Létrehozva: 2023.05.11.

"Magyarországnak olyan költségvetésre van szüksége, amely garantálja az ország biztonságát" - a kormányinfó legfontosabb pontjai

A kormányinfó során szóba került a jövőévi költségvetés is.

Miközben a a Gyurcsány Ferenc vezette dollárbaloldal mindent megtesz, hogy háborúba sodorja Magyarországot, addig a magyar kormány mindent megtesz, hogy a magyar családok, munkahelyek, és a rezsicsökkentés biztonságban átvészelje a háborús időszakot. Többek között erről is szólt a szerdai kormányülés, amely során a háború árnyékában is a lehető legbiztonságosabb jövőévi költségvetésről tárgyalt többek között a kormány. A várható költségvetés részleteiről és a kormányülésen elhangzó témákról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatta a közvéleményt a csütörtöki kormányinfón.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely vezette a csütörtöki kormányinfót/Fotó: MTI

A kormányinfó kezdetén Gulyás Gergely azt mondta:

Számolnunk kell a háború meghosszabbodásának lehetőségével, de olyan költségvetést tervezünk, amely megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsitámogatást.

A politikus rámutatott, hogy szomszédunkban zajló háború következményei hazánkat is érintik. Ezért a stabilitás megtartása miatt már a tavaszi ülésszak során a költségvetési tervezetet az országgyűlés számára befogják nyújtani, hogy azt időben elfogadhassák. Ez kiszámíthatóságot teremt a gazdaság számára a következő évre. Éppen ezért május 30-án fogják benyújtani az országgyűlés számára a költségvetés tervezetét. Július elején pedig következhet a költségvetés végső megszavazása.

Gulyás Gergely hozzátette, a jövőévi költségvetéssel csökkenteni akarják a hiányt és az államadósságot. Éppen ezért a 2.9% körül fog alakulni maximum a jövőévi hiány.

Béke esetén, és a szankciók kivezetése után a mozgásterünk jelentősen megnőne, ha ez megtörténik akkor az ország helyzete könnyebb lesz, hiszen látjuk azt, hogy mennyire máshogy nézett ki egy költségvetés a békés években, mint most.

- árulta el a miniszter, aki kiemelte azt is, hogy a háborús időszak miatt a Honvédség számára is jelentősen magasabb forrásokat biztosítanak, ugyanis így lehet csak megtartani az ország biztonságát. Emellett pedig az infláció és a kamatok is a háború miatt magasabbak, béke esetén gyors ütemben csökkenne a háborús infláció mértéke.

A magyar kormány álláspontja a háborúval kapcsolatban változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetünk. Életeket menteni csak tűzszünetekkel lehet

- mondta el Gulyás Gergely.

Magyarország támogatja a pápát a béketervben

Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatban arról beszélt Gulyás Gergely, hogy a szentatya is a béke pártján áll, ezzel pedig a legerősebb morális támogatást kapta meg a magyar álláspont.

Ha a Vatikán béketervvel készül - ahogy azt a pápa jelezte - akkor Magyarország ezt a békemissziót támogatni fogja

- emelte ki a politikus.

Meghosszabbítják a kamatstoppokat

A kormányülésen tárgyaltak a kamatstoppok lejárati idejéről is, hiszen a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop van hatályban, amelyeknek rövidesen lejárna a hatálya június 30-ával. 

Ebben a nehéz helyzetben a kormány célkitűzése mindig is az volt, hogy őrizzük meg a háztartások és a kis- és középvállalkozások pénzügyi stabilitását és különösen abban az esetben ha ez a lakhatás biztonságát is érinti. A kormány ezért 2022 januárjában lakossági kamatstop bevezetéséről döntött, 2022 novemberében pedig ezt a vállalkozásokra is kiterjesztette és eddig is már több alkalommal meghosszabbítottuk. Most pedig megint a meghosszabbítás mellett döntött a kormány. Ez a döntés mintegy 350 ezer magyar családot véd meg a magas kamatokkal szemben. Jelenleg is, több mint 300 ezer család az, akit ez közvetlenül érint. A kamatstoppal védett hitelállomány mértéke pedig meghaladja az 1360 milliárd forintot.

- foglalta össze a kamatstop fontosságát Gulyás Gergely. A politikus kifejtette, hogy 2022-ben 80 milliárd forinttal, 2023 első felében pedig további 60 milliárd forinttal segítette a kormány a családokat. Emellett 28 ezer vállalkozás 1000 milliárdnyi hitelállománya esik a kamatstop hatálya alá. 

Meddig maradhat a kamatstop

Gulyás Gergely ismertetése szerint a mostani helyzet még nem teszi lehetővé a kamatstop kivezetését, mivel ez jelentős terheket jelentene a családoknak.  A jegybanki kamat és az infláció mértéke miatt nem tudnak jelentősen változtatni most. Ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fognak dönteni a kamatstop kivezetéséről. 

Ez nagyjából az idei év végén lehet 

- tette hozzá a miniszter. 

A baloldal mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá a forrásaihoz

Gulyás Gergely elárulta, hogy a számlákat egy hónapon belül fogja Magyarország elküldeni az Uniónak. Ez nem a helyreállítási alapra vonatkozik, hanem az elmúlt 7 éves költségvetésre. 

Mindenben meg fog felelni a kormány az uniós kohéziós források tekintetében. Ugyanakkor látjuk azt, hogy ezzel szemben mind Brüsszelben, mind a baloldali ellenzéknél ellenállás van. A baloldal ma mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá a minket megillető forrásokhoz. 

- zárta sorait a politikus.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak az újabb részletek Balogh Edina és Szabó Simon kapcsolatáról

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább