Létrehozva: 2023.07.09.

Belehúzott a nyár: brutális forróság jön hétfőtől, a hatóság erről döntött

Érkezik az idei nyár második hőhulláma: a jövő hét elején már 36-37 Celsius-fokot is elérhet a hőmérséklet. Itt vannak a hőségriadó szabályai!

Idén nyáron sem szenvedünk hiányt kánikulában: hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. Mutatjuk, hogy mit is jelent ez!

Jön az országos másodfokú hőségriadó. Fotó: met.hu / Országos Meteorológiai Szolgálat

Jön a forróság, 30 fok feletti maximumokkal

Vasárnap egész nap országos strandidő lesz 29-34 fokos maximumokkal. A nyugatias szél csak néha élénkül meg – írja a Köpönyeg.hu. Kánikulával indul a hét, ami ki is tart egész héten, maximum 1-1 záporra kell számítanunk. Hétfő estig sok napsütésre számíthatunk, folytatódik a strandidő. Estétől aztán északnyugat felől - főleg a Dunántúlon - zivatarok alakulhatnak ki. Ennek ellenére 30-36 fokos kánikula lesz és élénk marad a nyugati szél. Kedden napos, száraz, igazi nyári idő lesz. Kicsi az esély csapadékra, 32-33 fokos rekkenő hőség valószínű.

Szerdán nyugat, északnyugat felől több hullámban valószínű zápor, zivatar, amiért valószínűleg hálásak leszünk a napokig tartó kánikula közepette. Emellett napsütés is várható, az ÉNy-i szél pedig megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. 30-35 fok ígérkezik, éjfélig pedig tart majd a hőségriadó is. Csütörtök hajnalban még többfelé lehet zápor, zivatar, felhőszakadás, de napközben  csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Néhány fokkal felfrissül az idő, de a met.hu előrejelzése szerint így is 35 fokos maximumra készülhetünk. 

Előreláthatólag marad a jó idő pénteken és hétvégén is, így még nem késő úgy dönteni, hogy egy két napos mini üdülést csapunk valamelyik hazai vízparton. Egy azonban biztos: amíg a hőségriadó tart, nagyon fontos, hogy betartsuk a Katasztrófavédelem tanácsait.

 A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük. Fotó: Pexels

A nap nem a barátunk ezekben a napokban

Hétfőn 0 órától egészen szerda éjfélig másodfokú hőségriadó lesz érvényben az egész ország területén. Ezekben a napokban a nap és a hőség nem a barátunk, így jobb árnyékban és hűvösben maradni a csalogató strandidő ellenére.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –,  hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket 

– fogalmaz közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A szakemberek azt ajánlják, hogy lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Külön kérik a vízparton tartózkodókat arra, hogy mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően, valamint felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ügyeljünk továbbá az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását

– teszik hozzá. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Szerda éjfélig marad a másodfokú hőségriadó érvényben országszerte.  Fotó: Pexels

Az autósoknak is érdemes figyelnie

A Katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ továbbá arra figyelmezteti az embereket, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Nem csak a parkoló autókban veszélyes ilyenkor ülni, de a forgalomban lévőkben is. A meleg ugyanis az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért a szakemberek kérik, hogy vezessenek óvatosan. Fokozottan figyeljünk egymásra!

 

 

origo.hu

Itt az újabb tragédia: 29 évesen meghalt a sztárfocista

origo.hu

Poloska Peti offon van - videó

borsonline.hu

„Ő az egyik legnagyobb tehetség a világon” – Máris itt az új Szoboszlai, a City szerződtette

life.hu

Csillagjegyek, akik mindenkinél jobban értenek a pénzhez

magyarnemzet.hu

Eldőlt, Jürgen Klopp elköszönhet-e bajnokként a Liverpooltól

origo.hu

Kiderült, valójában hogyan ismerkedett meg gazdag barátjával Berki Mazsi

mindmegette.hu

A 10 legtutibb ebédötlet hétvégére: ezekből garantáltan duplán szed majd a család

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Saját fia leplezte le Zámbó Jimmy nagy titkát - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Kihúzták az ötöslottót, ezek voltak a vagyont érő nyerőszámok

INSIDER

„Még mindig hallom a sikolyokat ”- Kóbor lelkekkel beszélgetett a magyar szellemvadász csapat - Videó!

INSIDER

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

INSIDER

Ettől fájhat a fejed: durva kettős front zavarja meg a kora nyárias időt, ekkor éri el az országot