Létrehozva: 2023.05.10.

Tömegével pusztulnak a magyar gólyák, ez az oka

A szombathelyiek szerint tarthatatlan a helyzet, ideje lenne végre tenni valamit. Az áramszolgáltató beszámolt a Ripostnak arról, mit tesznek a gólyák megóvásáért, az Őrségi Nemzeti Parkkal együttműködve.

Sorra pusztulnak a gólyák Szombathelyen egy nagyfeszültségű vezeték miatt – számoltak be helyiek a Ripostnak. Mint elmondták: már tavaly is jelezték a problémát az Őrségi Nemzeti Parknak, ők pedig felvették a kapcsolatot a szolgáltatóval. Lapunknak Nagy Andrea, az egyik helyi önkéntes madármentő számolt be a legújabb esetről.

A helyiek féltik a gólyákat. / Fotó: olvasói

„Itt, Szombathelyen, a Király Sportcentrummal szemben és a Szász Béla utca közötti területen van ez a nagyfeszültségű vezeték az oszloppal, ami óriási veszélyt jelent a gólyákra. Minden alkalommal, amikor hazatérnek és elfoglalják a fészküket, attól félünk, hogy megint csak a tetemeiket találjuk meg” - mondta Nagy Andrea.

Több gólya is elpusztult a vezetékek miatt. Fotó: olvasói

Andrea szerint a területen mindig tömegével fészkelnek gólyák, éppen ezért létfontosságú, hogy megoldják most már ezt a problémát.

Tavaly hét állatot találtunk elpusztulva az oszlopnál, illetve a vezetékeknél 

– folytatta. 

„Idén újra kezdődött, már megint megvan az első áldozat… Az előző évben és idén is jeleztem a nemzeti parknak a veszélyt, azt ígérték, hogy intézkedni fognak. Általában a szolgáltató vagy mi szoktuk eltemetni szegényeket egy-egy ilyen eset után... Azt mondták, hogy felvették a szolgáltatóval a kapcsolatot, de egyelőre még nem történt semmi a területen. Bízom benne, hogy segítenek és közösen megmenthetjük a gólyákat” - zárta. 

Megkérdeztük az E.ON Hungária Zrt.-t, mit tesznek a gólyabalesetek megelőzéséért. 

Szombathely újperinti városrészében május 3-án végeztünk el egy 18 állomásos madárvédelmi beavatkozást a középfeszültségű hálózaton. Ezt a múlt évben elindított, hónapokkal ezelőtt megtervezett munkasorozatot az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen egyeztetett helyszíneken, és az általuk adott és jóváhagyott madárbarát eszközökkel végezzük.

- válaszolta a cég. Újvárosban – többen között a Vízműnél, a Nárai Külső úti lakótelepnél, a Nárai utcai Kiskerteknél, a Király Sportlétesítmény mellett, a Sallai telepen - madárkiülőket helyeztek fel a középfeszültségű hálózati oszlopokra, hogy azokra biztonságban leszállhassanak a madarak. 

Madárkiülőket szereltek fel. Fotó: E.ON

 Az ebben a térségben lévő transzformátor állomások oszlopainak tetejére már tavaly is kerültek fel madárkiülők, idén kora tavasszal pedig madárbarát átalakításokkal tették biztonságossá az Erdei Iskolai trafóállomást: a régebbi szigetelőket hosszú szigetelőkre, a csupasz áramkötéseket pedig burkolt áramkötésekre cserélték.

Biztonságosabbá tették a létesítményeket a madarak számára. Fotó: E.ON

„Ezekre a madárvédelmi átalakításokra azért volt szükség, mert az Erdei Iskola környéki hulladéklerakó telep vonzza a gólyákat, akik gyakran itt keresnek táplálékot, ezért a gólyapopuláció jelentősen megnőtt a területen. Veszélyes helyzetet teremt, hogy a fiatal gólyák vehemensen tolakodva, időnként öten-hatan egyszerre próbálnak meg ugyanarra az oszlopra beülni. Az érintett oszlopokra emiatt nem csak egyetlen madár kiülését biztosító madárkiülőket, hanem a Nemzeti Park iránymutatása alapján a teljes oszlop szélességét átérő ún. „állókákat”, hosszú madárkiülő pallókat helyeztünk ki. Ezeket az impregnált akácfából készült keményfa pallókat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja, és éppen olyan szélességben készülnek, hogy kényelmes fogást, biztonságos beülést kínáljanak a gólyáknak” - válaszolta lapunk kérdésére az E.ON. 

Hozzátették: a gólyák biztonságos tojásrakását segítve az Erdei Iskola úton április 12-én két fészektartót és bele vonzó, fonott fészekalapot is kihelyeztek. További fészektartók kihelyezése is várható, ezek pontos helyét a Nemzeti Park fogja kijelölni.

A madárbarát átalakítások folyamatosak, egész évben végezzük őket. A Nemzeti Park útmutatásai alapján kiemelten a gólyák által kedvelt táplálkozási területekre fókuszálunk.  Május 12-13-án például a hulladéklerakóhoz vezető 20kV-os hálózatunk oszlopainak fejszerkezetét alakítjuk madarak számára biztonságossá.

- számolt be a cég. 

„Gólyákat vonzó hatalmas réteken halad a kőszegi Lukácsházi víztározó mentén a 20kV-os középfeszültségű hálózatunk. A Nemzeti Parkkal együttműködve a nyár folyamán ezen a területen is helyezünk ki madárkiülőket, egyidejűleg elvégezzük az oszlopok madárbarát átalakítását is. Az idén kikelt kisgólyák gyűrűzésére a Balaton-felvidéki és az Őrségi Nemzeti Parkkal együtt is készülünk” - zárta beszámolóját az E.ON Hungária Zrt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés a Házasság első látásra utolsó részében

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem