Létrehozva: 2023.04.17.
Módosítva: 2023.04.17.

Elegük lett a budapesti kerületeknek Karácsony Gergelyék semmittevéséből

Sorra veszik át a fővárosi feladatokat a budapesti kerületek, miután a Fővárosi Önkormányzat nem csinál semmit...

 

Újat raknak ki a leszerelt kukák helyett, maguk újítják fel az utat, mert Karácsony megígérte, de nem csinálja, átvesznek parkokat a fővárostól kerületi kezelésbe, hogy ne legyen elviselhetetlenek az állapotok... Kukák, útfelújítások, utcaseprés, parkok gondozása, kereszteződések... A budapesti kerületek nagyon megelégelték a Fővárosi Önkormányzat tehetetlenségét, és inkább maguk fizetik a dolgokat, csak működjenek... Eközben a Fővárosi Önkormányzat rekordösszegű iparűzési adóval gazdálkodhat. 

Karácsony Gergely csak a Facebookon erős, meg ha beszélni kell, a cselekvésben már nem annyira... Fotó: Ripost

Sok helyen a kerületek átveszik az utcaseprést, mert a főváros nem oldja meg.  Rengeteg arra a példa, hogy terek, parkok karbantartását, működtetését, néhol tulajdonjogát vállalják át a kerületek - a Belvárosban például szinte már nincs is olyan park, amelyet ne a fideszes kerületvezetés vett volna át, vagy amelynek legalább a működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgy Péter ne kérte volna át. 

Sőt, nem csak a kerületek oldják Karácsonyék helyett a dolgokat, hanem már az agglomerációs városok is. Dunakeszi önkormányzata például nem bírta kivárni Karácsony Gergelyéket, és Újpesttel összefogva saját maga fizeti a külső Szilágyi út végén lévő csomópontot.

Annyira nem működik Budapest, hogy már a balos polgármesterek is beszólnak Karácsonynak. 
A XVIII. kerület baloldali vezetése például nem vár tovább a fővárosra, önerőből újítja fel az Üllői utat. A kampányban Szaniszló Sándor és Karácsony Gergely is megígérte, hogy az Üllői utat komplexen felújítják. Eltelt 3 és fél év, Karácsony persze nem tett semmit. Ezért a XVIII. kerületi önkormányzat DK-s polgármestere átvette a fővárostól a feladatot - de így csak kisebb szakasz és csak a felszínen újulhat meg. Az alatta lévő 150 éves csövekhez azonban nem nyúlnak - de ha meghibásodik valami, fel kell bontani a frissen aszfaltozott részt. Szaniszló Sándor pikírten be is szólt Karácsony Gergelynek:

Pestszentlőrinc jobban bánt a forrásaival, ezért lesz pénze felújítani az Üllői utat a Fővárosi Önkormányzat helyett…

 

3 ezer kukát szereltetett le Karácsony Gergely a városban, azóta úszik a szemétben minden Fotó: Metropol

Leszereltetett 3000 kukát a városban

Karácsony Gergely azzal kezdte budapesti "kormányzását", hogy leszereltetett  3 ezer kukát, spórolásra hivatkozva. Azóta már Horváth Csaba fővárosi szocialista frakcióvezető is belátta, hogy hiba volt a lépés, olyan kicsi a megtakarítás, cserébe viszont elárasztotta Budapestet a szemét. Azóta több kerületben is saját költségen helyeztettek ki kukákat - a főváros helyett.

A Hild téren lévő belvárosi játszótér a Fővárosi Önkormányzat kezelésében teljesen lepukkant, ezért kezdeményezte és vette át 2021-ben a fideszes V. kerületi önkormányzat a terület kezelését. A beruházást Belváros önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat helyett finanszírozza.


Sokkal több pénz folyik be a fővároshoz, mint korábban

- 2021-ben 20 milliárddal több iparűzési adó folyt be, mint ahogyan azt tervezték. 2022-ben 30 milliárddal több folyt be az előző évihez képest, és most 2023-ban 76 milliárd forinttal több iparűzési adó bevételre várnak a tavalyi évben befolyt összeghez képest. Ne felejtsük el azt sem, hogy 200 milliárdot hagyott a kasszában Tarlós István. Nincs eltérő jogi, illetve pénzügyi helyzete a fővárosnak vagy Angyalföldnek vagy Mátyásföldnek. Annyi a különbség, hogy az adott kerületek jobban gazdálkodnak. Ha Budapestnek nem  facebookozó, siránkozó és másra mutogató vezetője lenne, hanem olyan, aki agilis, a városát szerető és az abban élőkért valóban tenni akaró, akkor nem itt tartana a főváros, ahol tart – mondta el a Metropolnak korábban Wintermantel Zsolt. A fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: "Demszky Gáborban még volt valami, ő szerette Budapestet. Karácsony Gergelyt egyáltalán nem érdekli a főváros. Határozott véleményem az, hogy ma is csak az országos politikával, a külpolitikai intézkedések minősítésével, a kormánnyal való hadakozással, ahelyett, hogy a saját dolgával foglalkozna. Számára ez egy pozíció, ahonnan kommunikál, amely mögött anyagi források vannak, ahová be lehetett ültetni a saját és Gyurcsány-kormány régebbi embereit de magával a várossal nem foglalkozik".

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár is elmaradt volna, ha a fővároson múlik -  ezt is a kerület vette át

Tarlós István korábbi főpolgármester a Metropolnak úgy fogalmazott Karácsony Gergely gazdálkodásával kapcsolatban: "Miközben Karácsonyék arról panaszkodnak, hogy kiürült a kassza, Budapest pénzügyi helyzetéről eddig egyetlen valós, pontos adatot sem közöltek".

Fotó: Nagy Zoltán

Budapest korábbi főpolgármestere hozzátette: "Karácsony számára a kommunikáció az elsődleges, azzal próbálja áthidalni a hiányosságokat. De ezzel nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Annyit legalább megtehetne, hogy olyan emberekkel veteti körbe magát, akik jobban ismerik a várost és az önkormányzati életet".

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a német költségvetés - bármikor megbukhat Scholz kancellár

origo.hu

Amíg Karácsony szelfizik, addig az utasok tolják az elakadt trolit - fotó

borsonline.hu

Megcsúszott a behavazott úton és halálra gázolt egy nőt a busz

mandiner.hu

Elképesztő: ezért ölhették meg Kennedy elnököt

metropol.hu

Marics Peti sem maradt csendben, reagált Istenes Bence botrányára

magyarnemzet.hu

Meghalt Shane MacGowan, a leghíresebb ír kocsmazenekar énekese

origo.hu

Szörnyű titkokat őriz egy szellemépület a Budapest szívében - videó

mindmegette.hu

Az Év Szaloncukra 2023: ezt érdemes levadászni idén karácsonykor!

borsonline.hu

A véres vizeletet véresen komolyan kell venni! (x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Miért káros, amit az albán pékségekben veszel? Itt az 5 legfőbb bűnük

INSIDER

Számlagyárat üzemeltethetett az Amnesty International igazgatójának testvére

INSIDER

Víg Karácsony: Miközben az első hó megbénította a budapesti közlekedést, a főpolgármester vidáman fotózkodott

INSIDER

Meghosszabbította a kamatstopot a kormány: íme, a részletek

INSIDER

Nem csak adott – ezt kérte a beteg Patriktól a tévés műsorvezető

INSIDER

"A papa nélkül nagyon nehéz lenne" - nagyszülei küzdenek a daganatos beteg fiú gyógyulásáért

INSIDER

Harmadfokú riasztást adtak ki ónos eső miatt négy vármegyére

INSIDER

Fordulat az időjárásban: ez vár ránk pénteken