Létrehozva: 2023.07.15.

Botrány: kamumentősök vitték pénzért a betegeket Budapesten

A kamumentő az M5-ösön és Budapesten is többször feltűnt. Kiderült, hogy személyzetének nincs egészégügyi végzettsége.

A vérlázító esetről maga, az Országos Mentőszolgálat számolt be. Mint írták: többször is jelezték már nekik az utóbbi időben, hogy egy, az OMSZ emblémájával ellátott magán mentőszolgálat tűnik fel városszerte. A kamumentősökre panaszok áradata érkezett, ugyanis sokak szerint visszaéltek a megkülönböztető jelzéssel:

A kamumentősök indokolatlanul szirénáztak és villogtak, az esetkocsin pedig még megfelelő személyzet és felszerelés sem volt, nem beszélve arról, hogy a kocsik használhatatlan állapotban voltak - Fotó: Pixabay

- Bajtársaktól és betegektől is több panasz érkezett az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához az egyik alternatív, magán mentőszolgálatra, aminek dolgozói megtévesztő módon az OMSZ védjegyoltalom alatt álló emblémáját ruhájukon viselve, térítés ellenében szállítottak haza betegeket, miközben rendszeresen visszaéltek a megkülönböztető jelzés használatával - írta az Országos Mentőszolgálat. A főigazgató azonnal lépett az ügyben, és felmondta a már meglévő megállapodásaikat a szolgálattal, akiknek a rendezvénybiztosítási jogát is megvonta. 

Ők azonban nem tágítottak: tovább űzték kétes tevékenységüket, a mentősök pedig azóta is többször jelezték, hogy az álmentő engedély nélküli szirénával járkál fel és alá Budapesten. Az OMSZ így végleg megelégelte a kétes esetkocsit, és június 12-én délelőtt egy összehangolt akció keretében csaptak le rájuk: az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Budapesti Rendőr- főkapitányság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Fővárosi Közlekedésfelügyeleti Főosztály és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kerítette be és vonta őket ellenőrzés alá.

Amit azonban találtak, az még az ő sokat látott szemük előtt is döbbenetes volt: az autó nemhogy betegszállításra, de még csak közúti forgalomra sem volt alkalmas, a fedélzeten dolgozó "mentősöknek" pedig még egészségügyi végzettségük sem volt. 

A Ripost információ szerint a kamukocsi esetében egy tavaszi, gyáli tűzesetnél telt be a pohár: a helyi hulladékfeldolgozó ugyanis nagy lángokkal égett, a kamumentő pedig behajtott a telephelyre. Ez akár életveszélyes is lehet: matricázásuk könnyen átverheti a tűzoltókat, akik valós segítségre számítanak az esetkocsit látva, miközben az álmentőn dolgozóknak sem végzettségük, sem megfelelő felszerelésük sem volt a valóságban. 

Úgy tudni, itt figyelt fel valaki az álkocsira, amit ezért megint jelentettek. Ekkor derült ki: nem ez volt az első jelzés, korábban már többen jelentették, hogy a kocsin dolgozók nem megfelelően viselkednek és indokolatlanul használt kék lámpával száguldoznak. Olvasóink közül is találkoztak vele: nem csak Budapesten, de az M5-ös autópályán is látták furikázni.

Információink szerint lekapcsolásakor nem csak az engedély nélküli megkülönböztető jelzés, a közlekedésre alkalmatlan kocsi, a felszerelés és a végzettségek hiánya volt a gond, de az is, hogy állítólag az egyik embernél érvénytelen tűzoltóigazolványt is találtak. 

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a kamumentősök sorsa, de annyi szinte bizonyos, hogy nagy összegű, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak, emellett az autót is használható állapotba kell hozniuk, ami nem lesz egyszerű, az ugyanis, úgy tudni, alig üti meg a vizsgáztatható mércét.  

Sajnos nem ez az első ilyen eset: két éve lapunk leplezte le az egyik kamuszolgáltatót, akik rossz állapotú kocsikkal, és OMSz emblémákkal szállítottak betegeket; míg egy éve egy fekete autón tűnt fel egyre-másra az embléma. Mint akkor lapunk megírta, valóságos betegszállító maffia uralja Budapestet, akiket bár nehéz, de nem lehetetlen megkülönböztetni az igazi esetkocsiktól. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről