Létrehozva: 2023.04.16.
Módosítva: 2023.04.16.

Országos vita lett az ügyből: akadályozható-e a házunk előtti parkolás?

Megtilthatjuk másoknak, hogy közterületen a házunk elé parkoljanak? És ha nem, akkor a házunk előtti közterületet miért nekünk kell tisztán tartanunk? Van, ahol tilos zöldfelületen parkolni? Megannyi kérdés, amin napok óta pörög az internet, a házunk előtti parkolás témája országszerte vitákat váltott ki.

Szerző Forgács Ági

Zamárdiból indult ez témaindító poszt, ami az elmúlt napokban az egész országot bejárta. Az alapkérdés az, hogy megtilthatjuk-e másnak, hogy közterületen a házunk elé parkoljon? A poszthoz egy olyan fotót használtak, amin valaki súlyos kődarabokkal zárta el a parkolni vágyók elől a háza előtti füves részt.  A "házunk előtti parkolás témaköre" igencsak megosztó. 

Ne kövekkel oldjuk meg a házunk előtti parkolás bosszúságát Fotó: Facebook

Nem tilthatjuk meg!

Megtilthatom e másnak, hogy közterületen a házam elé parkoljon? Védhetem kövekkel a ház előtti területet? Ültethetek e takaró sövény az utcára a kerítésem elé? Mikor kell engedélyt kérni? Röviden: NEM 

– áll a posztban. Amennyiben a házunk előtti terület közterület, és jelzőtábla nem korlátozza a parkolást, illetve a parkoló autó nem állja el a kapubejárónkat és járdánkat, akkor a parkolás a házunk előtt jogszerű. Meg sem védhetjük mások elől, hiszen közterületre engedély nélkül nem helyezhetünk el köveket, betondarabokat vagy bójákat, sőt, sövényt sem ültethetünk oda. Amennyiben mégis így tennénk, akkor engedély nélküli közterület-használatot követnénk el, ez a jogsértés pedig pótdíj kiszabását is magával vonhatja, amennyiben pedig a kihelyezett tárgyak sérülést okoznak egy gépárműben vagy kerékpárban, akkor kártérítést is kötelesek vagyunk fizetni.

A rendben tartása a ház tulajának felelőssége

A legtöbben felháborodtak a poszton, és igazságtalanságnak nevezik a szabályokat. Mert bár azt nem akadályozhatjuk meg, hogy a házunk előtti közterületen ki parkoljon, ugyanezt a szakaszt már nekünk kell rendben tartanunk, ezt országos rendelet írja alá. A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló együttes rendelet alapján a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti járdaszakasz, a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. „Felháborító. Fantasztikus, hogy kötelező tisztán tartani a ház előtti közterületet saját pénzből vett zsákba szedve a zöld hulladékot és a kukámba dobni a többi mocskot. De nem ültethetek, nem keríthetem el, hogy ne sz**ják teli a kutyák, ne pi**lják le a kerítést, ne kaparják ki (az általam vásárolt fűmagból) a nyírt, gondozott füvet. A teherautók, futárok és még jó páran a járdát széttörve mennek neki majdnem a kerítésnek. Fantasztikus” – fakadt ki egy budapesti, csillaghegyi hölgy a fura kettősségen.

A köveket mindenképpen felejtse el!

Bár az is érthető, ha valaki kövekkel védené a háza előtti füves részt, ezt azért sem teheti meg, mert sok esetben a tűzoltóautó vagy mentőautó sem tud máshol leállni, vagy egy másik gépjármű nem tud a kövektől félrehúzódni, hogy elengedjen egy dolgára siető, szirénázó autót. Arról nem beszélve, hogy mekkora károkat tud okozni ez egy-egy autóban. 

Elég egy rossz mozdulat, és megvan a baj Fotó: Ripost

Olvasónk lánya friss jogosítványával vezetett, amikor egy szemből érkező autó mozdulata egy picit megijesztette, ezért ő kicsit félrerántotta a kormányt. Az esetből semmi nem lett volna, de egy olyan helyen történt a manőver, ahol egy tulajdonos kövekkel rakta ki a háza előtti füves részt. Az autó fennakadt egy hatalmas kövön, daruval kellett leemelni róla. A kárt végül a köveket kirakó tulajdonos biztosítója fizette meg.

Daruval kellett leemelni az autót a kövekről Fotó: Ripost 

Hol marad az udvariasság és az illem?

A legtöbb felháborodott kommentelő arról ír, hogy szépen gondozza az utcafrontot, de egy-egy parkoló autó teljesen tönkreteszi az oda ültetett virágokat, vagy gyepesítést. Ez már a jó illem és udvariasság kérdése, hogy parkolás közben nem teszünk tönkre egy láthatóan jól karbantartott, füves részt.

Nem mindenhol parkolhat zöldfelületen

Bár a KRESZ azt kifejezetten nem tiltja, hogy valaki zöldfelületen parkoljon, egyes települések, vagy kerületek saját, önkormányzati rendeletben szabályozhatják és tilthatják a zöldfelületen parkolást. Ilyen például Zugló, vagy Székesfehérvár is, ahol tilos a fűre állni kocsival. Nehéz azonban kitalálni, hogy vajon hol mi a szabály, mivel azonban „ignoranta iuris non excusat”, azaz a jog nem tudása nem mentesít a jogkövetkezmények alól, kénytelenek vagyunk azt településenként, kerületenként külön leellenőrizni, hogy parkolhat a zöldfelületen vagy sem. Idén év elején például Székesfehérváron váltott ki döbbenetet, amikor több lakót is megbírságoltak zöldfelületen parkolás miatt. "A rendelet egyértelműen meghatározza, mi minősül zöldterületnek – az a növényzet nélküli földes közterület is annak számít, amiről a korábbi növényzetet károsító hatások már kipusztították. Az követ el szabályszegést, aki zöldterületen, arra ki nem jelölt helyen gépjárművel parkol" – tájékoztatta akkor a székesfehérvári önkormányzat a feol.hu-t, a lapnak pedig azt is elárulták, hogy 2022-ben 402 esetben indított eljárást a közterület-felügyelet parkosított területen történt parkolás miatt.

Sok helyen egészen durva viták alakulnak ki, fenyegetőzésekkel ugyanezen ügyben. Egy váci Facebook-csoportban például konkrétan az autójuk tönkretételével fenyegetik meg azokat az egyik környéken, akik nem ott laknak, ahová megálltak - mások meg joggal felhívják rá a figyelmet, hogy az önbíráskodás tilos, és ott egyébként bárki megállhat, ahol azt tábla vagy szabály nem tiltja. Az más kérdés, hogy illik-e más háza elé parkolni...

 

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

magyarnemzet.hu

„Sokáig emlékezni fogok még erre” – a mindent eldöntő góljáról beszélt a Veszprém távozó légiósa

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság