Létrehozva: 2023.07.08.

"Egyszer sem sírt, egy igazi kis hős!" – Három éve harcol a rákkal a 8 éves Lara

A 8 éves Vass Laránál 2020-ban diagnosztizálták a leukémiát. A kislány és családja élete ekkor fenekestől felfordult. 1,5 millió dollár. Ennyibe kerül a kislány leukémia elleni komplex kezelése. A pénzt a szüleinek ez év végéig kell összeszedniük.

Lara egy csupa mosoly, életvidám, 8 éves kislány. Minden mosoly és nevetés mögött azonban olyan küzdelmet folytat, mely méltán emeli őt a legnagyobb harcosok közé. Nem címért vagy kupáért zajlik ez a harc, hanem az életéért. A kislányt ugyanis 5 éves korában diagnosztizálták leukémiával. Lara három éves leukémia elleni kemoterápiás kezelésének költsége 1,5 millió dollár, amit a kezelés legvégén kell a biztosító részére megfizetnie a családnak.

Lara alig egy hónapja ünnepelte a születésnapját  Fotó: Ripost

Lara és családjának a története nem példa nélküli, hisz az erdélyi szülők egy jobb élet reményében elindultak, hogy kemény munkával és kitartással a lányaiknak jobb életet, biztosabb jövőt adjanak. Floridáig meg sem álltak. A hidegzuhany 2020. május végén érte a családot, mikor a kisebbik lánynál, az akkor még csak 5 éves Laránál leukémiát diagnosztizáltak. Ez a betegség kezelés nélkül három hónapon belül végzetes kimenetelű a gyermekeknél.

"Az egész egy ártalmatlannak tűnő hőemelkedéssel indult, ami nem akart elmúlni, mellette fáradékonyság és sápadtság is megjelent, így ismét bementünk a háziorvoshoz, ahol egy vérvétel után egyenesen küldték is a sürgősségi osztályra, ahol laborvizsgálatot végeztek. Nem volt kérdés, már utalták is be a hematológiai osztályra." – mesélte el lapunknak Melania, Lara édesanyja.

Meli teljesen összeomlott a szörnyű hír hallatán  Fotó: Ripost

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások csak még inkább megnehezítették a dolgukat. Mivel a Covid-19 miatt csak egy szülő lehet bent a kórházban, Lara anyukája telefonon tudta meg a szörnyű hírt.

Teljesen összeomlottam a hír hallatán. Másnap sor került a szükséges mintavételekre, valamint a kezelési terv kidolgozására, a diagnózis felállt: vér és csontvelő rák.

 – mondta Meli.

Lara ekkor nagyon rossz állapotban volt, többszöri vér átömlesztésre és vérplazmára, antibiotikumra volt szüksége, közben folyamatosan kapnia kellett a folyadékot, hogy hidratálva legyen.

Két nap alatt össze-vissza szurkálták, de Ő egyszer sem sírt, egy igazi kis hős. A mi hősünk! Eddig is tudtuk, mennyire kemény és kitartó kislány, de itt szembesültem vele igazán, milyen erős valójában. 

– részletezte.

A kezelést, amit alig pár órával a diagnózis után meg is kezdtek, majdnem három évesre tervezték. Ennek az önköltsége megközelítőleg 1,5 millió dollár, ami magában foglalja többek között a kemoterápiát, a kórházi kezeléseket, a vérvételeket és a tucatnyi gyógyszert, amit Larának nap, mint nap szednie kell. A sok rossz mellett jó hírt is kaptak, a kezelés az esetek több, mint 90 %-ában használ, a gyermekek meggyógyulnak és minimális a visszaesés esélye is.

Larának egy portot ültettek be a bőre alá, hogy elkerüljék a gyakori tűszúrásokat  Fotó: Ripost

Lara mellkasába, sebészeti beavatkozás során egy port katétert ültettek be, ami teljesen a bőr alá helyeztek, így a számára kellemetlen gyakori tűszúrásokat elkerülik. Ezzel csökkenthető a fájdalom és félelem. Ezen a porton keresztül történik a vérvétel, valamint a kemoterápiás kezelések is.

Megkezdtük a szteroidkúrát is a kemoterápiás kezeléssel párhuzamosan. A kapott szteroidoktól Lara izma, lábai, karjai teljesen összeestek. Nem bírt lábra állni. Ölben vittük a mosdóba, sétáltunk vele a házban. Lara ekkora sem hagyta el magát, kúszva elmászott a matracról az asztalig, hogy kirakóst játszhasson az apjával vagy velem. Olyankor, ha ez megtörténik jó napunk van.

 – osztotta meg velünk.
Lara kedvenc színe a rózsaszín, mindene az egyszarvú és a kiskutyák. Hisz a tündérekben, a húsvéti nyusziban és a Télapót is sütivel és tejjel várja. Imádja a kirakóst, festeni és alkotni is nagyon szeret, jó testvér, nagyon szereti Mirácskát. Annak ellenére, hogy még csak 8 éves nagyon érett és okos kislány.
 

Próbáltuk neki elmagyarázni a betegséget, mindazt, amin keresztül kell mennie ahhoz, hogy meggyógyuljon. A kemo mellékhatásairól is beszéltünk neki, könyvet olvastunk, videókat néztünk más hasonló gyerekekről, akik leukémiában szenvedtek. Elképesztő erő van Larában, nem tudom, én ezt felnőttként tudnám-e így csinálni. Felnőtteket megszégyenítő módon viseli a betegségét.

– részletezte.

A szülőknek rengeteg pénzt kell kifizetniük a kezelésekre  Fotó: Ripost

Orvosok szerint 3 év kemoterápiás, valamint gyógyszeres kezelések sorozatára lesz szükség, amit 10 éves orvosi megfigyelés követ. Mindez abban az esetben, ha a kemoterápiás kezelésekre jól reagál a szervezete. 

Sajnos még hosszú és rögös út áll előttünk. Az elkövetkező időszak nemcsak pszichikailag tesz minket próbára hanem anyagilag is. A kezelések, kórházi szolgáltatások árát, a biztosító csak részben támogatja, önerőből képtelenség megfizetni. 

– árulta el.

A család létrehozott egy Facebook oldalt és több csoportot is indított, hogy a közösség segítségét kérje ebben az embert próbáló helyzetben. Minden segítséget, legyen az anyagi vagy bármilyen más, szívesen fogadnak.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van