Létrehozva: 2023.03.09.
Módosítva: 2023.03.09.

Orbán Viktor: a munkahelyek elsősorban a magyarokéi

Orbán Viktor részvételével tartották meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényét, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején azt mondta, hogy a 2022-es választási évben Magyarországon a költségvetési hiány és az államadósság is csökkent. "Személyesen büszke vagyok erre a tényre" - mondta. "Így nyertük meg a 2014-es és a 2018-as választást is, hogy nem tévesztettük szem elől az irányokat. Ez kifejezetten a pénzügyminiszternek köszönhetjük" - fordult Varga Mihály felé.

A 2022-26 között működő kormány fókusza a gazdaságon lesz. Ennek alapján épül fel a kormány is

 - tette hozzá. 

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány már 2022-ben is tudta, hogy a következő években a gazdaságra kerül a hangsúly. Rámutatott arra, hogy rövid idő után hozzá kellett nyúlni a kormány szerkezetéhez, mert a brüsszeli szankciók jelentősen megemelték az energia árát, és szükséges lett egy energiaügyi minisztérium kialakítása - mondta a kormányfő. 

Ez egy válságkezelés. 

 

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK / Polish Politics And More

Fontos a magyar munkaerő megvédése

Magyarországnak 500 ezer új munkaerőre lesz szüksége a következő években. Nagyon világossá kell tenni, hogy a belső tartalékok mozgósítására kell helyezni a hangsúlyt - mondta a miniszterelnök. Magyarországon fontos, hogy elsősorban a magyarok kapjanak munkát, csak ezt követően jöhet minden más. A miniszterelnök hozzátette, hogy nem szabad kényelmi szempontból vendégmunkásokat behozni, hiszen akkor a Nyugat sorsára jutunk.

Az adószintnek alacsonyan kell maradnia

Fontos, hogy az adószint alacsonyan maradjon. Nem új adókat kell kivetni, hanem a kivetetteket kell beszedni - mondta a miniszterelnök. Globális minimumadó ügyben a kormány döntetlent tudott elérni, meg tudjuk védeni a cégeket. Ennek a többletterhe a külföldiek nyakán lesz, nem a magyarokén - húzta alá a miniszterelnök.

Lesz Erasmus-program

Orbán Viktor az oktatással kapcsolatban is kifejtette a kormány véleményét. Elmondta, az Európai Unió a magyar egyetemektől veszi el a versenyelőnyt, nem pedig a kormányoktól. 

Erasmus-program lesz, maximum a magyar költségvetésből fogjuk finanszírozni

 - jelentette ki a miniszterelnök.

Van erő a magyar gazdaságban

"Kiváló munkaerőnk van, kiváló mérnökeink és vállalatvezetőink vannak, mi ehhez értünk. A magyar gazdaság kulturálisan emberi képességekből áll, azt tudjuk csinálni, amihez értünk" - mondta a miniszterelnök. Ehhez viszont energia kell, azt pedig elő kell állítani. A következő két év legfontosabb politikája az energiakapacitások létrehozása lesz. Magyarország gázerőműveket fog építeni, a döntések már megszülettek - jelentette ki Orbán Viktor. Azt, hogy az állam építi majd ezeket, vagy magántőkéből történik, még nem bizonyos, de két-három ilyen erőmű fog épülni.

Az infláció a szankciós politika következménye

Az elmúlt négy évben nem normális gazdasági környezetben vagyunk, ilyenkor mindig előjönnek a viták. Ettől nem szabad megijedni - mondta Orbán Viktor. A mostani helyzetet a jegybank máshogy akarja kezelni, mint a kormány, ebben az ügyben előbb utóbb dűlőre kell jutni - húzta alá, A mostani infláció a nemzetközi energiaárak és a szankciós politika következménye. Az inflációval szembeni kormányzati politika sikeres lesz, ennek első jelei már a februári számokon látszanak, és a következő hónapokban csökkenni fog az infláció, akkor egy csökkenő infláció mellett könnyebb lesz összhangba hozni a jegybanki és kormányzati eszközöket.

Nekünk mindenképpen meg kell tartani a magyar járműipart Magyarországon, akkor is, ha átáll fosszilisről elektromosra - húzta alá.

Gazdasági rekordok dőltek meg

Orbán Viktor elmondta, hogy tavaly a magyar autóipar 12 ezer milliárd forintos termelési értéket ért el, ami új rekord. Az élelmiszeripar a tavalyi évben jutott előszőr a 6 ezer milliárd értéknél magasabb termelési érték fölé, ez a szám a fémipar esetében 4 ezer milliárd. A következő években a helyzet nehezebb lesz, mivel visszaszállnak a versenybe a nyugati országok is, akik az elmúlt években nem vettek részt ebben a versenyben.

A háborúból ki fogunk maradni

A miniszterelnök szavait zárva végül kifejtette: "Nagy nyomás lesz, préselni fognak bennünket, de 

elég erősek vagyunk, hogy kimaradjunk a háborúból. 

A szankciókat, amelyek sértik Magyarország érdekeit, továbbra is sikeresen meg fogjuk vétózni. Az orosz energiaellátást fönn fogjuk tartani, a rezsicsökkentett árakat képesek leszünk finanszírozni, a 4,7 milliónyi munkahelyet képesek leszünk megvédeni, sőt, növelni fogjuk. A kis- és középvállalkozásokat tudjuk támogatni speciális programokkal akkor is, hogy ha a jegybanki alapkamat magasan marad. A beruházások ösztönzését, mint látták, el fogjuk végezni. Az ahhoz szükséges energiakapacitásokat ki fogjuk építeni és az exportorientált növekedést, mint stratégiát, fent fogjuk tartani, és közben le fogjuk törni az inflációt" - összegezte Orbán Viktor.

A TELJES BESZÉD ITT TEKINTHETŐ MEG:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten is

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

mandiner.hu

Horváth József: Egy szárazföldi támadás esetén maximum három hétig tudna ellenállni az Európai Unió Oroszországnak

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

magyarnemzet.hu

Ütött a XV. kerületi gyermekfelügyelő, ha a gyerekek nemet mondtak a szexre

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány