Létrehozva: 2023.05.28.

Suhajda Szilárd nem az egyetlen áldozat: eddig 16 magyar próbálkozott a Mount Everesten

Huszonhét év alatt tizenhat korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak jó esélye volt arra, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül is elérje Földünk legmagasabb pontját.

Mint arról a Ripost is beszámolt, Suhajda Szilárdot végül nem találták meg és már esély sincs arra, hogy életben legyen. Egyelőre a holttestét sem sikerült megtalálni, de ennyi idő után már sajnos biztos, hogy a hegy áldozata lett - annyi társával együtt.

suhajda szilárd
Suhajda Szilárd a csúcs közelében vesztette életét, egyelőre nem tudni, felért-e és visszafelé érte baleset, vagy már fel sem ért. Fotó: Facebook

Eddig 16 magyar próbálkozott a Mount Everesten

27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját

 – közölte a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség. 

Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – 16 bátor magyar alpinista próbálta elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, többek között Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás hegymászó, Erőss Zsolt is. A statisztikák szerint a sikeres mászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül: de a legtöbben közülük is serpák segítségével jutnak fel a csúcsra.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságig ért el, ezzel ő lett az a magyar, ki a legmagasabbra jutott serpák és oxigénpalack nélkül.

Erőss Zsolt a Himaláján tűnt el

A Nepál és India határán fekvő Kancsendzönga sikeres megmászása után veszett nyoma Erőss Zsoltnak és kísérőjének, Kiss Péternek szinte napra pontosan 10 éve, 2013. május 21-én. 

Erőss Zsolt a magyar hegymászás kiemelkedő alakja és abszolút rekordernek tekinthető, a világ 14 nyolcezreséből tízet hódított meg, ezek közül a 8561 méter magas Lohce-t, valamint az utolsó, tragédiába fordult nyolcezresét, a Kancsendzöngát már műlábbal mászta meg. A legendás hegymászót Kiss Péterrel együtt 2013. május 22-én nyilvánították hivatalosan is eltűntté, miután a sikeres mászás után nem tudtak visszatérni a négyes táborba, és két éjszakát komolyabb védőfelszerelés nélkül a halálzóna kegyetlen hidegében töltöttek el. A mai napig nem kerültek elő.

Várkonyi Lászlóra és Klein Dávidra jégfal omlott

2010. április 26-án délután lavina sodorta el a magyar Himalája-expedíciót: Várkonyi Lászlót és a vele összekötött Klein Dávidot. A két hegymászóra egy jégfal zuhant, amiről a mögöttük haladó amerikai expedíció videófelvételt is készített, Jamie McGuiness azt is végignézte, ahogy ráomlik a jégfal a magyarokra és eltemeti őket. A hátul haladó Várkonyi Lászlót maga alá temette a jégtömeg, a mögöttük lévő amerikai expedíció videofelvételt készített a jégomlásról. A baleset körülbelül hétezer méteres magasságban történt, Várkonyi nem élte túl. Azonban Klein Dávid sikeresen megmenekült, élete métereken múlt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kitört a genderháború egy német stadionban, óriási botrány van a Bundesligában

origo.hu

Óriási a feszültség, ketten is elsírták magukat a Farm VIP-ban - videó.

borsonline.hu

Döbbenetes történetet mesélt Berki Krisztiánról a Viszkis - "Krisztián úgy bepalizott, mint soha, senki"

mandiner.hu

Harminckét év foci alatt nem sérült meg annyiszor, mint az RTL-es boksz miatt – kifakadt a korábbi válogatott játékos

origo.hu

Megdöbbentő történetet mesélt a Viszkis rabló Berki Krisztiánról

astronet.hu

Ez a karmikus küldetése a Nyilasnak a jegy jellemzése szerint

ripost.hu

Hoppá: Nagy Ő Virág kíméletlenül nekiment Jákob Zolinak, csípős szavakkal csapott oda

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

ripost.hu

Közleményt adtak ki a PENNY rövid lejárati idejű termékeiről

ripost.hu

Nem titok többé: ez a sármos férfi rabolta el Demcsák Zsuzsa szívét – Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb albán pékségre csapott le a Nébih, több éve lejárt termékekre bukkantak

INSIDER

Találd ki, hogy Magyarország hányadik a legbiztonságosabb országok listáján, ha Norvégia a 24.

INSIDER

CSOK Plusz: megjelent a rendelettervezet, íme az összes részlet!

INSIDER

A kormány csodafegyvere: mutatjuk, miért fontos, hogy nyárig velünk marad a kötelező akciózás

INSIDER

Most érkezett: csúnya baleset történt, szabadnapos tűzoltó sietett menteni

INSIDER

"Ha kiszabadul, nekünk menekülnünk kell!" - ítélet várható az élettársa szemét kinyomó férfi ügyében

INSIDER

„Nem is merek belegondolni mi lett volna enélkül Sárival" – Hihetetlen áttörés az SMA kezelésében az újszülöttek szűrése

INSIDER

Fagyos reggelek, hózápor: mutatjuk, mire készülj