Létrehozva: 2023.05.18.

Országszerte összefogtak az emberek az áradással szemben: Nógrádban a homokzsákok is előkerültek

Megdöbbentő felvételek és képek kerültek ki az internetre a falvakat sújtó áradásokról szerdán. Az emberek kétségbeesve posztolták ki, hogy egész utcákat lepett el a víz az esőzések miatt.

Szerző K.D.R.

Szinte folyóvá változtak az utcák több településen is az országban. Szerdán napközben Nógrád vármegyéből érkeztek aggasztó fotók és hírek: Nógrádsipeket, Rimócot és Szécsényt is elérte a víz a sok esőzés következtében. Az előbbiek esetében szerdán, késő délután már a homokzsákok pakolásához kértek segítséget a helyiek. Két napja az ország másik feléből, Pécsről is rossz híreket jelentettek, ahol a Vince utca folyóvá változott, de külföldön még tragikusabb a helyzet.

Nógrádsipeken már az udvarokba is befolyt a víz.Fotó: Facebook / Pifka Ferenc

Apokaliptikus hangulat: ellepte a víz az utcákat Nógrád vármegyében

SOS! Nógrádsipek faluközpontba segítséget várnak homokzsákot pakolni. NAGY A BAJ!

– ilyen és ehhez hasonló posztok lepték el szerda délután a Facebook-ot, amikor a sok esőzés miatt az emberek alig tudtak közlekedni a faluban. A házak udvarára is beömlött a víz és a sár, és homokzsákok pakolására hívták össze a környéken élőket a faluba. Az esőzés miatt a helyi víztározó vízállása is tetőzött a helyiek bejegyzése szerint, két méter magas volt a víz a tározóban, onnan pedig egy csövön folyt le a faluba. 

„Hatalmas károk vannak, legfőképp anyagi jellegűek. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de több ház és autó is érintett. Hogy pontosan mennyi, azt még nem tudjuk, a víztározót most ellenőrzik, hogy mennyire magas a vízszint. Jelenleg is zajlik a mentés, de sajnos most is esik az eső és ez megnehezíti a helyzetünket”

– nyilatkozta a Ripostnak Patrik, egy helyi lakos. 

Többször is volt már, hogy a faluba nagy mennyiségű víz érkezett, de mindig csak az egyik irányból. Szerdán egyszerűen minden irányból dőlt a víz a faluba, a hidak használhatatlanok voltak, az embereket traktorral kellett kimenteni a házakból, mert csak azokkal tudtunk benyúlni értük

árulta el a Ripostnak egy másik sipeki lakos, Doman Imre, aki hozzátette, hogy estére a víz lement, most már csak a károkat mérik fel, amiből van bőven. 

 

Háromszázan jöttek a nógrádi falvakba segíteni

Imre kiemelte, hogy ahogy szóltak, hogy baj van, fél órán belül már jöttek is a segítők a zsákokkal és a homokkal. Állítása szerint háromszázan is voltak, akik azon fáradoztak, hogy mentsék az embereket és a falut a víztől. Nem volt jobb a helyzet azonban a szomszéd településen, Rimócon sem, hiszen Nógrádsipekről a víz Rimóc felé távozott. A Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület pár órája azt írta Facebook-oldalán: 

Ismerősök által értesültünk arról, hogy a Nógrádsipeken lezúdult nagy mennyiségű csapadék áradást eredményezett. Gyors telefonos tájékozódást követően egyesületünk 7 fővel érkezett a helyszínre, ahol segédkeztünk a kárfelmérésben, és a védekezésben. Éjszaka az ár csökkenésével átirányítottak Rimóc településre, ahol hasonló volt a kár mértéke, ugyanis Nógrádsipekről a víz Rimóc felé távozott. Itt az elárasztott pincékből a víz kiszivattyúzását kaptuk feladatnak. Az anyagi károk mértéke felbecsülhetetlen... A káreset felszámolásában több önkéntes egyesület is aktívan részt vett.

Traktorokkal mentették a lakosokat Nógrádsipeken. Fotó: Doman Imre

Nem csak Nógrádban okozott áradást a sok eső

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Azt írták, az elmúlt napokban a dunai és részben a tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, helyenként 60-80 milliméter, ami több magyarországi folyón is árhullámot indított el. Az előrejelzések szerint a következő 5-6 napban további jelentős esőzésre már nem kell számítani, a komoly csapadék mennyiség szerda hajnalig lehullott a Duna vízgyűjtőjén. Területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék várható még a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízgyűjtőjén, Budapestnél a Duna tetőzését pedig május 20-ára várják, 526 centivel.

A sok csapadék több településen is áradást okozott. Fotó: Doman Imre

Külföldön is pusztít: 9 halottat követelt az áradás Olaszországban

Az elmúlt napok heves esőzései miatt látványosan megemelkedett a Duna vízszintje Bécsnél. A folyó Korneuburgnál tetőzött csütörtök hajnalban, akkor 5,60 méteres vízszintet mértek a szakemberek. Gerald Loew, a Bécsi Vízügyi Osztály vezetője azonban felhívta a figyelmet, hogy aggodalomra semmi szükség, mivel bár a jelenlegi vízszint magas, komolyabb veszélytől nem kell tartani. Az időjárás előrejelzések ráadásul azt mutatják, hogy csütörtök estétől javulhat a helyzet.

Az osztrákoknál jóval szorultabb helyzetben vannak az olaszok. A hivatalos adatok szerint kilencen meghaltak, több mint 13 ezer embert pedig evakuáltak az elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások miatt. A helyzet továbbra is kritikus a katasztrófavédelem szerint. A régió közlekedése megbénult, öt megye van teljesen víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, hétszáz tűzoltó mintegy húsz helikopter segítségével végzi a mentést.

A halálos áldozatokat Forli és Cesena város térségében, valamint Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi a feleségével a birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét a közelben megtalálták, a feleségét húsz kilométeres távolságra vitte az ár. Egy másik férfi a saját autójában halt meg, miután az ár elsodorta. A járművet a mentők még nem tudták megközelíteni.

A katasztrófa miatt törölték a hétvégére tervezett Forma–1-es Emilia-romagnai Nagydíjat. A kialakult körülmények között nem tudták volna elég biztonságossá tenni a szurkolók, csapatok és egyéb személyzet számára, így ez volt az egyetlen helyes és felelős lépés.

 

Szerző K.D.R.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért