Létrehozva: 2023.07.15.

Botrány: kamumentősök vitték pénzért a betegeket Budapesten

A kamumentő az M5-ösön és Budapesten is többször feltűnt. Kiderült, hogy személyzetének nincs egészégügyi végzettsége.

A vérlázító esetről maga, az Országos Mentőszolgálat számolt be. Mint írták: többször is jelezték már nekik az utóbbi időben, hogy egy, az OMSZ emblémájával ellátott magán mentőszolgálat tűnik fel városszerte. A kamumentősökre panaszok áradata érkezett, ugyanis sokak szerint visszaéltek a megkülönböztető jelzéssel:

A kamumentősök indokolatlanul szirénáztak és villogtak, az esetkocsin pedig még megfelelő személyzet és felszerelés sem volt, nem beszélve arról, hogy a kocsik használhatatlan állapotban voltak - Fotó: Pixabay

- Bajtársaktól és betegektől is több panasz érkezett az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához az egyik alternatív, magán mentőszolgálatra, aminek dolgozói megtévesztő módon az OMSZ védjegyoltalom alatt álló emblémáját ruhájukon viselve, térítés ellenében szállítottak haza betegeket, miközben rendszeresen visszaéltek a megkülönböztető jelzés használatával - írta az Országos Mentőszolgálat. A főigazgató azonnal lépett az ügyben, és felmondta a már meglévő megállapodásaikat a szolgálattal, akiknek a rendezvénybiztosítási jogát is megvonta. 

Ők azonban nem tágítottak: tovább űzték kétes tevékenységüket, a mentősök pedig azóta is többször jelezték, hogy az álmentő engedély nélküli szirénával járkál fel és alá Budapesten. Az OMSZ így végleg megelégelte a kétes esetkocsit, és június 12-én délelőtt egy összehangolt akció keretében csaptak le rájuk: az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Budapesti Rendőr- főkapitányság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Fővárosi Közlekedésfelügyeleti Főosztály és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kerítette be és vonta őket ellenőrzés alá.

Amit azonban találtak, az még az ő sokat látott szemük előtt is döbbenetes volt: az autó nemhogy betegszállításra, de még csak közúti forgalomra sem volt alkalmas, a fedélzeten dolgozó "mentősöknek" pedig még egészségügyi végzettségük sem volt. 

A Ripost információ szerint a kamukocsi esetében egy tavaszi, gyáli tűzesetnél telt be a pohár: a helyi hulladékfeldolgozó ugyanis nagy lángokkal égett, a kamumentő pedig behajtott a telephelyre. Ez akár életveszélyes is lehet: matricázásuk könnyen átverheti a tűzoltókat, akik valós segítségre számítanak az esetkocsit látva, miközben az álmentőn dolgozóknak sem végzettségük, sem megfelelő felszerelésük sem volt a valóságban. 

Úgy tudni, itt figyelt fel valaki az álkocsira, amit ezért megint jelentettek. Ekkor derült ki: nem ez volt az első jelzés, korábban már többen jelentették, hogy a kocsin dolgozók nem megfelelően viselkednek és indokolatlanul használt kék lámpával száguldoznak. Olvasóink közül is találkoztak vele: nem csak Budapesten, de az M5-ös autópályán is látták furikázni.

Információink szerint lekapcsolásakor nem csak az engedély nélküli megkülönböztető jelzés, a közlekedésre alkalmatlan kocsi, a felszerelés és a végzettségek hiánya volt a gond, de az is, hogy állítólag az egyik embernél érvénytelen tűzoltóigazolványt is találtak. 

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a kamumentősök sorsa, de annyi szinte bizonyos, hogy nagy összegű, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak, emellett az autót is használható állapotba kell hozniuk, ami nem lesz egyszerű, az ugyanis, úgy tudni, alig üti meg a vizsgáztatható mércét.  

Sajnos nem ez az első ilyen eset: két éve lapunk leplezte le az egyik kamuszolgáltatót, akik rossz állapotú kocsikkal, és OMSz emblémákkal szállítottak betegeket; míg egy éve egy fekete autón tűnt fel egyre-másra az embléma. Mint akkor lapunk megírta, valóságos betegszállító maffia uralja Budapestet, akiket bár nehéz, de nem lehetetlen megkülönböztetni az igazi esetkocsiktól. 

 

 

origo.hu

Itt a szenzációs bizonyíték a borzalmas holland bíró csalására a magyarok ellen

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

borsonline.hu

Itt a bizonyíték: Szigligeti Ivett máris új életet kezdett

magyarnemzet.hu

Miért épít luxusvillát Jürgen Klopp éppen Wiesbadenben? Jó oka van rá!

metropol.hu

Házasság első látásra: megmutatjuk, hova és kivel utaztak a műsor sztárjai idén nyáron

mandiner.hu

Itt a kiskapu: mégis indulhatnak az oroszok a párizsi olimpián?

ripost.hu

Beleszálltak a magyar válogatottba, keményen leszólták Marco Rossi csapatát

travelo.hu

Mostantól gyorsabban juthatsz ki Ferihegyre

ripost.hu

Zseni vagy, ha meg tudod oldani, sokakon kifog ez a teszt

ripost.hu

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

ripost.hu

Exkluzív részleteket tudtunk meg ÉNB Joe esküvőjéről, itt vannak a szaftos részletek

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Felmérés bizonyítja: Baktériumokkal szennyezettek az éttermi jégkockák

INSIDER

Eddig tartott a nyár: hidegfront vet véget mindennek

INSIDER

A Vámpírok bálja budapesti előadásán a mélybe zuhant egy színész, súlyosan megsérült

INSIDER

A főboszorkány dermesztő jóslata: így forgatja fel életünket a nyári napforduló