Létrehozva: 2023.03.15.
Módosítva: 2023.03.15.

Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből!

A magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Petőfi ebben a menetben itt van velünk - mondta ünnepi beszédében Orbán Viktor.

A 200 éve született Petőfi Sándor szülőhelyén, a Kiskunság közepén, Kiskőrösön tartotta március 15-i ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

 

"Ha egy idegen rátekint a 200 éve született Petőfi Sándor életére, alig hiszi el, amit lát. Születésekor olyan gyenge, hogy spirituszban fürdetik, lesz belőle színész, csepürágó. Öt éve alatt nemzetközi hírnevet teremt, kirobbant egy szabadságharcot, 26 évesen pedig a megszálló csapatok fegyverei által elesik a csatában. Ahogy jött, úgy távozik, egyszerűen átlép a legendák világába. Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton..." - ecsetelte Orbán Viktor.

Szerinte mi, magyarok semmiféle rejtélyt nem látunk itt, "magyar sors", mégis "mi aligha tudnánk utánacsinálni".

Orbán Viktor szerint egy amerikai filmrendező Petőfi-rejtélyről beszélne. Magyar sors, közülünk való, aki fölénk emelkedik. A magyar nehezen fogadja el az ilyet, de most elfogadja. A mi szerelmetes fiúnk, Petőfi, minden magyarban van egy kis Petőfi - mondta a kormányfő. 

 

1848-ban - mint folytatta - a nemzet fejét felemelő volt, amely önbizalommal néz szét Európában, "medret szabott vad folyóinknak, vasutat épített Vácig...", "szép jövő előtt álló, csinosodó ország" volt akkor Magyarország. Ez azonban "mind szép és jó, de nekünk, magyaroknak kevés".

"Mindig kell lennie egy hivatásnak, ami a hétköznapok felett áll" - fogalmazott a miniszterelnök.

De "mit tegyünk a visszaszerzett önbecsülésünkkel?" - tette fel a kérdést.

"A várva várt keresett szót, keresett hangot Petőfi adta meg a hazának. A szó tiszta, a hang magával ragadó volt. Talpra magyar, rabok legyünk vagy szabadok. Ha csak ennyit tettek volna, helyük lenne a magyarok nagy könyvében" - jelentette ki.

"Ez a nagy közös születésnapunk"

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap - mondta a kormányfő. Így él a mi emlékezetünkben a magyar szabadság születésének a napja is - közölte. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Szólt arról is, hogy Petőfi szülei előtt is fejet kell hajtani. 

Ha két magyar összetalálkozik, akkor jó esély van arra, hogy 3 véleményen legyenek. Abban teljes egyetértés van, hogy Petőfi a legnagyobb magyar költő. Meglepő, hogy ebben egyetértés van - tette hozzá. "Mi magyarok költőien lakozunk a Földön, ahol nagyon prózaian lakozik az élet. Minden nagy költőnkben van valami a nagy magyar néplélekből" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.  

Talán azért van egyetértés Petőfi kapcsán, mert a szabadságnak nagy világnyelve van, és a szabadság magyar nyelvjárását Petőfi teremtette meg - mondta Orbán Viktor. "A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve, mert több mint 200 nyelvre fordították le Petőfit verseit." 

Orbán közölte, Petőfi nem volt katonának való, valamint elbűvölő különc volt. Barátnak sem volt könnyű eset. Ostorozta azokat, akiket fűzfapoétának tartott, a kritikát és a kritikusokat nem szívlelte - tette hozzá. Nehéz ember volt, és áradt belőle a magabiztosság - mondta a kormányfő. Az ilyen embert sokan elutasítják. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Petőfi soha nem hagyta el a szellemi világ keresztény erőterét. A szabadság, egyenlőség, testvériség a hit, remény, szeretet parancsa mellett érvényes csak, és ezt Petőfi is tudta - mondta. Megállás nélkül dolgozott Petőfi, és csak 5 év adatott neki alkotásra - mondta. "Csak 5 év, és Petőfi életműve mégis teljes." 

Az ő életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt - mondta a kormányfő. "Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk" - tette hozzá.  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy magyarnak születni kötelességet jelent, és méltónak lenni a fajtánkhoz. Vagy rabság, vagy szabadság - lehet választani. A kormányfő elmondta, hogy Petőfi tudta, a nemzet életében is eljön a döntés pillanata, és ha itt a pillanat, akkor harcba szálljon. Petőfi éppúgy, mint mi egy szabad Magyarország boldog polgára akart lenni. Választhatta volna a biztos és jómódú életet, és megérdemelte volna, hogy ágyban, párnák között a nemzet koszorús költőjeként távozzon, de ő másként döntött. "Úgy halt meg, ahogy megénekelte."    

Orbán Viktor közölte, a magyar szabadság hatalmas menete néha zsákutcába jutott az elmúlt 200 évben, de ma is tart és Petőfi itt van velünk, még ha nem is látjuk. 

"A magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Petőfi ebben a menetben itt van velünk. Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke. Tartozunk neki. Ezért sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből. Nem fogjuk hagyni és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi!"

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

„Nem akarom túlnőni Lacit” – Lukács Laci miatt nem akarta vállalni a Kincsvadászokat a Tankcsapda dobosa

ripost.hu

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal