Létrehozva: 2023.06.30.
Módosítva: 2023.06.30.

Orbán Viktor: migrációs háború zajlott az éjjel Brüsszelben

A miniszterelnök ezúttal a szokásoktól eltérően Brüsszelből adott interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának.

Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádió interjúja ezúttal sem maradt el, jóllehet a miniszterelnök Brüsszelben tartózkodik az uniós miniszterelnökök csúcstalálkozóján. A kormányfő Brüsszelből jelentkezett.

KARINS, Krisjanis; ORBÁN Viktor; STOLTENBERG, Jens; VON DER LEYEN, Ursula; GOLOB, Robert; SCHOLZ, Olaf
Orbán Viktor kétnapos miniszterelnöki csúcson vesz részt Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a beszélgetés elején közölte, éjszaka migrációs háború zajlott a teremben. A költségvetést ma délelőtt veszik elő - tette hozzá. Mindenki a költségvetési vitára készül, mert amikor elfogadták a hétéves költségvetést, akkor úgy állapodtak meg a felek, hogy nem lesz módosítás.

A bizottság arra a kérte a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be a tagállamok, de nem tudjuk, hogy az eddig Ukrajnának adott 70 milliárd euró mire ment el 

- hívta fel a figyelmet a kormányfő. A második elem, hogy az újraindítási alapra felvett hitelek kamatai megnőttek, és erre is 18-19 milliárd eurót kért a bizottság, miközben ebből a pénzből mi egy centet sem kaptunk - tette hozzá. Orbán felhívta a figyelmet, hogy mindezek mellett még fizetésemelést is kért magának az uniós testület, miközben Magyarországon eltörölnék a rezsicsökkentést. Ki felel azért, hogy mostanra csőd közelébe sodorták az uniót? 

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani helyzetben minden tagállami vezető a saját polgárainak a megsegítését tartják fontosnak. Persze valaki nem olyan nyersen fogalmaz, mint mi, de összességében semmi esély nincs arra, hogy a bizottság mostani javaslatát elfogadják - tette hozzá. Mi nem fogadjuk el, hogy a bürokraták fizetését megemeljék, valamint hogy Ukrajna újabb 50 milliárdos támogatást kapjon.   

Tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

Két iskola van az ukrajnai háború kapcsán: az egyik szerint amit eddig csináltunk az jó, és folytatni kell a mostani politikát. Ezzel szemben én azt mondom, hogy az eredmény másfél év alatt, hogy Oroszországot nem győztük le, és az ukrán ellentámadás nehézkes. Úgy véli, nem érdemes ugyanazt csinálni, ami eddig nem működött. Tűzszünet és béketárgyalás kell - mondta a kormányfő. Nem arra kell pénzt adni, hogy folytassák a háborút - tette hozzá.  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mára a teljesítőképességünk határán vagyunk Ukrajna támogatását illetően, és erről szól a bizottsági javaslat is. Az európai polgárok jó okkal lázadoznak - tette hozzá. Már régen nincsen pénzünk arra, amire költünk, és a hiteleket is rossz célra használják fel. 

Váltás volt a Soros-birodalom élén

A kormányfő kifejtette, hogy korábban megállapodtak a migráció területén arról, hogy csak egyhangú döntések lesznek, ezzel szemben a migráció oldalán állók átnyomták a migrációs kvótát a belügyminiszteri tanácson. 

Az egész eljárás felháborító 

- tette hozzá. A döntések elfogadhatatlanok Magyarország számára. Váltás volt a Soros-birodalom élén, és ezért kellett ezt ilyen gyorsan átnyomni. Olyan szabályokat fogadtak el, amely szerint több mint 10 ezer migránst kell befogadnia Magyarországnak évente.

Ebből egy migránsgettó lesz. Nem áll szándékunkban végrehajtani ezeket a döntéseket - tette hozzá. 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a bajban lévő államokon kell segíteni, hogy ne induljanak meg a migránsok Európa irányába. 

Egy számjegyű infláció

A kormányfő elmondta, hogy a háborúra adott elhibázott szankciók megemelték az energia árát, és ez nagyban befolyásolta a hazai árakat. A napenergia kiépítése terén nagyon jó eredményeket sikerült elérni. A cél, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatott az energiaárak tekintetében - mondta. Az infláció ellen aktívan kell fellépni, és több döntést hozott a kormány ezen a területen. Cél, hogy az év végére egy számjegyű legyen az infláció, és ezt kinevették pár hónapja, míg mostanra haladunk lefelé - mondta a kormányfő. Nagyon nehéz hét-nyolc hónap van mögöttünk, és az év második felében jobban nőnek majd a fizetések, mint az árak. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a munkahelyek megvédése a legfontosabb. Éppen ezért a 10-12 százalékos munkanélküliségi rátát levittük a mostani munkaerő-hiányos helyzetig. A kormányfő arról is beszélt, a nyugdíjasokat is meg kell védeni. A családtámogatások értékét is meg kell védeni, és lépni kellett, mert valami működött, míg valami nem. Mind a falusi CSOK, mind a babaváró hitel esetén emelkedés látható még ebben a nehéz helyzetben is - zárta a kormányfő. 

A teljes beszélgetés felkerült Orbán Viktor Youtube-csatornájára is, amelyet itt hallgathatsz vissza:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

hirtv.hu

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte