Létrehozva: 2023.06.05.

Tarlós István: Elvettem a globalisták kedvenc ékkövét budapesti győzelmeimmel

A most 75 éves Tarlós István arra a legbüszkébb, hogy az elmúlt 8 évtizedben egyedüli konzervatívként sikerült megnyernie Budapest vezetését.

A napokban töltötte be 75. életévét Tarlós István, aki a rendszerváltás után Óbuda polgármestere, majd két cikluson át Budapest megválasztott főpolgármestere volt. Ebből az alkalomból beszélgetett a politikussal a Metropol.

Fotó: Nagy Zoltán

A mindig is "civilként" gondolkodó Tarlós István mérnökként végzett, majd kezdett el dolgozni - innen jött  racionális gondolkodása, és az a képessége, hogy - elődjével és utódjával ellentétben - remek szervező, aki képes hatékonyan működtetni a várost. De civil mivoltát tükrözi védjegyévé vált, pikírt, igazi budapesti humora, amelyből a cikk végén található videóban is szemezgettünk...

Tarlós idején nem volt se csődhelyzet, se működési válság, mint ma: átfogó, szakértő előkészületek és hatalmas fejlesztések jellemezték a Tarlós-korszakot Budapesten. Íme egy összefoglaló, mi mindent történt az ő évtizedében - szemben az elmúlt közel 4 év semmittevésével, amelynek a leszerelt szemeteskukák és a még Tarlós által előkészített és megkezdett, de utódja általa elrontott, drágábban, csúszva befejezett beruházások a szimbólumai... 

Tarlós István nem kertelt, ha problémák voltak, ami nem tetszett neki, azonnal megmondta. Napi minimum tíz órát töltött a Városházán, vele az nem fordulhatott elő, hogy hétfőn reggel fél tízkor még otthonról posztolgatja a kávéját álmos fejjel... 

Tarlós magánélete rovására sem ment a budapestiekért végzett erőfeszítés, a Metropolnak így fogalmazott:

"A feleségemmel ez évben leszünk 50 éves házasok. Ma is őt választanám".

KARÁCSONY Gergely; TARLÓS István
Tarlós István 214 milliárd forintnyi tartalékkal hagyta rá Karácsony Gergelyre a várost... Fotó: MTI

És íme az interjú:

Fiatalként milyen emlékek kötik Óbudához?

Szinte minden ide köt, ami maradandó. Egyedül a feleségem kivétel ez alól, akit a Műegyetemről, illetve Svábhegyről „raboltam el”.

 

A Római-parti nyúlgát építéséből is kivette a részét...

Igen, ez még gimnáziumi emlék 1965-ből, bár az már a tervek nélkül az ’50-es évek közepén odaszórt, szabályosan soha nem engedélyezett védmű-imitáció magasításáról szólt, nyári iskolai gyakorlat keretében.

 

A mérnöki szemléletmódja mennyire fért össze a politikával?

Nagyon sok hasznát vettem annak, hogy megtanultam „műszakiul” gondolkodni, és sikerült ezt vegyítenem mindazzal, amit a humán tagozatos gimnáziumból hoztam magammal. Igaz, a jogászi nyelvezettel olykor fordítói tevékenységre kényszerültem...

 

Miért lett politikus?

Bár a politika elvben minidig érdekelt, de 1989 ősze előtt illúzió lett volna hivatásszerű politizálásban gondolkodnom. Egyebek közt ez von Hause aus sem lett volna lehetséges. Végül is véletlenül lettem politikus. Az MDF-et langyosnak tartottam, és ’89 őszén benéztem az SZDSZ-hez. Ott akkor nem a liberalizmus, hanem az anitkommunizmus volt a hívószó. Ott ragadtam, de ’94 nyarán, amikor összebútoroztak a szocialistákkal, búcsút mondtam nekik. Az én szememben az SZDSZ elárulta a rendszerváltozást.

 

Óbudát ellenzékből is irányította. Nehéz volt így működőképesen tartania a kerületet?

Nem volt nehéz. Óbudán, ami a vezetést illeti, minden összejött nekem. A 3. és 4. ciklusban már gyakorlatilag nem volt ellenzékem. Nagyon szerettem az óbudai polgármesterkedést, de úgy 1998-tól erősen vágytam arra, hogy Budapest főpolgármestere legyek.

 

Óbudai munkásságából mire a legbüszkébb?

Ezzel a kérdéssel úgy vagyok, mint Gorcsev Iván, ha a nevét kérdezték. Nem szeretem, mert mindig valamit ki kellene emelni. Maradjunk abban, hogy Újpesten kívül Óbuda volt az egyetlen, ahol soha nem volt botrány (leszámítva a 2001. évi Diáksziget-ügyet, ahol mai is úgy érzem, hogy igazam volt. Akkor már elkezdődött a kommunikációs svindli is, amit azóta művészi szintre emeltek hazánkban is).


Milyen érzés volt átvenni a várost a Budapesthez "nőtt" Demszky Gábortól?

2006-ban Demszky valami 1%-kal nyert, ami az előzmények ismeretében akkor éppenséggel nevezhető volt fél győzelemnek is részemről. 2010-ben aztán 24%, 2014-ben pedig 13% pont különbséggel nyertem, de akkor Demszky már sajnos nem indult. Érdekes, hogy a legtöbb szavazatot épp 2006-ban kaptam. Mindig a szavazatszámokkal sakkoznak, de ez butaság, mert az attól is függ, hányan indulnak a választáson és hányan mentek el szavazni. Az is érdekes, hogy Karácsony 5 vagy 6% pontos győzelmét a liberálisok „fölényesnek” mondják, míg a 2013-as, Bokros elleni 13% pontos fölényemet ugyanakkor „szorosnak” titulálták. Egyébként a legnagyobb különbségű győzelmet kerületi és fővárosi szinten is én értem el 1990 óta.

 

Ő volt a legkeményebb ellenfele?

Igen, Demszky volt összességében is a legkeményebb dió, ő elég szuverén volt, és nagy előnye volt az a valós, vagy felépített nimbusz, amit a „demokratikus ellenzéki” időből magával hozott, de azt hiszem, 2010-ben már nem tudott volna nyerni.

 

Amikor átvették a Városházát, mivel szembesültek?

Egy elég jóhiszemű hivatallal, egy szétzilált BKV-val, egy elvében elfuserált, 15 éve vergődő M4-es metróprojekttel, és 250 milliárd forint adóssággal.

 

Milyen elvek mentén fektette le a város jövőjét és a saját munkáját ebben?

Volt egy részletes Budapest programunk, készítettünk 3 hónap alatt egy komplett leltárt, és elkezdtük György Istvánnal és Bagdy Gáborral a program megvalósítását. A részletekről ennyi év után már nem fogok (fogunk) panaszkodni.

 

Főpolgármesterként mit tart legnagyobb eredményeinek?

Ez megint a „nem szeretem” kérdés. Közzétettünk egy elég hosszú „leltárt”, ami nem szégyellendő, és alapvetően cselekvő együttműködés eredménye. Amire büszke vagyok, hogy az elmúlt közel 80 évben egyedüli konzervatívként sikerült megnyernem Budapestet, kétszer is, lényegében egy évtizedre. Úgy is mondhatjuk, elvettem a hazai ékkövüket a globalistáktól.  

 

A Városházán lévő irodájában rengeteg saját könyvet tartott. Levezetésként olvasott, ha adódott erre ideje?

Mindig nagyon szerettem olvasni – ha csalódást okozok is ezzel a liberális véleményvezéreknek –, de 1990 előtt és 2019 óta több lehetőségem van erre, mint mikor hivatalban voltam. A főpolgármesterkedés napi minimum 10 órát követelt tőlem.

 

A szemben lévő egykori Főposta épülete érzelmi szálakat pengetett meg önben. Miért?

Igen, a múlt század harmincas éveiben vezető beosztásban ott dolgozott az egyik nagyapám. Akkor is szemben volt az épülettel a Városháza és az én ablakom. A nagyapám nem hitte volna, hogy Budapest első számú szobájában az unokája irodája lesz egyszer...

 

Politikai pályafutása során mi jelentette a legnagyobb sikert önnek és mi a legnagyobb kihívást?

A legnagyobb sikert már említettem. A legkiábrándítóbbnak a balliberálisnak mondott politikusok és tollforgatók egy részének kacifántos, sértett gőgjét éreztem. Ami legjobban fáj, az a Római-parti árvízvédelemmel kapcsolatos tervem részleges meghiúsítása. Ott persze azóta semmi érdemi intézkedést nem tettek.

 

Mit tart Budapesten főpolgármesteri "hagyatékaként"?

Rendszerelvű, arányos szemléletet, és a nemzet fővárosa valós problémáival való foglalkozást, szereptévesztett imázsépítkezés helyett.

 

A feleségére és családjára nagy nyomás nehezedett az elfoglaltságai miatt. A szerelem az, ami, kiállta az idő próbáját?

Manapság sajnos kissé közhelyszerű, de nálunk tényleg erős a családi kohézió. Vannak viták, néha nehézségek, mint a legjobb házban is, de nálunk az összetartozás kikezdhetetlen. A feleségemmel egyébként ez évben leszünk 50 éves házasok. Ma is őt választanám. A családomra mindig számíthatok, ahogy ők is rám.

 

Mire nevelte a gyerekeit?  

Hitre, tisztaságra, igazságérzetre, szeretetre, megbocsátásra és kitartásra.

 

Megünnepelte a születésnapját?

Már amennyire a 75.-et illik. Mások viszont emlékezetessé tették számomra, olyanok is, akikre nem is számítottam.

 

Mit gondol Európa és benne hazánk jelenlegi helyzetéről?

Az öreg kontinens nagy egyéniségei által megálmodott, klasszikus Európa már nem létezik. Az európai közösség lassan száz éve meghirdetett értékei is veszendőben vannak, a ma hangoztatott „értékekkel” köszönőviszonyban sincsenek. Az EU-t belepte a globalizmus, a megfelelési kényszerek szürkesége. Európa már nem szuverén. A mesterséges intelligencia, a biotechnológia robbanásszerű fejlődése, az adatbirtoklásért folyó verseny megnyitotta az utat szélsőséges, veszélyes, emberidegen ideológiák dominanciája előtt is. 
Magyarország még állja a sarat, és mindent megtesz a nemzetállam és az emberközpontiság érvényesülése érdekében.

Íme a Metropol videója Tarlós István 75. születésnapja alkalmából:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

vg.hu

Pécsen 60 milliárdos beruházásba kezd a British American Tobacco

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

hirtv.hu

Megfenyegette egy baloldali aktivista a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

ripost.hu

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban