergely mozgalmát is támogatta az az Action for Democracy, amely több százmillióval támogatta Márki-Zay Péter mozgalmát. Fotó: Mirkó István Magyar nemzet

Nehezen hihető, hogy  akadtak olyan emeberek, akik még akkor is szórták euróikat, fontjaikat a láthatalan pénzgyűjtő ládikákba, amikor már nyilvánvaló volt, hogy Karácsony a kanyarban sincs a jelöltségért való küzdelemben. 

És hova lett ez a pénz, mire költötték, ha már nem kampányoltak? Karácsony szerint ebből a kampányköltségek hátralékát rendezték.

A baloldal prominensei szerint is hiteltelen Karácsony magyarázata. Már Karácsony pártja, a Párbeszéd is letagadná, hogy bármi köze lett volna a 99 Mozgalomhoz.

 „A 99 Mozgalom a Párbeszéd – Zöldektől független szervezet, így nem tudunk nyilatkozni a működését illető kérdésekről” 

– válaszolták  a Szabad Európának, amikor a portál a főpolgármester körül egyre terebélyesedő botrányról érdeklődött. 

Gyurcsányék azt üzenték, várják a főpolgármester úr részletes, nyilvános magyarázatát. Pedig nyilván tudják, hogy a pénzosztó Perjés Gábor korábban annál a Wallis nevű cégcsoportnál dolgozott, amelynek 2000 és 2005 között Bajnai Gordon volt a vezérigazgatója. Bajnai Gyurcsány gazdasági minisztere volt, majd pedig Gyurcsányt váltotta a kormány élén. Bajnai emberei pedig vastagon benne voltak a 2022-es választási kampányban.

Az összefogásban részt vett ellenzéki pártoknak észre kellett venniük, hogy a szabályos és törvényileg meghatározott állami támogatáson túl közel 4 milliárd forintot pluszban betoltak a baloldal kampányába külföldről, így a felelősség is közös – mondta Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója azután nyilatkozott  hogy Tusnádfürdőn több ellenzéki párt is támadta a Karácsony Gergelyhez köthető, 509 milliós támogatást bezsebelő 99 Mozgalmat.

– Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mellett mindenkinek észre kellett vennie azt a közös ellenzéki kampánygépezetben, hogy a szabályos és törvényileg meghatározott állami támogatáson túl közel 4 milliárd forintot pluszban betoltak a baloldal kampányába külföldről. Ez az ő közös felelősségük, ezért egymásra mutogatás helyett inkább azon kellene gondolkozniuk, hogy miként szeretnének a jövőre esedékes önkormányzati választásra ráfordulni 

– fogalmazott Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, miután a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor pártközi vitafórumán több ellenzéki politikus is éles kritikát fogalmazott meg a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához érkezett 506 millió forint adománnyal kapcsolatban. 

Kanász-Nagy Máté úgy vélte, a főpolgármester adományládás történetét vissza kell utasítani, és Karácsonynak be kellene számolnia ezekről a pénzekről. Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője azt mondta, nem tudott az adománygyűjtésről, nem is látott adományládákat, de ha Karácsony Gergely ezt tisztázta, akkor szerinte „nincs okunk ezt nem elhinni”. A politikus egyetértett azzal, hogy a külföldieknek nem szabad beleszólniuk abba, hogy mi történik Magyarországon. Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője azt mondta, magyarázatot vár Karácsony Gergelytől arra, hogy „miért ütötte el a villamos” és hogy ennek mi köze van az előválasztási kampányba érkezett 506 millió forinthoz. 

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ elemzője úgy fogalmazott, 

a 2022-es országgyűlési választás kampányára egy olyan finanszírozási modellel készülhetett fel a magyarországi baloldal, amely nemcsak a hatályban lévő törvényeknek, de a rendszerváltoztatás utáni magyar szuverenitásvédelemnek is ellentmond. 

Tóth Erik, felidézve a Nemzeti Információs Központ jelentését, mely szerint politikai befolyásszerzés céljából külföldi eredetű anyagi támogatás érkezett a baloldali szövetség szereplőihez azért, hogy a magyar választók akaratát befolyásolva kormányt váltsanak, azt mondta, ez a politikai korrupciós eset egészül ki Karácsony Gergely 99 Mozgalmának gyanús és egyre inkább törvénytelennek tűnő pénzmozgásaival. 

– Életszerűtlen ugyanis azt állítani ez esetben is – csakúgy, mint az Action for Democracy-tól érkező milliárdok kapcsán –, hogy 506 millió forintot adakoztak volna össze senki által nem látott adománygyűjtő ládákban mikroadományok formájában magyarországi állampolgárok. Arról nem is beszélve, hogy finoman fogalmazva is érdekes körülmény az „összegyűjtött” források kapcsán a valuták eloszlása és a felhasználás időzítése

– hangsúlyozta a kutatási igazgató, hozzátéve: a pénzmosás gyanújával többek által megvádolt főpolgármester a helyzetet ennél rosszabbul nem is kezelhette volna, magyarázkodását pedig politikai szövetségesei sem nézik jó szemmel. – Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása rávilágít arra, hogy miért okoz ez konfliktusokat az ellenzéken belül: elsőként azért, mert

a külföldi kampányfinanszírozás a magyarok 63 százaléka szerint elfogadhatatlan, és még a baloldali érzelmű válaszadók 35 százaléka sem tolerálja

– fogalmazott.

