Létrehozva: 2023.03.10.
Módosítva: 2023.03.10.

Orbán Viktor: Soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként a béke fontosságáról, az infláció visszaszorításáról és gyermekvédelmi kérdésekről is beszélt.

Orbán Viktor péntek reggel ismét a Jó reggelt, Magyarország! vendége volt. Elsőként arról beszélt a Kossuth Rádió stúdiójában, mekkora esélye van arra, hogy az orosz-ukrán háború világháborúvá eszkalálódik.

Orbán Viktor, Jó reggelt, Magyarország!, Facebook
Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként a béke fontosságáról, az infláció visszaszorításáról és gyermekvédelmi kérdésekről is beszélt Fotó: Facebook

Egy évvel ezelőtt mindannyian abban reménykedtünk, hogy ez a fegyveres konfliktus nem terebélyesedik igazi háborúvá, vagy ha mégis, földrajzilag korlátozott marad, a bevont, bevonódó országok száma csekély lesz, és hamar véget ér. Mindennek az ellenkezője történt. A háború egy év után sokkal durvább és kegyetlenebb – kezdte Orbán Viktor, hozzátéve: mindkét oldalon 100 ezer felett vannak a halottak és jóvátehetetlenül sérültek száma.

Ahelyett, hogy a nemzetközi közvélemény elköteleződne a béke mellett, a világ kettévált – folytatta. Kiemelte: sokan szorgalmazzák a békét, Magyarország mellett a türkök, az arabok, a kínaiak vagy az afrikaiak például tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak, a nyugat azonban nem. A nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, annak megnyerésére buzdító, még több áldozatról szóló beszédeket tartanak és egyre veszélyesebb fegyvereket küldenek Ukrajnába.  

"Nagyon közel vagyunk szerintem ahhoz, hogy komoly javaslatként kerüljön asztalra, hogy Ukrajnával szövetséges országok katonái is lépjék át a határt. 

Azt kell tehát mondanom, hogy soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, a világ soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen. Ennek a valószínűsége napról napra nő.

Magyarország a béke pártján áll

A Vatikán mellett – ami nem tagja az EU-nak – Magyarország az egyetlen európai békepárti fél – emelte ki a miniszterelnök. 

Emellett arról is beszélt: természetesen hadseregre szüksége van minden országnak, így Magyarországnak is, hogy jövőnk legyen. Fontos a Honvédség ütőképessége, ezért növelni kell a katonák számát, elkötelezettségét, képzési szintjüket, megbecsülésüket, és modern fegyvereket kel a rendelkezésükre bocsátani.

Míg a béke mellett vagyunk, Magyarországnak nem szabad védtelennek lennie. Mi nem azért akarunk békét, mert nincs erőnk megvédeni magunkat, hanem azért, mert a béke jó, a háború meg rossz!

Fontos, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti."

A leggyorsabb inflációcsökkentő eszköz a szankciók eltörlése lenne

A rádióinterjú során az infláció kérdése is szóba került. Ennek kapcsán Orbán Viktor elmondta: az év végére 10 százalék alá megy az infláció mértéke

"Az a fontos, hogy az év végére 10 százalék alá szorítsuk az inflációt. Az ehhez szükséges döntéseket a kormány meghozta. Mindenki el is fogadja, hogy ezek jó döntések" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a 20 inflációellenes döntést széleskörűen támogatják az emberek, és abban is egyetértés van, hogy ezek eredményesek esznek.

Orbán Viktor azt mondta: biztos abban, hogy ha a szankciókat holnap reggel megszüntetnék, akkor azonnal, egy lépésben legalább a felére csökkenne az infláció, és elkezdene visszatérni a 2-3 százalékos tartományba. Emlékeztetett: tíz szankciós csomag van már mögöttünk, ami "tíz véres csatát" jelent politikai értelemben, amikor a magyar érdekekért ki kellett állni, és a külügyminiszter vezetésével ezeket a csatákat "sikeresen le is hoztuk".

Magyarország nem enged a gyermekvédelem kérdésében

A miniszterelnök a gyermekvédelmi kérdésekről is szót ejtett, a hazai gyermekvédelmi törvények szigorításáról. Elmondta: szülhet újabb konfliktusoka a törvényszigorítás Brüsszel és Magyarország közt, mi azonban kiállunk a szülők gyermeknevelési jogai mellett.

"Három nagy ügyben van kibékíthetetlennek látszó véleménykülönbség a brüsszeli bürokraták és Magyarország közt: a migráció kérdése, a háború kérdése és a gender-ügy, ami a gyermekvédelem ügye. 

Brüsszelben azt követelik, hogy a gyermekvédelem ügyében szüntessük meg a szülők elsőbbségét. Magyarország pedig ragaszkodik ahhoz, hogy kiskorú gyermekek esetében a gyerekek nevelése a szülők felelőssége, és ezt senki nem veheti el tőlük.

 Brüsszel szerint a gyermek neveléséért nem a szülő viseli a felelősséget, hanem mindenféle modern eszméket megtestesítő, furcsa szokásoknak hódoló aktivisták." 

Hozzátette: a szülőknek joguk van ahhoz, hogy megvédjék a gyerekeiket, és joggal várják el a mindenkori kormányzattól, hogy segítsen nekik megvédeni a gyermekeiket, és a komány segítse őket abban, hogy a gyermekneveléshez való joguk kizárólagos maradjon és senki ne nyúlhasson a gyerekeinkhez se fizikai, se mentális értelemben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság