Létrehozva: 2023.03.01.

Kihalt szellemház lett az etyeki álomiskolából, amit Gyurcsányék hagytak lepusztulni - videó!

Stábunk kint járt a helyszínen és bejárta a több mint négy hektáros területet. Az iskolából mára csupán egy lelakott, romos laktanya épület maradt, gazzal benőtt udvarral és emlékekkel.

Az egykor nagy népszerűségnek örvendő Kolumbusz Kristóf Humángimnázium 2007 nyara óta áll üresen, amikor az akkori második Gyurcsány-kormány nem adta meg az iskola működéséhez szükséges anyagi forrásokat. Az iskola annyi adósságot halmozott fel addigra, hogy képtelen volt folytatni a működését és a 2006/2007-es tanévzárón végleg bezárta kapuit. Akkor még abban bízott az igazgató és a tantestület, hogy egyszer majd újra ellepik a diákok az etyeki iskolát, ez azonban nem következett be: immár 16. éve áll üresen az épület.

Az egykori impozáns épületből szinte csak romok maradtak mára. Fotó: Tóth Bence

Egy kifosztott épület maradt az egykori gimnáziumból

Leszakadt álmennyezet, üresen álló termek, romos folyosók és bevert ablakok – ez a látvány fogadja azt, aki ellátogat az etyeki Kolumbusz Kristóf Humángimnázium volt épületébe. Az egykori, reformpedagógiát alkalmazó intézmény híres volt egyéni tanítási módszereiről, kis létszámú osztályairól és élménypedagógiájáról. Ilyen volt például az utazóosztály ötlete is, ami azt jelentette, hogy a diákok elutazhattak a tananyag helyszínére, és ott sajátíthatták el az ismeretanyagot, legyen az Törökország, India vagy akár Egyiptom.

Az álomszerű iskolának - ahová mindannyian szívesen jártunk volna - azonban 2007-ben befellegzett. Ekkorra az intézmény annyi adósságot halmozott fel, amit képtelen volt fedezni, az akkori Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány pedig nem tartotta be ígéreteit, miszerint anyagilag segít az iskolán. Az iskola speciális oktatási programja alapból is drágább volt, mint egy önkormányzati intézmény fenntartása, ráadásul az iskola vezetősége a legjobban tanuló diákoknak térítésmentes helyeket biztosított az intézményben.

A gyerekek az általános órákon kívül tanulhattak például divattervezést is az egyedi magángimnáziumban. Fotó: Tóth Bence

Az iskola volt igazgatója, Kopcsik István akkor azt nyilatkozta, hogy több tényező együttes hatására voltak kénytelenek bezárni az iskola kapuit, amiben nagy szerepet játszott az is, hogy az akkori állami normatíva a képzési költségeknek csak a 42 százalékát fedezte, ráadásul az "Esély határok nélkül" elnevezésű programért végül nem kapták meg a korábban beígért állami támogatást, miközben elindítottak négy térítésmentes osztályt. Ezzel az iskolának évek alatt 100 millió forintot is meghaladó adó- és közüzemi tartozása keletkezett.

Az elit magángimnáziumból végleg kicsengettek 2007-ben 

Az iskola bezárása után a diákok kénytelenek voltak más intézmény után nézni, a tanárokra azonban nehezebb sors várt. A huszonhat főállású pedagógusból tizennyolcan utcára kerültek, csupán nyolc munkatársat tudtak tovább foglalkoztatni. Ők öntötték formába, digitalizálták és készítették elő kiadásra a Kolumbusz pedagógiai programjait, az elmúlt években rögzített szakmai anyagokat.

A diákok és pedagógusok sokáig reménykedtek benne, hogy az iskola feltámad hamvaiból, az újrakezdéshez azonban azonnali 53 millió forintra, valamint másfél éven át havi 3,5 millió forintra lett volna szüksége az intézménynek. A pedagógusok egészen 2016-ig azon dolgoztak, hogy az iskola megmaradjon eredeti formájában és újra ki tudjanak nyitni, ekkor azonban vandálok törtek be az épületbe, közel 5 millió forintos kárt okozva. Felfeszítették a szekrényeket, szétdobálták a könyveket, a folyosón pedig WC papírt szórtak szét. Ennek és a további betörések eredményét láthatják ma a területre belépők: az egykori gimnáziumnak már csak a nyomai fedezhetők fel.

Bár a folyosók és az osztálytermek megmaradtak, az épület üresen áll és tele van szeméttel, lommal. Fotó: Tóth Bence

Az álomiskolából mára kihalt "szellemház" lett

Az épület egy 4,5 hektáros park közepén helyezkedik el, ami egykor szovjet laktanya volt. Az iskola alapítói megvásárolva az épületet egy igazi álomiskolát tudtak kialakítani, rengeteg zöld területtel, szabadtéri tanteremmel, a laktanyából maradt medencével és egy kültéri színpaddal, mondhatni amfiteátrummal. Mára mindebből csupán romok maradtak és az emléke annak, hogy milyen jó lehetett Kolumbuszosnak lenni.

Stábunk a helyszínen járt és bebarangolta az egykori intézményt, hogy megnézze mi maradt mára az egykor fénykorát élő iskolából. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Készül a 96 méter magas kémény, épül a török üveggyár Kaposváron

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el