Tóth Erik kitért arra is, hogy az ellenzéki pártok az országgyűlési választáson – nyilvánvalóan nem függetlenül az őket támogató külföldi donorok szándékától – a magyarok nemzeti egyetértési pontjait negligálva szajkóztak migrációpárti, az orosz–ukrán háború békés lezárását szorgalmazó jobboldali üzenetekkel szöges ellentétben álló követeléseket. – Miután az ellenzéki térfél szétaprózódott, és most már a legerősebb párt egyértelműen a DK, így két lehetőség van: külön indulni és a győzelmi esélyeiket lerontani, vagy összefogni és Gyurcsány Ferenc érdekei szerint együttműködni – tette hozzá.

Polt Péter legfőbb ügyész mai tájékoztatásából kiderült, valóban nyomozás van folyamatban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében. Az ügy előzménye, hogy egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni.

Helyes volt lapunk korábbi információja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást folytat Karácsony Gergelyék pártfinanszírozási botrányában – ez derült ki a legfőbb ügyész hétfőn, az ügyészség honlapján közzétett tájékoztatásából. Az ügyben Hollik István fideszes országgyűlési képviselő fordult Polt Péterhez többek között azt kérdezve, hogy tett-e bárki feljelentést a főpolgármester fémjelezte 99 Mozgalom „pénzmosási botrányában”.

Polt Péter a képviselőnek adott írásbeli válaszában azt is írta, hogy az írásbeli megkeresést pénzmosás bűntette miatt tett feljelentésként értékelte, és azt a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) továbbította.

Ahogy arról már beszámoltunk, az ügy előzménye, hogy nemrég feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) új jelentését, amely a baloldalhoz került homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, 

Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. 

Öt tranzakció egyébként az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

A főpolgármester azzal védekezett, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel. Fontos körülmény, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott előválasztási kampányát. Az sem mellékes körülmény, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára.

A Magyar Nemzet korábban górcső alá vette Perjés Gábor vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja. Az adóhatóság ezek után nyomozást indított.

Márki-Zay Péternek előbb-utóbb magyarázatot kell adnia arra, hogy honnan tudott elsőként a 99 Mozgalomhoz érkező több mint ötszáz millió forintos támogatásról.

Hiába kerestük, lapzártánkig nem tudtuk felvenni a kapcsolatot Márki-Zay Péterrel, hogy megtudjuk tőle: honnan tudott arról, hogy a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét segítő 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott. Ez azért fontos kérdés, mert csak a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből derült ki, hogy az összeget egy személyben, tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be a mozgalom számlájára – nagy részét ráadásul nem is forintban, hanem valutában. 

Azaz Perjésen kívül elvileg senki sem tudhatott a pontos összegről, illetve arról, hogy honnan, kiktől származtak a titokzatos támogatások. Ugyanakkor éppen Márki-Zay Péter volt az, aki elsőként, már 2021 őszén, a baloldali előválasztás első fordulója után beszélt a 99 Mozgalom félmilliárdos hátszeléről. 

Karácsony Gergely ötszázmillió forintos kampányból ért el 27 százalékos eredményt, én egy húszmilliós kampányból értem el húsz százalékot

 – fogalmazott már lassan két éve a Facebook-videójában Márki-Zay Péter, akinek így mindenképpen tudnia kellett a 99 Mozgalomnak nyújtott támogatás összegéről és akár azok eredetéről is. Mindez már csak azért is érdekes, mert Karácsony Gergely a mai napig váltig állítja: dobozkákban összegyűjtött mikroadományokból származik a félmilliárdos támogatás, ám arról fogalma sincs, hogy kiktől. 

A Márki-Zay Péterrel való kapcsolatfelvételt egyébként nem könnyítette meg, hogy az általa alapított és nemrég bejegyzett Mindenki Magyarországa Néppárthoz semmiféle kapcsolatfelvételi lehetőség, így cím, e-mail-cím, illetve telefonszám sincsen megadva. 

Ugyanez igaz a Mindenki Magyarországa Mozgalomra is, amelynek honlapján csupán a párthoz való csatlakozásra, illetve annak támogatására van lehetőség – természetesen számos személyes adat megadása után. 

Mindeközben ugyanakkor Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, az Index egyik podcastjében elismerte, hogy 

külföldről támogatták Karácsony Gergely 99 Mozgalmát. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Repülő Suzuki, családjával büntetőfékező ámokfutó, betonelemek közé borított autó - videók

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Aki a baloldalra szavaz, az a háborúra szavaz

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk