Létrehozva: 2023.05.30.

Ezek a közösségi oldalak rejtett buktatói: új honlappal segíti a körültekintő használatot a hatóság

Mire érdemes facebookozás, tiktokozás vagy instagramozás közben figyelni? Ezen a honlapon felfedik a közösségi oldalak buktatóit, segítve ezzel a tudatos használatot.

Emberek milliói élnek nap mint nap az online platformok által nyújtott lehetőségekkel. Nem árt, ha minél tudatosabban teszik ezt, és legalább azzal tisztában vannak, mik a közösségi oldalak buktatói. Ebben segíthet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új honlapja, az onlineplatformok.hu.

Facebook, közösségi oldal, közösségi háló, mobiltelefon, okostelefon, buktató
Ezen a honlapon felfedik a közösségi oldalak buktatóit. Fotó: Pixabay

Mire jó ez az új weboldal? 

Az új honlapon az érdeklődők részletes információt kaphatnak az NMHH szakértőitől az online platformok működésével és azok tudatos, biztonságos használatával kapcsolatban. A honlap a platformokkal kapcsolatos változatos témák tudásbázisa: rövid tájékoztatók, ismeretterjesztő cikkek és tudományos kutatások is elérhetők rajta, folyamatosan bővülő tartalommal. Megnéztük, mire hívják fel a figyelmet a négy nagy közösségi oldallal, a Facebookkal, az Instagrammal, a TikTokkal és az Snapchattel kapcsolatban.

Ezzel fizetünk az ingyenességért az Instagramon

Minden, amit az Instagramon csinál egy felhasználó az nyomon követhető, listázható, eladható adat: a bejegyzések, hozzászólások, küldött-fogadott üzenetek, alkalmazások, funkciók, keresőcímkék, vásárlásokhoz megadott bankkártyaadatok, még azt is listázzák, mit és milyen gyakran csinálnak az emberek az alkalmazás használata közben. Sőt, ha az alkalmazáson belüli kamerát használjuk, akkor is adatokat gyűjtenek, még a mikrofonon keresztül is. Adatokat gyűjtenek GPS-koordinátákról, az ismerőseinkről és a lista még hosszasan bővíthető lenne. Ezeket aztán eladják egy cégnek, amelyik célzott reklámokat küld majd nekünk. Mindebbe pedig maguk a felhasználók egyeznek bele akkor, mikor elfogadják a szerződési feltételeket. További információk erről itt olvashatók.

A TikTokon a TikTok az úr

A TikTok gyakorlatilag bármit, bármikor, kvázi bármilyen, szerintük jogos indok miatt törölhet és indokolási kötelezettség alól is mentesülnek, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az indokolás kárt okozna nekik. Azt sem árt tudni, hogy hiába törlünk valamit a TikTokról, az nem feltétlenül tűnik el a platformról, hiába szeretnénk. Emellett a TikTok gyakorlatilag bármilyen célra felhasználhatja a feltöltött videókat, a videó szellemi tulajdonjog szempontjából nem a felhasználóé. Arra sem árt felkészülnie a regisztrált felhasználóknak, hogy a TikTok időről időre módosíthatja a szabályzatait és amennyiben egy felhasználó nem ért egyet a feltételek módosításával, akkor abba kell hagynia a platform használatát. Vagyis semmilyen módon nem tud érvényesülni a felhasználó szándéka. Ezekről további információ itt olvasható.

TikTok
Ezen a honlapon felfedik a közösségi oldalak buktatóit. Fotó: Pixabay

Ezek a Snapchat használatának buktatói

A Snapchat egyszerű használata számtalan biztonsági és etikai problémát rejt, illetve kérdést vet fel. Egyrészt igaz, hogy az oda feltöltött képek 24 órán belül eltűnnek és a cég sem tárolja azokat, viszont az elküldött üzenetekről, képekről, feltett történetről bárki készíthet képernyőfotót. Megkerülhetetlen kérdés a Snapchat kapcsán az is, hogy az alkalmazás teret ad fiataloknak a szexuális tartalom gyártására és megosztására anélkül, hogy visszakövethető lenne ezeknek a tartalmaknak az eredete a képek időkorlátai miatt. A platform másik súlyosabb biztonsági rése a kiskorúak védelmének hiánya: elvileg 13 éves kor alatt nem használható az alkalmazás, ugyanakkor a regisztrációnál semmiféle életkort ellenőrző kérdés vagy beállítás nincs. Végül megjegyzendő, hogy a Snapchat eddig számtalan, komoly jogi ügyet tudhat maga mögött a felhasználók adatainak kiszivárgása miatt. További információk a Snapchatről itt olvashatók.

Mire érdemes figyelni a Facebook használatakor?

Egyrészt arra, hogy csak és kizárólag olyan adatokat közöljünk, illetve adjunk meg a Facebookon, amik tárolása vagy kezelése a Facebook által számunkra nem előnytelen vagy nem okoz kellemetlenségeket. Tartsuk észben, hogy digitális jelenlétünk minden mozzanata rögzített a platformon, sőt a platformon kívül is, akár boltokban, éttermekben járunk, így csak olyan honlapokkal, alkalmazásokkal és egyéb szolgáltatásokkal kössük össze Facebook-fiókunkat, amelyek valóban kényelmesebb és hasznosabb felhasználói élményt nyújtanak azzal, ha adatainkat kezelhetik. További információk a Facebook buktatóiról itt olvashatók.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

mandiner.hu

Nahát, egy merő örömhír ez a TISZA-lista – nagyon köszönjük, Magyar Péter úr!

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz