Létrehozva: 2023.04.17.
Módosítva: 2023.04.17.

Elegük lett a budapesti kerületeknek Karácsony Gergelyék semmittevéséből

Sorra veszik át a fővárosi feladatokat a budapesti kerületek, miután a Fővárosi Önkormányzat nem csinál semmit...

 

Újat raknak ki a leszerelt kukák helyett, maguk újítják fel az utat, mert Karácsony megígérte, de nem csinálja, átvesznek parkokat a fővárostól kerületi kezelésbe, hogy ne legyen elviselhetetlenek az állapotok... Kukák, útfelújítások, utcaseprés, parkok gondozása, kereszteződések... A budapesti kerületek nagyon megelégelték a Fővárosi Önkormányzat tehetetlenségét, és inkább maguk fizetik a dolgokat, csak működjenek... Eközben a Fővárosi Önkormányzat rekordösszegű iparűzési adóval gazdálkodhat. 

Karácsony Gergely csak a Facebookon erős, meg ha beszélni kell, a cselekvésben már nem annyira... Fotó: Ripost

Sok helyen a kerületek átveszik az utcaseprést, mert a főváros nem oldja meg.  Rengeteg arra a példa, hogy terek, parkok karbantartását, működtetését, néhol tulajdonjogát vállalják át a kerületek - a Belvárosban például szinte már nincs is olyan park, amelyet ne a fideszes kerületvezetés vett volna át, vagy amelynek legalább a működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgy Péter ne kérte volna át. 

Sőt, nem csak a kerületek oldják Karácsonyék helyett a dolgokat, hanem már az agglomerációs városok is. Dunakeszi önkormányzata például nem bírta kivárni Karácsony Gergelyéket, és Újpesttel összefogva saját maga fizeti a külső Szilágyi út végén lévő csomópontot.

Annyira nem működik Budapest, hogy már a balos polgármesterek is beszólnak Karácsonynak. 
A XVIII. kerület baloldali vezetése például nem vár tovább a fővárosra, önerőből újítja fel az Üllői utat. A kampányban Szaniszló Sándor és Karácsony Gergely is megígérte, hogy az Üllői utat komplexen felújítják. Eltelt 3 és fél év, Karácsony persze nem tett semmit. Ezért a XVIII. kerületi önkormányzat DK-s polgármestere átvette a fővárostól a feladatot - de így csak kisebb szakasz és csak a felszínen újulhat meg. Az alatta lévő 150 éves csövekhez azonban nem nyúlnak - de ha meghibásodik valami, fel kell bontani a frissen aszfaltozott részt. Szaniszló Sándor pikírten be is szólt Karácsony Gergelynek:

Pestszentlőrinc jobban bánt a forrásaival, ezért lesz pénze felújítani az Üllői utat a Fővárosi Önkormányzat helyett…

 

3 ezer kukát szereltetett le Karácsony Gergely a városban, azóta úszik a szemétben minden Fotó: Metropol

Leszereltetett 3000 kukát a városban

Karácsony Gergely azzal kezdte budapesti "kormányzását", hogy leszereltetett  3 ezer kukát, spórolásra hivatkozva. Azóta már Horváth Csaba fővárosi szocialista frakcióvezető is belátta, hogy hiba volt a lépés, olyan kicsi a megtakarítás, cserébe viszont elárasztotta Budapestet a szemét. Azóta több kerületben is saját költségen helyeztettek ki kukákat - a főváros helyett.

A Hild téren lévő belvárosi játszótér a Fővárosi Önkormányzat kezelésében teljesen lepukkant, ezért kezdeményezte és vette át 2021-ben a fideszes V. kerületi önkormányzat a terület kezelését. A beruházást Belváros önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat helyett finanszírozza.


Sokkal több pénz folyik be a fővároshoz, mint korábban

- 2021-ben 20 milliárddal több iparűzési adó folyt be, mint ahogyan azt tervezték. 2022-ben 30 milliárddal több folyt be az előző évihez képest, és most 2023-ban 76 milliárd forinttal több iparűzési adó bevételre várnak a tavalyi évben befolyt összeghez képest. Ne felejtsük el azt sem, hogy 200 milliárdot hagyott a kasszában Tarlós István. Nincs eltérő jogi, illetve pénzügyi helyzete a fővárosnak vagy Angyalföldnek vagy Mátyásföldnek. Annyi a különbség, hogy az adott kerületek jobban gazdálkodnak. Ha Budapestnek nem  facebookozó, siránkozó és másra mutogató vezetője lenne, hanem olyan, aki agilis, a városát szerető és az abban élőkért valóban tenni akaró, akkor nem itt tartana a főváros, ahol tart – mondta el a Metropolnak korábban Wintermantel Zsolt. A fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: "Demszky Gáborban még volt valami, ő szerette Budapestet. Karácsony Gergelyt egyáltalán nem érdekli a főváros. Határozott véleményem az, hogy ma is csak az országos politikával, a külpolitikai intézkedések minősítésével, a kormánnyal való hadakozással, ahelyett, hogy a saját dolgával foglalkozna. Számára ez egy pozíció, ahonnan kommunikál, amely mögött anyagi források vannak, ahová be lehetett ültetni a saját és Gyurcsány-kormány régebbi embereit de magával a várossal nem foglalkozik".

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár is elmaradt volna, ha a fővároson múlik -  ezt is a kerület vette át

Tarlós István korábbi főpolgármester a Metropolnak úgy fogalmazott Karácsony Gergely gazdálkodásával kapcsolatban: "Miközben Karácsonyék arról panaszkodnak, hogy kiürült a kassza, Budapest pénzügyi helyzetéről eddig egyetlen valós, pontos adatot sem közöltek".

Fotó: Nagy Zoltán

Budapest korábbi főpolgármestere hozzátette: "Karácsony számára a kommunikáció az elsődleges, azzal próbálja áthidalni a hiányosságokat. De ezzel nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Annyit legalább megtehetne, hogy olyan emberekkel veteti körbe magát, akik jobban ismerik a várost és az önkormányzati életet".

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Újabb nagyberuházást jelentett be Lázár János

metropol.hu

50 éves a Rubik-kocka, brit lap készített interjút a magyar feltalálóval

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal