tóth gabi
Szakember beszélt Suhajda Szilárd tragédiájának tudományos hátteréről.
A Mount Everest 8000 méter magas csúcsai között rengeteg változás indul el az ember szervezetében. Az alap energiafelhasználásánál 30 százalékkal visz be kevesebbet étel formájában, hiszen lényegében fagyott ételt eszik, és a víz 70 fokon felforr, amiben viszont semmi nem fő meg. Ehhez jön, hogy 80 százalékkal kevesebb oxigént vesz fel, aludni pedig képtelenség.
Minderről a Synlab sportdiagnosztikai üzletág szakmai vezetője beszélt Suhajda Szilárd hegymászó tragédiája kapcsán a HírTv Radar című műsorában.
Kétszer volt lehetőségem beszélni Suhajda Szilárddal és Klein Dáviddal. Ültek velem szemben az irodában, és azt mondták, amikor itt ülünk, és a következő percben is életben vagyunk, az a normális. Nagyon furcsa lenne, ha valamelyikünk itt meghalna. A halálzónában ez pont fordítva van, ott folyamatosan azon kell dolgozni, hogy életben maradjunk a következő percben, mert az a váratlan esemény, ha életben maradunk
- idézte vissza az akkor elhangzottakat Szász Máté, aki szerint a szerencsétlenül járt magyar hegymászó teljesítménye attól volt igazán különleges, hogy nemcsak oxigénpalackot nem használt, de segítőtársat sem, vagyis tényleg egymaga állt a heggyel szemben.
A magaslati hegymászás biológiai hátteréről készült beszélgetést itt te is megnézheted.